Når planterne er vokset til, skal de have luft.
Når planterne er vokset til, skal de have luft. Foto: Anemette Olesen

Mistbænk til de nye planter

Køkkenhaven

En mistbænk er egentlig en formeringskasse, der gør det muligt at få planterne i gang, før det er muligt på friland, fordi kassens lidt højere temperaturer får planterne til at gro hurtigere.


 Foto: Anemette Olesen
Så nemt kan det gøres. Fire sider træ bliver til en mistbænk.
En kasse og et lag komøg
"Mist" er tysk og betyder "gødning", og et lag heste- eller komøg i bunden
af formeringskassen får
temperaturen i vejret inde i kassen.

Vælg et sted med læ
Udvælg et sted i haven, hvor der er nogenlunde læ og godt med sol. Grav jorden op, så drivbænkens størrelse bliver fx 80 cm på langs og 50 cm på tværs. Grav et ca. 50 cm dybt hul, og fór den kolde bund med fiberdug og derefter med et lag halm. Oven på halmen fordeles nu et ca. 40 cm tykt lag frisk hestemøg, og en træramme med samme mål, gerne med hjørnestolper, placeres omkring det opgravede stykke jord.

Over jordplan
Oven på hestemøget kommes ca. 20 cm god muldjord, og jorden klappes godt til, hvorefter den er klar til at så i. Man kan også så i flamingokasser, der stilles oven på jorden i mistbænken. Jorden må godt være hævet op over jordplan, så mistbænken virker som et højbed. Det giver også mulighed for lunere jord, fordi solen bedre kan opvarme den.

Pas de små ny

Når man har sået, lægges en ramme med plast eller glas over bænken. En drivbænk må passes, og der åbnes for bænken, når planterne er spiret frem, og det bliver varmere i vejret. Ved at placere mistbænkvinduet skråt, med retning syd, vil mistbænken indfange solens stråler. Hvis der er udsigt til nattefrost, må mistbænk­vinduet dækkes til med tæpper, aviser eller andet.

Tidlig såning af salat
Den varme mist­bænk kan bruges til en tidlig såning af salat, blomkål, sommerblomster og lignende. Når planterne er ved at være store, og det er tid til udplantning, er det en god idé at vænne planterne gradvis til temperaturen uden for mistbænken.

Gå i højden
En mistbænk kan også fremstilles til altanen, men da bør også siderne være fremstillet af gennemsigtigt materiale langs kanterne for at sikre lys nok.

Hold sneglene ude
Når sneglene invaderer haven, må man tænke på, hvordan man beskytter planterne, så de ikke bliver spist, og her kan den gammeldags driv- og mistbænk være en vigtig for­meringskasse.
Sneglene må ikke kunne komme til planterne, og plantefrø får et forspring i de sneglesikre rammer, så de kan vokse sig pænt store, før de skal plantes ud i sneglesikre bede. For at undgå, at sneglene kan krybe op til planterne i mistbænken, må trærammerne forsynes med metalprofiler, som er bukket med en vinkel på 45 grader.

Redaktøren anbefaler

02 april 2009
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.