Servér en dyrk-selv pizza med krydderurter og grønt fra haven

Køkkenhaven

Med egne krydderurter eller grøntsager i havekrukkerne og bedene er det oplagt at lave sin egen dyrk-selv pizza til aftensmaden. Og hvis den oven i købet kan nydes på terrassen, er det den ultimative sommerhygge. Få opskriften på pizza og forfriskende mynte-iste.

Foto: Floradania

Pizza er nem og sund aftensmad

Tilberedt med de rigtige råvarer - meget gerne fra haven - er pizza både sund og lækker mad. Tit er det også et rent hit hos børnene, og hvis de selv kan være med til at dyrke fyldet, er det kun endnu sjovere. Og I behøver ikke have meget plads for at kunne dyrke jeres eget.

Selvforsynende med og uden have

Der er en stigende interesse for urban gardening eller grow-your-own kulturen. Det handler om at være selvforsynende, også selvom man ikke har have, men bare krukker på altanen eller potter i vindueskarmen. Selv med kun lidt plads til jord kan man dyrke egne krydderurter eller grøntsager til fx pizza.

Nyttehaven er sund og sjov for børnene

Du kan nemt involvere børnene i dyrkningen af haven og dermed give klima- og kvalitetsbevidstheden videre til dem. Selve forarbejdet med at anlægge nyttehaven og passe krydderurterne og grøntsagerne, er en stor del af fornøjelsen. Det skaber både begejstring og ansvarsfølelse hos børnene, når de selv er med i hele processen.

Køb planter som du kan plante ud

Du kan købe krydderurter og grøntsagsplanter til at plante ud i krukker eller bede, hvis du ikke har drivhus eller ikke synes, du har tid til at gøre det helt fra bunden.

Lav en lækker pizza direkte fra haven

Hvis du har en have eller vindueskarm med hjemmedyrkning, er det nemt at lave din egen pizza med fx hjemmelavet tomatsovs, da de friske ingredienser jo er lige ved hånden. Tomaterne skal plukkes og laves til sovs med frisk oregano og hvidløg. Bagefter kan børnene være med til at pynte pizzaen med basilikum og peberfrugter.

Sådan laver du en italiensk pizza (4 personer)

25 g gær
2 dl vand
1 spsk. olie
1⁄2 tsk. salt
330 g mel

Opløs gæren i lunkent vand. Bland resten af ingredienserne i og ælt dejen godt. Hæver 1⁄2 time. Rulles ud og fyldet kommes på. Efterhæver 20 min. Bages ved 220 gr. i 25 min.

Tip til den travle

Lav pizzadejen dagen før med den halve mængde gær, og lad den langtidshæve, det sparer tid og er godt for fordøjelsen. Lav dobbelt portion af tomatsovsen, og frys halvdelen ned, så er halvdelen af arbejdet gjort næste gang.

Forfriskende iste med mynte

Bland en håndfuld frisk mynte med 500 g sukker, 4 økologiske, halverede citroner og 3 liter kogende vand i en stor gryde eller skål. Smag drikken til. Lad den trække i 1-2 timer, og si derefter krydderurter og citroner fra. Hældes på rengjorte, skoldede flasker. Fortyndes i forholdet 1⁄4. Kan holde sig 4 dage i køleskabet. Smagen kan varieres med de mange forskellige slags mynter, der findes, som fx jordbær og chokolade.

14 maj 2012
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.