Servér en dyrk-selv pizza med krydderurter og grønt fra haven

Køkkenhaven

Med egne krydderurter eller grøntsager i havekrukkerne og bedene er det oplagt at lave sin egen dyrk-selv pizza til aftensmaden. Og hvis den oven i købet kan nydes på terrassen, er det den ultimative sommerhygge. Få opskriften på pizza og forfriskende mynte-iste.

Foto: Floradania

Pizza er nem og sund aftensmad

Tilberedt med de rigtige råvarer - meget gerne fra haven - er pizza både sund og lækker mad. Tit er det også et rent hit hos børnene, og hvis de selv kan være med til at dyrke fyldet, er det kun endnu sjovere. Og I behøver ikke have meget plads for at kunne dyrke jeres eget.

Selvforsynende med og uden have

Der er en stigende interesse for urban gardening eller grow-your-own kulturen. Det handler om at være selvforsynende, også selvom man ikke har have, men bare krukker på altanen eller potter i vindueskarmen. Selv med kun lidt plads til jord kan man dyrke egne krydderurter eller grøntsager til fx pizza.

Nyttehaven er sund og sjov for børnene

Du kan nemt involvere børnene i dyrkningen af haven og dermed give klima- og kvalitetsbevidstheden videre til dem. Selve forarbejdet med at anlægge nyttehaven og passe krydderurterne og grøntsagerne, er en stor del af fornøjelsen. Det skaber både begejstring og ansvarsfølelse hos børnene, når de selv er med i hele processen.

Køb planter som du kan plante ud

Du kan købe krydderurter og grøntsagsplanter til at plante ud i krukker eller bede, hvis du ikke har drivhus eller ikke synes, du har tid til at gøre det helt fra bunden.

Lav en lækker pizza direkte fra haven

Hvis du har en have eller vindueskarm med hjemmedyrkning, er det nemt at lave din egen pizza med fx hjemmelavet tomatsovs, da de friske ingredienser jo er lige ved hånden. Tomaterne skal plukkes og laves til sovs med frisk oregano og hvidløg. Bagefter kan børnene være med til at pynte pizzaen med basilikum og peberfrugter.

Sådan laver du en italiensk pizza (4 personer)

25 g gær
2 dl vand
1 spsk. olie
1⁄2 tsk. salt
330 g mel

Opløs gæren i lunkent vand. Bland resten af ingredienserne i og ælt dejen godt. Hæver 1⁄2 time. Rulles ud og fyldet kommes på. Efterhæver 20 min. Bages ved 220 gr. i 25 min.

Tip til den travle

Lav pizzadejen dagen før med den halve mængde gær, og lad den langtidshæve, det sparer tid og er godt for fordøjelsen. Lav dobbelt portion af tomatsovsen, og frys halvdelen ned, så er halvdelen af arbejdet gjort næste gang.

Forfriskende iste med mynte

Bland en håndfuld frisk mynte med 500 g sukker, 4 økologiske, halverede citroner og 3 liter kogende vand i en stor gryde eller skål. Smag drikken til. Lad den trække i 1-2 timer, og si derefter krydderurter og citroner fra. Hældes på rengjorte, skoldede flasker. Fortyndes i forholdet 1⁄4. Kan holde sig 4 dage i køleskabet. Smagen kan varieres med de mange forskellige slags mynter, der findes, som fx jordbær og chokolade.

14. maj 2012
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...