Kulør på køkkenhaven

Køkkenhaven
Nye, spændende farver mellem alt det grønne er kun et ekstra plus
Kulør på køkkenhaven

Når stativerne i supermarkedet og på planteskolen bugner med spændende urte- og blomsterfrø, er det tid til at planlægge, hvilke glæder den kommende dyrkningssæson skal byde på. Og hvad skal man så vælge at dyrke denne sommer? Det sædvanlige? Eller noget lidt anderledes? Måske noget med farver, der kan bryde alt det grønne?


Blålilla bønner giver køkkenhaven kulør.

De naturlige
Måske er det i år, du skulle prøve at dyrke den dekorative bladbede. Den har de flotteste stærkt røde, gule eller sølvhvide stængler og ribber og store,
saftigt grønne blade. Stilkene kan tilberedes som bønner eller asparges, og bladene som spinat. Bladbeder sås direkte ude på friland i foråret.

De anderledes
Mulighederne er dog langtfra udtømt. Flere af de almindelige grønsager findes i sorter med andre farver end den sædvanlige.
Du kan vælge en højtvoksende skalært med navnet Blauwschokker med blålilla bælge. Det er kun ærterne indeni, der spises, og de er normalt helt grønne. Stangbønnen Blauhilde har en mørk rødlilla bælge, som bliver grønne, når de bliver kogt.


Grønkål og lilla gulerødder

Grønkål er en dejlig ting i køkkenhaven og et fantastisk vitamintilskud hele året. Den kan høstes vinteren igennem – frosten får den kun til at smage endnu bedre – og selv i det tidlige forår kan der nippes nye, spæde skud. En rødbladet sort hedder Redbor. Selv en gulerod kan være lilla, om end under jorden. Sorten Purple Dragon er ikke mindst dekorativ revet i salatskålen.


Hvide agurker og lilla blomkål
Både asieagurk og græskar kan være helt hvide og hedder henholdsvis Bianco Lungo og White Bush. De er begge meget velegnede til syltning. Blomkål (Grafitti) kan også have lilla blomsterhoveder.


Læs på frøposen
Den enkleste dyrkningsanvisning finder du bag på frøposen. Her er oplysninger om såog høsttid, planteafstand, placering og højde og en lille tegning af kimplanten, som er det første, der dukker op af jorden.


Kun til pynt
Prøv også at afsætte et bed til pyntekål (Brassica oleracea). Ikke for at spise af den men for at have et værdifuldt supplement til terrassens krukker, når de sidst på sommeren begynder at hænge med næbbet. Fra august står pyntekål med mange forskellige flotte farver. Der kan blive 60 planter ud af en pose frø, så der er mange penge at spare frem for at købe udplantningsplanter, når den tid kommer.



Af Ulla Sørensen, 603
Foto: Stockfood/Scanpix







Redaktøren anbefaler

31 marts 2006
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.