Bladbede pryder i enhver køkkenhave og så er de rigtig sunde.
Bladbede pryder i enhver køkkenhave og så er de rigtig sunde.

Lækker spinat i køkkenhaven

Køkkenhaven

Spinat er sundt som bare pokker. Det er fyldt med vitaminer og mineraler, og så smager det skønt, hvad enten du damper det let eller bruger det frisk i salat. Andre planter er lige så gode, og pynter lidt ekstra i køkkenhaven.


Havespinaten sås i april/ma
j

Spinat har den fordel, at det kan høstes fra spæd, og til det er helt udvokset. Babyspinat er jo velkendt både som friske salatblade eller som tilbehør til orientalske retter fx i wok eller sushi. Den almindelige havespinat, Spinacia oleracea, skal sås i april/maj. Frøene kan sås løbende frem til august.

Tvekønnet plante
Spinaten er tvekønnet – hunplanterne får på kort tid store saftige blade og smager bedst. Hanplanterne har det med at gå i stok. Spinat er ikke den eneste plante, der smager af spinat.
Faktisk findes der så mange alternativer, at du kan nyde godt af “frisk” spinat året rundt. Her får du et bud på fire alternativer til den almindelige havespinat.

Bladbede
Bladbede, Beta vulgaris, er i slægt med rødbede, som især dyrkes for den saftige rod. Både rødbede og bladbedes blade smager som spinat, når de bliver dampet. Bladbeden er toårig og overvintrer på friland. Den røde sort er knap så hårdfør og har det med at gå i stok, hvis den sås for tidligt.

Server bladebede som asparges i mælkesovs
De tykke blade kan serveres som en slags asparges i mælkesovs eller syltes ligesom asier. Bladbede indeholder oxalsyre, så sørg for at neutralisere syren. Året efter udvikler bladbeden frø, og den ser flot ud med de store frøstande. Bladbeden blev førhen dyrket som erstatning for havespinaten, når den var gået i stok.


Læs mere om rævehale, jordbærspinat og
portulak på næste side.#br

 
  Rævehale er lige så meget en prydplante som en køkkenurt.
Rævehale
Rævehale, Amaranthus caudatus, er en kendt prydplante, som også er en nyttig køkkenurt, der kan tilberedes som spinat. I Grækenland nedsaltes unge skud, og i Peru er den blevet dyrket gennem århundreder for de vitaminrige frø og velsmagende blade.

Brug rævehale i salat

Du kan købe flere sorter af ræve
hale i dag både med røde og grønne, opretstående og hængende blomster, og den pryder vor sensommerhave med de duskede blomsterhaler. Prøv bladene i salat eller stuvet. Frøene kan bruges til brødbagning i stedet for birkes, eller de kan spires og bruges som lucernespirer.

 
  Alene navnet jordbærspinat giver lyst til at prøve selv.
Jordbærspinat

Jordbærspinat,  Chenopodium capitatum, er en sjov lille spinatplante, der kan dyrkes som en kuriositet. Den kaldes også for “vestindisk spinat” eller “jordbærmælde”.

Ligner små jordbær

Jordbærspinat bliver ikke ret stor, og bladene spises som spinat. Blomsterne, der er uanseelige, bliver røde og kødede og ligner små jordbær stukket på strå. De smager ikke af ret meget, m
en kan for sjov indgå i salat, eller de røde frøstande kan lægges i citronlage og serveres som det farverige indslag i en frugtdessert.
 
  Sibirisk portulak er aldrig slået igennem i Danmark.

Portulak Portulak, Portulaca oleracea, er en international køkkenurt, der ikke er særlig kendt i danske køkkenhaver. Haveportulak høstes i løbet af sommeren og får tykke, saftige stængler, der kan nydes syltet, dampet eller frisk snittet i en salat. Planten kan også dampes med blad og stængel og smager som spinat.

Vinterportulak
Den hårdføre vinterportulak, Claytonia perfoliata, stammer fra Nordamerika og kommer tidligt på året. I marts og frem til midten af maj kan du kende den på, de små hvide blomster, som minder om anemoner.
Sibirisk portulak har saftige og kødfulde blade og hvidrosa blomster. Både blo
mster, blade og stængel kan spises.

Sådan sår du
Frø sås i 1 cm dybe såriller fra april, og frø spirer gerne villigt. Spinatplanterne foretrækker en godt formuldet og næringsrig jord, der også er fugtig, men ellers kan de alle gro på næsten al slags jord, men med varieret udbytte. Spinatfrø kan fås i de fleste butikker med frøsalg, mens de øvrige skal findes i mere velassorterede frøfirmaer – evt. på nettet.

14. marts 2008
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.