Køkkenhaven skal gødes i det tidlige forår, hvis du vil have godt udbytte

Køkkenhaven

Hvis ikke du tilfører næring til planterne i køkkenhaven, kan du se langt efter en god høst af friske grøntsager. Du kan vælge mellem organisk eller mineralsk gødning, men lad være med at springe helt over.

Gødning erstatter fjernet materiale

Køkkenhaven har især brug for et ekstra næringstilskud af den enkle grund, at meget af det organiske materiale fjernes. Ukrudtet luges væk, og grøntsagerne ender på middagsbordet, mens planterester ryger på komposten. Omvendt kan fx et staudebed ofte klare sig uden ekstra gødning, fordi nedfaldne blade med videre vender tilbage til jorden.

Gødning skal der til

Derfor er tilførsel af næring alfa og omega for en god høst. Og det gælder, uanset om du dyrker køkkenhaven efter økologiske metoder eller ikke. Forskellen ligger i de gødningstyper, du har at vælge imellem.

Organisk eller mineralsk

Man kan dele gødning op i organiske og mineralske gødninger, hvor de organiske er baseret på planter eller dyr, mens de mineralske udvindes af undergrunden. De er ofte kendt som NPK gødninger. Organiske gødninger kan være alt fra hjemmelavet kompost over staldgødning til moderne gødninger baseret på fx hønsemøg eller tang formuldet, så det er let at sprede i haven.

Læs også:

Byg din egen bålplads i haven på et par timer

Skab en bålplads på et par timer og få et nyt samlingssted i haven flere år frem i tiden. Her er nogle enkle tips til at gøre det nemt og...

Jorden kan lide organisk gødning

Kvælstof, fosfor og kalium findes i begge typer gødning men i forskellig mængde. Planterne har også behov for andre næringsstoffer, der typisk er tilsat de mineralske gødninger, mens de findes naturligt i de organiske. Endelig tilfører organisk gødning organisk materiale til gavn for jordstrukturen og mikrolivet i jorden.

Følg forskrifterne på emballagen

Hvilken gødningsstrategi, du vælger, er et temperamentsspørgsmål, men det er afgørende, at du følger forskrifterne på emballagen. For lidt og for meget gødning er lige slemt. I køkkenhaven kan du med fordel indlede sæsonen med at give en grundgødskning med en langtidsvirkende gødning.

Gødningen skal følges op senere

Kompost fungerer i princippet som langtidsvirkende gødning med et lavt næringsindhold, men du kan også få både organiske og mineralske gødninger, der er formuleret, så næringsstofferne frigives gradvist.
Langtidsvirkende gødning giver trods navnet ikke næring nok til en hel sæson. Det er nødvendigt at følge op med i hvert fald endnu en omgang gødning fx i løbet af juni.

Læs også:

Test: Malesprøjter

Malesprøjten er uundværlig, når der skal males større flader i en fart. Men den kan også bruges, hvor penslen er for stor, fx mellem...

Kompost gør nytte

Velomsat kompost kan med fordel spredes mellem rækkerne i løbet af vækstsæsonen. Efter sæsonen kan du sprede et lag mindre omsat kompost oven på jorden. Den komposteres færdigt på stedet og samtidig beskytter den jordstrukturen.

8. april 2010
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...