Pibeløg trives bedst i veldrænet og næringsrig jord.
Pibeløg trives bedst i veldrænet og næringsrig jord.

Lækre løg til din køkkenhave

Køkkenhaven

Prøv løgsorter, der er velsmagende og anderledes, i urtehaven. Hvidløg, etageløg, purløg, kinesisk purløg og pibeløg - de trives bedst i velnæret jord, og bør vandes i tørre perioder for at udvikle løg og toppe. Har du ældre planter, vil disse have godt af at få ny jord eller blive delt hvert 4. år.


Pibeløg spirer tidligt

Den saftige pibeløg, Allium fistulosum, som også kaldes snitløg og vinterløg, spirer tidligt. Selve løgene er kun svagt udviklet, så det er de hule og saftige blade, der bruges. Pibeløg trives bedst i en veldrænet næringsrig jord. De formeres ved frø eller ved at dele ældre planter. Ældre planter graves op og deles i flere stykker, der plantes med 25 cm’s afstand. Du kan også grave en klump pibeløg op om efteråret og sætte den drivhuset, så har du friske blade i marts.


Foto: Annemette Olsen
Etageløg kan blive lige så høj som dig selv
Etageløg, Allium cepa var. viviparum, som også kaldes fx luftløg og træløg, kommer tidligt.
Det latinske navn viviparum betyder “levende-fødende” og hentyder til yngleløgene, der efter afblomstring udvikles på de høje blomsterskafter. Planten får også løg under jorden. Etageløg formeres ved, at løgene i toppen spredes over jorden. Er jorden god, vil en plante kunne blive mandshøj. Læg evt. topløg små potter om efteråret, og plant ud i foråret.

Foto: Annemtte Olsen
Hvidløg - det skarpeste krydderløg
Hvidløg, Allium sativum, har flade og porrelignende blade. Hvis du vil have held med at dyrke store spændstige hvidløg, bør feddene lægges i en varm og velgødet jord. Nogle har gode erfaringer med at lægge dem i september, mens andre venter til april/maj. Feddene lægges i 5 cm dybe riller med 15 cm’s afstand. De færdige løg tages op af jorden i august, så snart toppen er visnet. Grav dem op med en greb, og lad dem ligge og tørre i solen. Om foråret, når hvidløgsranken begynder at spire, kan du dele løgene og lægge de spirede fed potter i vindueskarmen. Den grønne top bruges som grønt drys på maden.

Foto: Annemette Olsen
Den traditionelle purløg
Purløg, Allium schoenoprasum, kan formeres fra frø eller ved deling af ældre planter. Frøene sås i april, men da spiringen er langsom, vil du først kunne høste af disse planter året efter. Du kan i stedet købe en potte purløg, dele rodklumpen og plante den ud, når du har brugt den grønne top. Vil du have friske forsyninger sommeren igennem, bør du jævnligt studse planten.



Kinesisk purløg - en mellemting mellem hvidløg og purløg
Kiniesisk purløg, Allium tuberosum, har blade, der smager af en mellemting mellem hvidløg og purløg. Planten kaldes også for kinaløg eller hvidløgspurløg og fås i velassorterede fødevarebutikker. I juli og august blomstrer planten med hvide blomster. Den formeres ved frø eller ved at dele ældre planter om foråret.

 

 

30 april 2004
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.