Foto: Ann-Sofie Ostenfeld

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Voksede op i hus, men ingen køkkenhave

Jeg har efterhånden skrevet en del om vores småprojekter indendørs, og ikke så meget om vores udendørsareal. Hvilket er lidt af en skam, da vi har en fin have med græs, bede og frugttræer. Synderen er nok mest af alt vinteren, som har betydet, at haven endnu ikke har fyldt så meget i vores hverdag. Men i takt med det stigende antal daglige soltimer, jo mere har vi været udendørs, og des mere er jeg blevet interesseret i at få en køkkenhave. Jeg har ingen som helst erfaring med, hvordan man passer en køkkenhave, og det selvom jeg har boet i hus med have hele min barndom. Men jeg er vokset op med forældre, som begge arbejdede meget og derfor ikke havde tid (og lyst) til at prioritere en køkkenhave. Jeg har derfor ærligt talt heller ingen idé om, hvor meget tid det kræver.

Søgte på Google - og fandt idényt

Men jeg er sådan indrettet, at hvis der er noget jeg ikke ved noget om, så er der kun en ting at gøre, og det er at sætte sig ind i det. I weekenden satte jeg mig derfor ned for at lære mere. Jeg startede, som altid når man er tom for idéer, på Google, hvor jeg skrev ‘nemme grøntsager i køkkenhaven’. Et af de første hits var denne idényt-artikel: http://www.idenyt.dk/haven/kokkenhaven/kokkenhave-for-nybegyndere/, som jeg læste med stor nysgerrighed. Det samme gjorde jeg med andre ‘nybegynder guides’, som internettet var fyldt med. Konklusionen var hurtigt, at jeg måtte på indkøb efter udstyr. Skal man gøre noget, så skal det gøres ordentligt! Det tog mig ikke længe at overtale Rolf til at tage med på indkøb - han er ret vild med byggemarkeder. Og inden længe var vi på vej mod Jem & Fix. Min indkøbsliste lød på: en spade, en plantegaffel, en planteske, en lugeklo, et sæt havehandsker, et fuglenet, en pose såjord, grøntsagsfrø og krydderurtefrø.

Læs også: Gør køkkenhaven klar til start

Rosmarin, timian og kruspersille

Flere af de guides, jeg fandt på Google, beskrev hvilke grøntsager, der var gode at så for en nybegynder. Stort set alle guides beskrev krydderurter som et godt sted at starte. Jeg købte derfor rosmarin, timian og kruspersille. Af grøntsager blev både gulerødder og radiser nævnt i de fleste guides, så de frø købte jeg også. Herudover kan vi herhjemme ikke stå for grønne bønner, grønkål og ærter, så de tre grøntsagsfrø følte jeg mig også nødsaget til at købe. Jeg kan vel altid lære undervejs. Nu vil jeg den løbende uge læse op på, hvordan jeg skal forberede jorden, samt hvilke af frøene jeg kan plante allerede i den kommende weekend. Det bliver sjovt at komme igang, og jeg er spændt på hvordan det kommer til at forløbe.

Læs også: Køkkenhaven for nybegyndere.

18 marts 2015
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...