Majs er en rigtig dejlig sommerdelikatesse, som hele familien kan lide.
Majs er en rigtig dejlig sommerdelikatesse, som hele familien kan lide.

Majs - børnenes favorit

Køkkenhaven

Begynd forsåning af majs i potter eller mistbænk, og så plante ud, når faren for nattefrost er ovre. Man kan godt så majs på voksestedet i maj, men opnår så ikke altid modne kolber før sent på året.


Der findes over 3
00 forskellige slags majs
Har man børn, er majs et naturligt ønske til køkkenhaven -og hjemmedyrkede majs smager bare bedre. I dag kan vi vælge mellem mange slags majs: Sukkermajs, popcorn majs, vild majs m.m. Der findes over 300 forskellige varianter af majs, og de sorter, vi benytter os af i dag, er helt afhængige af dyrkning, da majs ved forædling har mistet evnen til at sprede sine frø.

Bruges forskelligt
Majsen er en gammel kulturplante, der kommer fra Sydamerika, og det var spanierne, der bragte majsen til Europa i 1500-tallet, hvorfra den siden har bredt sig til Asien og Afrika. I dag er majs en af de vigtigste hovednæringskilder i den 3. verden, ligesom hvede er for Vesten.

De tørre kolber bruges til majsmel
Når vi dyrker majs i haven, høster vi den saftige kolbe som delikatesse, mens man i Asien og Afrika først og fremmest høster majsen, når kolberne er tørre. Heraf fremstilles majsmel, der er daglig basisføde i mange udviklingslande.

Forsåning af majs
Ved at forså i april sikrer vi os kraftige planter med bedre ydeevne. I stedet for at plante ud i rækker, er det bedre at plante ud i firkanter, da det forøger mulighed for befrugtning af planterne.


Se mere på næste side om planteafstand og proteiner.#br

Plant majs på en solrig plads
Han-blomsterne sidder i toppen af planten, og hun-blomsterne, der bliver til majskolber, sidder i bladhjørnerne. Beregn en planteafstand på ca 50 cm, og hvis der plantes ud i rækker, så lad afstanden mellem rækkerne være ca. 90 cm. Plant altid majs på en solrig og næringsrig jord og husk at tynde ud mellem hver plante.

Klar til høst
Når majsen står med saftigt skæg, kan det sukkerholdige skæg spises som slik, og når skægget tørrer ind, er kolben klar til høst. Kolberne skal føles faste. Når der klemmes på et majskorn, skal saften pible frem som hvid saft. Udbyttet per plante skal helst være på 3 til 5 kolber. Man regner med, at udviklingstiden for en majsplante fra såning frem til høst er 12 til 15 uger.

Foto: Anemette OlesenMajs og bønner
Indianerne dyrkede majsen sammen med stangbønner, som majsen støttede sig til. De kaldte majsen og bønnerne for søskende. I dag ved man, at majsen har gavn af at blive sået sammen med bønner, da bønnen giver kvælstof til jorden og dermed giver næring til majsplanterne.

Du får masser af proteiner fra majs og bønner
At majs og bønner passer sammen, skal også ses i deres næringssammensætning. Spiser man bønner og majs sammen, bliver proteinværdien ligesom køds. Når du har høstet dine majs, skal de fryses ned, hvis du vil nyde dem som grøntsag af kolberne. Farvede majskolder, der tillaves som popkorn, får lyseblå, lyserøde og gule popkorn.
18 juli 2008
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.