Lav græsplænen om til køkkenhave

Køkkenhaven

Når du skal omdanne et stykke af græsplænen til køkkenhave, er det muligt at undgå det hårde gravearbejde, hvis du har mod på at bruge plastik eller pap og aviser. Du kan selvfølgelig også grave og fjerne plænen helt, og her kan du bruge forskellige metoder; du kan fjerne græsset eller bruge den såkaldte reol-gravning.

Foto: iStockphoto

To metoder til at lave køkkenhaven

Har du ikke noget imod gravearbejde, så kan du vælge at fjerne græsset helt, ellers kan du dække græsplænen til, så manglen på sollys tager livet af græsset. Det vigtigste er, at du ikke bruger en sløv spade, når du omdanner et stykke af græsplænen til køkkenhave.

Sådan fjerner du græsset

Første metode er enkel: Grav al græstørvet op i ca. 5 cm's dybde, lad den ligge på jorden og tørre et par dage, så du kan ryste jord af, inden du smider græstørven i den grønne skraldespand eller på komposten. Derefter skal jorden graves igennem med en spade eller greb. Ulempen er, at køkkenhaven ikke får gavn af græssets næringsværdi med det samme.

Du kan også bruge reol-gravning

Reol-gravning hedder en anden metode, hvor de opgravede græstørve dækkes af et lag jord (svarende til et spadestik). Metoden kræver, at du går systematisk til værks for at undgå at skulle flytte rundt på jorden for mange gange. Reolgravning er særlig tiltrængt, hvis jorden er tung, altså lerjord.

Læs også: De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Tag et felt ad gangen

Begynd med at dele arealet ind i mindre felter. Tag så et felt ad gangen. Begynd med at grave græsset op i 5 cm tykke tørve – placér det i en bunke uden for det område, der skal være køkkenhave. Grav derefter jord op, svarende til et spadestiks dybde – placér det i en bunke ved siden af græstørven. Forsæt til næste felt: Grav græsset op, men i stedet for at kaste det i bunken, skal du lægge det over i det første felt i et jævnt lag.

Grav jorden op

Grav derefter jorden op i et spadestiks dybde. Læg jorden oven på laget af græs i det første felt. Fortsæt på samme måde med de øvrige felter. Når du kommer til sidste felt, bruger du de græstørve og den jord, du lagde op i bunker i begyndelsen.

Plant grøntsager med det samme

Efter gravearbejdet er det en god idé at lægge et lag god kompost. Den skal ikke vendes ned i jorden – det klarer regnormene. Du kan så og plante grøntsager, så snart du er færdig med gravearbejdet (og jordtemperaturen ellers er høj nok).

Læs også: Så let er det at dyrke hindbær

Lad græsset være

Den anden metode er at dække græsset, så det ikke får noget lys og dermed går ud. Metoden kræver lidt tålmodighed, da det godt kan tage op til to år, inden al græsset er gået til. Du kan dække græsset med enten sort plastik eller med pap (fx fladtrådte papkasser) og aviser.

Sådan bruger du plastik, pap og aviser

1. Stik huller i plastikken og plant græskar, som hurtigt spreder et grønt tæppe af store blade, der skjuler plastikken.

2. Bruger du pap og aviser, skal du først slå græsset helt ned og fjerne evt. planter. Dernæst opbygger du tre lag. Første lag består af pap nederst og dernæst aviser svarende til 2-3 sektioners tykkelse.

Andet lag består af kompost eller græsafklip og kværnet plantemateriale. Hvor tykt laget skal være afhænger af, hvor meget ny næring jorden har brug for. Ofte er jorden under en græsplæne fyldt med næring, og der skal ikke lægges mere end maks 10 cm kompost på. Tredje lag består af 5 cm halm eller hø.

Med tiden bliver først bunden med pap og aviser omsat og dernæst komposten og halmen. Første sæson kan du dyrke kartofler eller grøntsager, som du forspirer og planter ud – fx squash.

Læs også: Sådan får du en mobil køkkenhave i krukker

19 april 2013
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...