Pibeløg trives bedst i veldrænet og næringsrig jord.
Pibeløg trives bedst i veldrænet og næringsrig jord.

Lækre løg til din køkkenhave

Køkkenhaven

Prøv løgsorter, der er velsmagende og anderledes, i urtehaven. Hvidløg, etageløg, purløg, kinesisk purløg og pibeløg - de trives bedst i velnæret jord, og bør vandes i tørre perioder for at udvikle løg og toppe. Har du ældre planter, vil disse have godt af at få ny jord eller blive delt hvert 4. år.


Pibeløg spirer tidligt

Den saftige pibeløg, Allium fistulosum, som også kaldes snitløg og vinterløg, spirer tidligt. Selve løgene er kun svagt udviklet, så det er de hule og saftige blade, der bruges. Pibeløg trives bedst i en veldrænet næringsrig jord. De formeres ved frø eller ved at dele ældre planter. Ældre planter graves op og deles i flere stykker, der plantes med 25 cm’s afstand. Du kan også grave en klump pibeløg op om efteråret og sætte den drivhuset, så har du friske blade i marts.


Foto: Annemette Olsen
Etageløg kan blive lige så høj som dig selv
Etageløg, Allium cepa var. viviparum, som også kaldes fx luftløg og træløg, kommer tidligt.
Det latinske navn viviparum betyder “levende-fødende” og hentyder til yngleløgene, der efter afblomstring udvikles på de høje blomsterskafter. Planten får også løg under jorden. Etageløg formeres ved, at løgene i toppen spredes over jorden. Er jorden god, vil en plante kunne blive mandshøj. Læg evt. topløg små potter om efteråret, og plant ud i foråret.

Foto: Annemtte Olsen
Hvidløg - det skarpeste krydderløg
Hvidløg, Allium sativum, har flade og porrelignende blade. Hvis du vil have held med at dyrke store spændstige hvidløg, bør feddene lægges i en varm og velgødet jord. Nogle har gode erfaringer med at lægge dem i september, mens andre venter til april/maj. Feddene lægges i 5 cm dybe riller med 15 cm’s afstand. De færdige løg tages op af jorden i august, så snart toppen er visnet. Grav dem op med en greb, og lad dem ligge og tørre i solen. Om foråret, når hvidløgsranken begynder at spire, kan du dele løgene og lægge de spirede fed potter i vindueskarmen. Den grønne top bruges som grønt drys på maden.

Foto: Annemette Olsen
Den traditionelle purløg
Purløg, Allium schoenoprasum, kan formeres fra frø eller ved deling af ældre planter. Frøene sås i april, men da spiringen er langsom, vil du først kunne høste af disse planter året efter. Du kan i stedet købe en potte purløg, dele rodklumpen og plante den ud, når du har brugt den grønne top. Vil du have friske forsyninger sommeren igennem, bør du jævnligt studse planten.



Kinesisk purløg - en mellemting mellem hvidløg og purløg
Kiniesisk purløg, Allium tuberosum, har blade, der smager af en mellemting mellem hvidløg og purløg. Planten kaldes også for kinaløg eller hvidløgspurløg og fås i velassorterede fødevarebutikker. I juli og august blomstrer planten med hvide blomster. Den formeres ved frø eller ved at dele ældre planter om foråret.

 

 

30. april 2004
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.