Lav græsplænen om til køkkenhave

Køkkenhaven

Når du skal omdanne et stykke af græsplænen til køkkenhave, er det muligt at undgå det hårde gravearbejde, hvis du har mod på at bruge plastik eller pap og aviser. Du kan selvfølgelig også grave og fjerne plænen helt, og her kan du bruge forskellige metoder; du kan fjerne græsset eller bruge den såkaldte reol-gravning.

Foto: iStockphoto

To metoder til at lave køkkenhaven

Har du ikke noget imod gravearbejde, så kan du vælge at fjerne græsset helt, ellers kan du dække græsplænen til, så manglen på sollys tager livet af græsset. Det vigtigste er, at du ikke bruger en sløv spade, når du omdanner et stykke af græsplænen til køkkenhave.

Sådan fjerner du græsset

Første metode er enkel: Grav al græstørvet op i ca. 5 cm's dybde, lad den ligge på jorden og tørre et par dage, så du kan ryste jord af, inden du smider græstørven i den grønne skraldespand eller på komposten. Derefter skal jorden graves igennem med en spade eller greb. Ulempen er, at køkkenhaven ikke får gavn af græssets næringsværdi med det samme.

Du kan også bruge reol-gravning

Reol-gravning hedder en anden metode, hvor de opgravede græstørve dækkes af et lag jord (svarende til et spadestik). Metoden kræver, at du går systematisk til værks for at undgå at skulle flytte rundt på jorden for mange gange. Reolgravning er særlig tiltrængt, hvis jorden er tung, altså lerjord.

Læs også: Sådan får du succes med persille i din køkkenhave

Tag et felt ad gangen

Begynd med at dele arealet ind i mindre felter. Tag så et felt ad gangen. Begynd med at grave græsset op i 5 cm tykke tørve – placér det i en bunke uden for det område, der skal være køkkenhave. Grav derefter jord op, svarende til et spadestiks dybde – placér det i en bunke ved siden af græstørven. Forsæt til næste felt: Grav græsset op, men i stedet for at kaste det i bunken, skal du lægge det over i det første felt i et jævnt lag.

Grav jorden op

Grav derefter jorden op i et spadestiks dybde. Læg jorden oven på laget af græs i det første felt. Fortsæt på samme måde med de øvrige felter. Når du kommer til sidste felt, bruger du de græstørve og den jord, du lagde op i bunker i begyndelsen.

Plant grøntsager med det samme

Efter gravearbejdet er det en god idé at lægge et lag god kompost. Den skal ikke vendes ned i jorden – det klarer regnormene. Du kan så og plante grøntsager, så snart du er færdig med gravearbejdet (og jordtemperaturen ellers er høj nok).

Læs også: En skovhave er for de dovne

Lad græsset være

Den anden metode er at dække græsset, så det ikke får noget lys og dermed går ud. Metoden kræver lidt tålmodighed, da det godt kan tage op til to år, inden al græsset er gået til. Du kan dække græsset med enten sort plastik eller med pap (fx fladtrådte papkasser) og aviser.

Sådan bruger du plastik, pap og aviser

1. Stik huller i plastikken og plant græskar, som hurtigt spreder et grønt tæppe af store blade, der skjuler plastikken.

2. Bruger du pap og aviser, skal du først slå græsset helt ned og fjerne evt. planter. Dernæst opbygger du tre lag. Første lag består af pap nederst og dernæst aviser svarende til 2-3 sektioners tykkelse.

Andet lag består af kompost eller græsafklip og kværnet plantemateriale. Hvor tykt laget skal være afhænger af, hvor meget ny næring jorden har brug for. Ofte er jorden under en græsplæne fyldt med næring, og der skal ikke lægges mere end maks 10 cm kompost på. Tredje lag består af 5 cm halm eller hø.

Med tiden bliver først bunden med pap og aviser omsat og dernæst komposten og halmen. Første sæson kan du dyrke kartofler eller grøntsager, som du forspirer og planter ud – fx squash.

Læs også: Krukkekøkkenhave på terrassen

19 april 2013
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.