Mikrogrønt i vindueskarmen

Køkkenhaven

I Californien kalder de det en trend. Og i Holland er der en omfattende industriel produktion af mikro-grøntsager i gang. Du kan også selv dyrke mikro-grøntsager i vindueskarmen derhjemme. OBS: d. 29. juni 2011 har Fødevarestyrelsen udsendt en pressemeddelelse, hvori de fraråder folk selv at dyrke spirer.

Babyplanter

Mikrogrøntsager er simpelthen babyplanter, der lige er spiret frem af frøene – nøjagtigt lige som den velkendte karse, der kan købes i bakker i supermarkedet. 

Kimblade

Det første sæt blade, en plante får, kaldes kimblade. Det er karseplantens kimblade, der bliver til det grønne drys på æggemadden.

Smagfuld pynt

Kimbladene adskiller sig tit fra de efterfølgende blade, men ofte gemmer de på en overraskelse. Nok er de små og spæde, men de er fyldt med vitaminer og med smag. 

Læs også:

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Helt smagsunivers

Med et bredt udvalg af kimplanter – eller mikro-grøntsager – kan man nærmest få et helt smagsunivers ind i køkkenet. Syrlige, krydrede, stærke og aromatiske smagsvarianter. Mikrogrøntsagerne byder på det hele. 

Smag af hvidløg eller lakrids

Det er faktisk det, der har gjort dem populære i kokkeverdenen kloden rundt. De spæde spirer kan give retten en snert af peberrod, hvidløg eller lakrids, der overrasker, og samtidig pynter de på tallerkenen. 

Tryl med dine egne spirer

Tryl med dine egne spirer til hverdag og fest. Brug dem, som du bruger karse, brug dem i din sandwich, og brug dem som pynt på gæstemiddagen.

Læs også:

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

Sådan gør du

Det hurtigste mikrogrønt er klart på et par dage, andre tager omkring en uge om at blive spiseklare. Dyrk dem i flade bakker. 

Karsebakker er gode
Karsebakker er helt perfekte, fordi de også fungerer som minidrivhus. Men andre former for flade bakker er også gode, og de kan dækkes af plast, så der holdes lidt på fugtigheden. 
Bakken skal være helt ren
Det er vigtigt, at bakken er gjort grundigt ren, før du sår. Ellers risikerer du, at de sarte kimplanter bliver syge og dør. Mikrogrøntsagernes liv er kort, og de har madpakke med i frøet. Der er derfor ingen grund til at dyrke dem i jord eller pottemuld. Samtidig kan du så undgå at have jord i køkkenregionerne. 
Fugt vattet grundigt
Læg et lag vat i bakken, og fugt det grundigt op, før du spreder dine frø på vattets overflade. Frøene skal ligge tæt, men ikke oven på hinanden. 
Pres frøene ned i vattet
Når du har sået, kan du med fordel presse frøene i kontakt med underlaget med en finger, før du dækker bakken med plast. 
Placeres så lyst som muligt
Grøntsagsfrøene spirer godt ved stuetemperatur og skal placeres så lyst som muligt. De spirer forbløffende hurtigt, så ofte er det slet ikke nødvendigt at vande yderligere. Men hold alligevel godt øje med dem. De kan ikke tåle at tørre ud.
Prøv dig frem
Mange velkendte grøntsager og krydderurter er fine som mikrogrøntsager, så hvis du har et frølager liggende, er det bare at gå i gang med det samme med at eksperimentere derhjemme. 
Små frø er nemmest
Arter med små frø er nemmest at have med at gøre, så lad endelig ærter og bønner ligge. Til gengæld kan broccoli, blomkål, kørvel, radise, rucola, sennep, hjulkrone, basilikum, purløg, kinaradise og rødbede varmt anbefales.
Din høst
Det tager ca. 2 dage at lave spirer af rucola og sennep. Klip og brug eller opbevar dem i en plastpose på køl i et par dage.
16 januar 2009
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.