Mikrogrønt i vindueskarmen

Køkkenhaven

I Californien kalder de det en trend. Og i Holland er der en omfattende industriel produktion af mikro-grøntsager i gang. Du kan også selv dyrke mikro-grøntsager i vindueskarmen derhjemme. OBS: d. 29. juni 2011 har Fødevarestyrelsen udsendt en pressemeddelelse, hvori de fraråder folk selv at dyrke spirer.

Babyplanter

Mikrogrøntsager er simpelthen babyplanter, der lige er spiret frem af frøene – nøjagtigt lige som den velkendte karse, der kan købes i bakker i supermarkedet. 

Kimblade

Det første sæt blade, en plante får, kaldes kimblade. Det er karseplantens kimblade, der bliver til det grønne drys på æggemadden.

Smagfuld pynt

Kimbladene adskiller sig tit fra de efterfølgende blade, men ofte gemmer de på en overraskelse. Nok er de små og spæde, men de er fyldt med vitaminer og med smag. 

Læs også: Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Helt smagsunivers

Med et bredt udvalg af kimplanter – eller mikro-grøntsager – kan man nærmest få et helt smagsunivers ind i køkkenet. Syrlige, krydrede, stærke og aromatiske smagsvarianter. Mikrogrøntsagerne byder på det hele. 

Smag af hvidløg eller lakrids

Det er faktisk det, der har gjort dem populære i kokkeverdenen kloden rundt. De spæde spirer kan give retten en snert af peberrod, hvidløg eller lakrids, der overrasker, og samtidig pynter de på tallerkenen. 

Tryl med dine egne spirer

Tryl med dine egne spirer til hverdag og fest. Brug dem, som du bruger karse, brug dem i din sandwich, og brug dem som pynt på gæstemiddagen.

Læs også: Dette trick vil afsløre om din kat er højre- eller venstrepotet

Sådan gør du

Det hurtigste mikrogrønt er klart på et par dage, andre tager omkring en uge om at blive spiseklare. Dyrk dem i flade bakker. 

Karsebakker er gode
Karsebakker er helt perfekte, fordi de også fungerer som minidrivhus. Men andre former for flade bakker er også gode, og de kan dækkes af plast, så der holdes lidt på fugtigheden. 
Bakken skal være helt ren
Det er vigtigt, at bakken er gjort grundigt ren, før du sår. Ellers risikerer du, at de sarte kimplanter bliver syge og dør. Mikrogrøntsagernes liv er kort, og de har madpakke med i frøet. Der er derfor ingen grund til at dyrke dem i jord eller pottemuld. Samtidig kan du så undgå at have jord i køkkenregionerne. 
Fugt vattet grundigt
Læg et lag vat i bakken, og fugt det grundigt op, før du spreder dine frø på vattets overflade. Frøene skal ligge tæt, men ikke oven på hinanden. 
Pres frøene ned i vattet
Når du har sået, kan du med fordel presse frøene i kontakt med underlaget med en finger, før du dækker bakken med plast. 
Placeres så lyst som muligt
Grøntsagsfrøene spirer godt ved stuetemperatur og skal placeres så lyst som muligt. De spirer forbløffende hurtigt, så ofte er det slet ikke nødvendigt at vande yderligere. Men hold alligevel godt øje med dem. De kan ikke tåle at tørre ud.
Prøv dig frem
Mange velkendte grøntsager og krydderurter er fine som mikrogrøntsager, så hvis du har et frølager liggende, er det bare at gå i gang med det samme med at eksperimentere derhjemme. 
Små frø er nemmest
Arter med små frø er nemmest at have med at gøre, så lad endelig ærter og bønner ligge. Til gengæld kan broccoli, blomkål, kørvel, radise, rucola, sennep, hjulkrone, basilikum, purløg, kinaradise og rødbede varmt anbefales.
Din høst
Det tager ca. 2 dage at lave spirer af rucola og sennep. Klip og brug eller opbevar dem i en plastpose på køl i et par dage.
16 januar 2009
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.