Lav græsplænen om til køkkenhave

Køkkenhaven

Når du skal omdanne et stykke af græsplænen til køkkenhave, er det muligt at undgå det hårde gravearbejde, hvis du har mod på at bruge plastik eller pap og aviser. Du kan selvfølgelig også grave og fjerne plænen helt, og her kan du bruge forskellige metoder; du kan fjerne græsset eller bruge den såkaldte reol-gravning.

Foto: iStockphoto

To metoder til at lave køkkenhaven

Har du ikke noget imod gravearbejde, så kan du vælge at fjerne græsset helt, ellers kan du dække græsplænen til, så manglen på sollys tager livet af græsset. Det vigtigste er, at du ikke bruger en sløv spade, når du omdanner et stykke af græsplænen til køkkenhave.

Sådan fjerner du græsset

Første metode er enkel: Grav al græstørvet op i ca. 5 cm's dybde, lad den ligge på jorden og tørre et par dage, så du kan ryste jord af, inden du smider græstørven i den grønne skraldespand eller på komposten. Derefter skal jorden graves igennem med en spade eller greb. Ulempen er, at køkkenhaven ikke får gavn af græssets næringsværdi med det samme.

Du kan også bruge reol-gravning

Reol-gravning hedder en anden metode, hvor de opgravede græstørve dækkes af et lag jord (svarende til et spadestik). Metoden kræver, at du går systematisk til værks for at undgå at skulle flytte rundt på jorden for mange gange. Reolgravning er særlig tiltrængt, hvis jorden er tung, altså lerjord.

Læs også:

7 geniale grunde til, at du ikke skal smide Silica Gel-poserne ud!

Hvis du bare køber sko en gang imellem, så har du med garanti set de små poser med Silica Gel, som altid ligger i skoene. Og du har garant...

Tag et felt ad gangen

Begynd med at dele arealet ind i mindre felter. Tag så et felt ad gangen. Begynd med at grave græsset op i 5 cm tykke tørve – placér det i en bunke uden for det område, der skal være køkkenhave. Grav derefter jord op, svarende til et spadestiks dybde – placér det i en bunke ved siden af græstørven. Forsæt til næste felt: Grav græsset op, men i stedet for at kaste det i bunken, skal du lægge det over i det første felt i et jævnt lag.

Grav jorden op

Grav derefter jorden op i et spadestiks dybde. Læg jorden oven på laget af græs i det første felt. Fortsæt på samme måde med de øvrige felter. Når du kommer til sidste felt, bruger du de græstørve og den jord, du lagde op i bunker i begyndelsen.

Plant grøntsager med det samme

Efter gravearbejdet er det en god idé at lægge et lag god kompost. Den skal ikke vendes ned i jorden – det klarer regnormene. Du kan så og plante grøntsager, så snart du er færdig med gravearbejdet (og jordtemperaturen ellers er høj nok).

Læs også:

Ferskentræet gror glimrende i danske haver

Man kan dyrke ferskner i Danmark – og endda med stor succes. Men tidlig frost bryder ferskentræet sig ikke om. Heldigvis findes der tricks...

Lad græsset være

Den anden metode er at dække græsset, så det ikke får noget lys og dermed går ud. Metoden kræver lidt tålmodighed, da det godt kan tage op til to år, inden al græsset er gået til. Du kan dække græsset med enten sort plastik eller med pap (fx fladtrådte papkasser) og aviser.

Sådan bruger du plastik, pap og aviser

1. Stik huller i plastikken og plant græskar, som hurtigt spreder et grønt tæppe af store blade, der skjuler plastikken.

2. Bruger du pap og aviser, skal du først slå græsset helt ned og fjerne evt. planter. Dernæst opbygger du tre lag. Første lag består af pap nederst og dernæst aviser svarende til 2-3 sektioners tykkelse.

Andet lag består af kompost eller græsafklip og kværnet plantemateriale. Hvor tykt laget skal være afhænger af, hvor meget ny næring jorden har brug for. Ofte er jorden under en græsplæne fyldt med næring, og der skal ikke lægges mere end maks 10 cm kompost på. Tredje lag består af 5 cm halm eller hø.

Med tiden bliver først bunden med pap og aviser omsat og dernæst komposten og halmen. Første sæson kan du dyrke kartofler eller grøntsager, som du forspirer og planter ud – fx squash.

Læs også:

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

19. april 2013
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...