Køkkenhaven skal gødes i det tidlige forår, hvis du vil have godt udbytte

Køkkenhaven

Hvis ikke du tilfører næring til planterne i køkkenhaven, kan du se langt efter en god høst af friske grøntsager. Du kan vælge mellem organisk eller mineralsk gødning, men lad være med at springe helt over.

Gødning erstatter fjernet materiale

Køkkenhaven har især brug for et ekstra næringstilskud af den enkle grund, at meget af det organiske materiale fjernes. Ukrudtet luges væk, og grøntsagerne ender på middagsbordet, mens planterester ryger på komposten. Omvendt kan fx et staudebed ofte klare sig uden ekstra gødning, fordi nedfaldne blade med videre vender tilbage til jorden.

Gødning skal der til

Derfor er tilførsel af næring alfa og omega for en god høst. Og det gælder, uanset om du dyrker køkkenhaven efter økologiske metoder eller ikke. Forskellen ligger i de gødningstyper, du har at vælge imellem.

Organisk eller mineralsk

Man kan dele gødning op i organiske og mineralske gødninger, hvor de organiske er baseret på planter eller dyr, mens de mineralske udvindes af undergrunden. De er ofte kendt som NPK gødninger. Organiske gødninger kan være alt fra hjemmelavet kompost over staldgødning til moderne gødninger baseret på fx hønsemøg eller tang formuldet, så det er let at sprede i haven.

Læs også: Rabarber - havens nemmeste plante

Jorden kan lide organisk gødning

Kvælstof, fosfor og kalium findes i begge typer gødning men i forskellig mængde. Planterne har også behov for andre næringsstoffer, der typisk er tilsat de mineralske gødninger, mens de findes naturligt i de organiske. Endelig tilfører organisk gødning organisk materiale til gavn for jordstrukturen og mikrolivet i jorden.

Følg forskrifterne på emballagen

Hvilken gødningsstrategi, du vælger, er et temperamentsspørgsmål, men det er afgørende, at du følger forskrifterne på emballagen. For lidt og for meget gødning er lige slemt. I køkkenhaven kan du med fordel indlede sæsonen med at give en grundgødskning med en langtidsvirkende gødning.

Gødningen skal følges op senere

Kompost fungerer i princippet som langtidsvirkende gødning med et lavt næringsindhold, men du kan også få både organiske og mineralske gødninger, der er formuleret, så næringsstofferne frigives gradvist.
Langtidsvirkende gødning giver trods navnet ikke næring nok til en hel sæson. Det er nødvendigt at følge op med i hvert fald endnu en omgang gødning fx i løbet af juni.

Læs også: Rosensygdomme - sådan slipper du for dem

Kompost gør nytte

Velomsat kompost kan med fordel spredes mellem rækkerne i løbet af vækstsæsonen. Efter sæsonen kan du sprede et lag mindre omsat kompost oven på jorden. Den komposteres færdigt på stedet og samtidig beskytter den jordstrukturen.

8 april 2010
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...