Lav græsplænen om til køkkenhave

Køkkenhaven

Når du skal omdanne et stykke af græsplænen til køkkenhave, er det muligt at undgå det hårde gravearbejde, hvis du har mod på at bruge plastik eller pap og aviser. Du kan selvfølgelig også grave og fjerne plænen helt, og her kan du bruge forskellige metoder; du kan fjerne græsset eller bruge den såkaldte reol-gravning.

Foto: iStockphoto

To metoder til at lave køkkenhaven

Har du ikke noget imod gravearbejde, så kan du vælge at fjerne græsset helt, ellers kan du dække græsplænen til, så manglen på sollys tager livet af græsset. Det vigtigste er, at du ikke bruger en sløv spade, når du omdanner et stykke af græsplænen til køkkenhave.

Sådan fjerner du græsset

Første metode er enkel: Grav al græstørvet op i ca. 5 cm's dybde, lad den ligge på jorden og tørre et par dage, så du kan ryste jord af, inden du smider græstørven i den grønne skraldespand eller på komposten. Derefter skal jorden graves igennem med en spade eller greb. Ulempen er, at køkkenhaven ikke får gavn af græssets næringsværdi med det samme.

Du kan også bruge reol-gravning

Reol-gravning hedder en anden metode, hvor de opgravede græstørve dækkes af et lag jord (svarende til et spadestik). Metoden kræver, at du går systematisk til værks for at undgå at skulle flytte rundt på jorden for mange gange. Reolgravning er særlig tiltrængt, hvis jorden er tung, altså lerjord.

Læs også:

Gode tricks til jorden i køkkenhaven

Når du ejer en køkkenhave, kan der nemt dukke forskellige spørgsmål om dens pasning op. Skal du grave køkkenhaven grundigt igennem hvert...

Tag et felt ad gangen

Begynd med at dele arealet ind i mindre felter. Tag så et felt ad gangen. Begynd med at grave græsset op i 5 cm tykke tørve – placér det i en bunke uden for det område, der skal være køkkenhave. Grav derefter jord op, svarende til et spadestiks dybde – placér det i en bunke ved siden af græstørven. Forsæt til næste felt: Grav græsset op, men i stedet for at kaste det i bunken, skal du lægge det over i det første felt i et jævnt lag.

Grav jorden op

Grav derefter jorden op i et spadestiks dybde. Læg jorden oven på laget af græs i det første felt. Fortsæt på samme måde med de øvrige felter. Når du kommer til sidste felt, bruger du de græstørve og den jord, du lagde op i bunker i begyndelsen.

Plant grøntsager med det samme

Efter gravearbejdet er det en god idé at lægge et lag god kompost. Den skal ikke vendes ned i jorden – det klarer regnormene. Du kan så og plante grøntsager, så snart du er færdig med gravearbejdet (og jordtemperaturen ellers er høj nok).

Læs også:

10 tricks til tomater i drivhuset

Hvis tomatdyrkningen i drivhuset driller, er der som regel en god forklaring og dermed også en vej til at undgå eller rette op på probleme...

Lad græsset være

Den anden metode er at dække græsset, så det ikke får noget lys og dermed går ud. Metoden kræver lidt tålmodighed, da det godt kan tage op til to år, inden al græsset er gået til. Du kan dække græsset med enten sort plastik eller med pap (fx fladtrådte papkasser) og aviser.

Sådan bruger du plastik, pap og aviser

1. Stik huller i plastikken og plant græskar, som hurtigt spreder et grønt tæppe af store blade, der skjuler plastikken.

2. Bruger du pap og aviser, skal du først slå græsset helt ned og fjerne evt. planter. Dernæst opbygger du tre lag. Første lag består af pap nederst og dernæst aviser svarende til 2-3 sektioners tykkelse.

Andet lag består af kompost eller græsafklip og kværnet plantemateriale. Hvor tykt laget skal være afhænger af, hvor meget ny næring jorden har brug for. Ofte er jorden under en græsplæne fyldt med næring, og der skal ikke lægges mere end maks 10 cm kompost på. Tredje lag består af 5 cm halm eller hø.

Med tiden bliver først bunden med pap og aviser omsat og dernæst komposten og halmen. Første sæson kan du dyrke kartofler eller grøntsager, som du forspirer og planter ud – fx squash.

Læs også:

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

19 april 2013
Mere om Køkkenhaven

Årets første rabarber kan nu høstes

Køkkenhaven Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

Børnenes favoritgræskar

Køkkenhaven Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Køkkenhaven Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Køkkenhaven Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og du kan bruge den på forskellige måder.

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Køkkenhaven Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

Kanter i køkkenhaven

Køkkenhaven Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

Hvidløg er nemme at dyrke

Køkkenhaven Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de grønne spirer spises som purløg imens. Og når hvidløgene høstes, har du midlet mod tømmermænd. 

Rabarber - havens nemmeste plante

Køkkenhaven Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Køkkenhaven Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

Sprøde bønner i bunkevis

Køkkenhaven Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Køkkenhaven Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

Læggekartofler skal vækkes blidt

Køkkenhaven Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Køkkenhaven Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til dyrkning af hvidløg i din egen have.

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

Køkkenhaven De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Køkkenhaven Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...