Bladbede pryder i enhver køkkenhave og så er de rigtig sunde.
Bladbede pryder i enhver køkkenhave og så er de rigtig sunde.

Lækker spinat i køkkenhaven

Køkkenhaven

Spinat er sundt som bare pokker. Det er fyldt med vitaminer og mineraler, og så smager det skønt, hvad enten du damper det let eller bruger det frisk i salat. Andre planter er lige så gode, og pynter lidt ekstra i køkkenhaven.


Havespinaten sås i april/ma
j

Spinat har den fordel, at det kan høstes fra spæd, og til det er helt udvokset. Babyspinat er jo velkendt både som friske salatblade eller som tilbehør til orientalske retter fx i wok eller sushi. Den almindelige havespinat, Spinacia oleracea, skal sås i april/maj. Frøene kan sås løbende frem til august.

Tvekønnet plante
Spinaten er tvekønnet – hunplanterne får på kort tid store saftige blade og smager bedst. Hanplanterne har det med at gå i stok. Spinat er ikke den eneste plante, der smager af spinat.
Faktisk findes der så mange alternativer, at du kan nyde godt af “frisk” spinat året rundt. Her får du et bud på fire alternativer til den almindelige havespinat.

Bladbede
Bladbede, Beta vulgaris, er i slægt med rødbede, som især dyrkes for den saftige rod. Både rødbede og bladbedes blade smager som spinat, når de bliver dampet. Bladbeden er toårig og overvintrer på friland. Den røde sort er knap så hårdfør og har det med at gå i stok, hvis den sås for tidligt.

Server bladebede som asparges i mælkesovs
De tykke blade kan serveres som en slags asparges i mælkesovs eller syltes ligesom asier. Bladbede indeholder oxalsyre, så sørg for at neutralisere syren. Året efter udvikler bladbeden frø, og den ser flot ud med de store frøstande. Bladbeden blev førhen dyrket som erstatning for havespinaten, når den var gået i stok.


Læs mere om rævehale, jordbærspinat og
portulak på næste side.#br

 
  Rævehale er lige så meget en prydplante som en køkkenurt.
Rævehale
Rævehale, Amaranthus caudatus, er en kendt prydplante, som også er en nyttig køkkenurt, der kan tilberedes som spinat. I Grækenland nedsaltes unge skud, og i Peru er den blevet dyrket gennem århundreder for de vitaminrige frø og velsmagende blade.

Brug rævehale i salat

Du kan købe flere sorter af ræve
hale i dag både med røde og grønne, opretstående og hængende blomster, og den pryder vor sensommerhave med de duskede blomsterhaler. Prøv bladene i salat eller stuvet. Frøene kan bruges til brødbagning i stedet for birkes, eller de kan spires og bruges som lucernespirer.

 
  Alene navnet jordbærspinat giver lyst til at prøve selv.
Jordbærspinat

Jordbærspinat,  Chenopodium capitatum, er en sjov lille spinatplante, der kan dyrkes som en kuriositet. Den kaldes også for “vestindisk spinat” eller “jordbærmælde”.

Ligner små jordbær

Jordbærspinat bliver ikke ret stor, og bladene spises som spinat. Blomsterne, der er uanseelige, bliver røde og kødede og ligner små jordbær stukket på strå. De smager ikke af ret meget, m
en kan for sjov indgå i salat, eller de røde frøstande kan lægges i citronlage og serveres som det farverige indslag i en frugtdessert.
 
  Sibirisk portulak er aldrig slået igennem i Danmark.

Portulak Portulak, Portulaca oleracea, er en international køkkenurt, der ikke er særlig kendt i danske køkkenhaver. Haveportulak høstes i løbet af sommeren og får tykke, saftige stængler, der kan nydes syltet, dampet eller frisk snittet i en salat. Planten kan også dampes med blad og stængel og smager som spinat.

Vinterportulak
Den hårdføre vinterportulak, Claytonia perfoliata, stammer fra Nordamerika og kommer tidligt på året. I marts og frem til midten af maj kan du kende den på, de små hvide blomster, som minder om anemoner.
Sibirisk portulak har saftige og kødfulde blade og hvidrosa blomster. Både blo
mster, blade og stængel kan spises.

Sådan sår du
Frø sås i 1 cm dybe såriller fra april, og frø spirer gerne villigt. Spinatplanterne foretrækker en godt formuldet og næringsrig jord, der også er fugtig, men ellers kan de alle gro på næsten al slags jord, men med varieret udbytte. Spinatfrø kan fås i de fleste butikker med frøsalg, mens de øvrige skal findes i mere velassorterede frøfirmaer – evt. på nettet.

14 marts 2008
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.