Køkkenhave på skinner

Køkkenhaven

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

Foto: Lotte Bjarke

Det er ved at være længe siden, der blev indkøbt stikløg. Frøposer og planteplan har ligget klar, og grønsagsplanter har utålmodigt stået i kø i drivhuset. Men nu blev det da endelig mildt nok til at komme i gang i køkkenhaven for alvor.

Persille kan ikke undværes

Sidste års persilleplanter står med sprøde, friske blade, der kan høstes af. Et sikkert tegn til, at det er nu, der skal plantes igen. Inden længe begynder de toårige planter at blomstre, og da er ballet forbi for dem som krydderurter. Og så skal der være nye til at tage over. Persille er jo ikke til at undvære.

Læs også: Der er gang i den tidligt udplantede salat

Blålilla porrer

Masser af porrer er en vigtig del af hjemmeproduktionen her i haven. Nu er der dels blevet plantet en bakke nyindkøbte småplanter, dels en bakke hjemmeproducerede, der er forspiret i vindueskarmen.

Jeg var simpelthen nødt til at prøve sorten ‘Northern Lights’, som jeg faldt over i en frøbutik. Den skulle levere blålilla porrer. De spinkle porreplanter bliver plantet i bunden af en rende, så der nemt kan hyppes lidt ekstra jord omkring dem, efterhånden som de vokser til. Jeg vil jo gerne ha’ porrer med lange skafter.

Læs også: De nemme jordskokker

Flere forskellige slags løg

Desuden blev der sat stikløg af både almindelige løg og aflange bananløg, som jeg ikke har prøvet før. Der blev sået grønsager og blomster mellem hinanden til den store guldmedalje. Alt sammen i det planlagte bueforløb og næsten i tråd med planlægningen. Nu glæder jeg mig bare vildt, til det hele kommer op, og frodigheden vender tilbage i køkkenhaven

Læs også: Tyvstart i drivhuset betaler sig

Helt hen i haven

Følg årets gang i Lotte Bjarkes have på bloggen www.helthenihaven.dk og få altid gode tips og tricks til haven.

4 maj 2016
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...