Dekorative og smagfulde - knoldfennikel er begge dele.
Dekorative og smagfulde - knoldfennikel er begge dele. Foto: iStockphoto

Knoldfennikel kan sås frem til midten af juli

Køkkenhaven

Knoldfennikel er en grøntsag i særklasse. Det nederste af bladstænglerne danner en tæt knold, der er dejlig sprød og har en anisagtig smag. Du kan så knoldfennikel i to omgange - i maj og i juli.

Planten holder af varme

Det er ikke svært at dyrke knoldfennikel, man skal blot vide, at planten holder af varme og skal derfor ikke sås for tidligt. Jorden skal være mindst 15 grader, før der kan sås på friland. Det er den fra midten af maj afhængigt af årets temperaturer. Tidligere såning er en af de faktorer, der giver øget risiko for blomstring. Tunneller af fiberdug eller plast kan varme jorden lidt op, så du er sikker på, at temperaturforholdene i jorden er i orden. En idé, men ingen nødvendighed.

Sås i almindelig køkkenjord

Frøene sås i 1-2 cm dybe render i almindelig god køkkenhavejord. Så hellere lidt for mange end lidt for få frø, da det er sjældent, de alle spirer. Det er nemmere at tynde ud end at rette op på manglende fremspiring siden. Men med mindre familien er helt vilde med knoldfennikel, er der dog ingen grund til at så mange meter til, for der er grænser for, hvor ofte en specialitet som knoldfennikel kommer på menuen.

Så af flere omgange

Du kan så knoldfennikel indtil midten af juli, for planterne kan fortsætte deres vækst, indtil frosten kommer. Det kan du med fordel udnytte til at så i flere omgange, så du har frisk fennikelforsyning i lang tid. Frøene spirer i løbet af et par uger, og så kan du se, om der skal tyndes lidt ud i rækken. Der skal være omkring 20 cm mellem planterne, hvis de skal have plads nok til at udvikle sig godt.

Skal vandes i tørre perioder

Stabil vækst er forudsætningen for, at knoldene udvikler sig godt og også for, at planterne ikke går i blomst for tidligt. Det betyder, at du må ud med vandkanden i tørre perioder. Tørke får nemlig væksten til at gå i stå.

Læs også:

Køkkenhave til børnene - sådan lærer de at dyrke grøntsager

Den gamle sandkasse blev forvandlet til havebed og Elisabet Broomés børn fik deres egen køkkenhave. Her lærer de at få ting til at vokse,...

Fine i buketter

Den største udfordring, når man dyrker knoldfennikel, er at undgå blomstring, før knolden er dannet færdig. Men er uheldet ude, får man til gengæld smukke blomster i lette skærme, som er fine i haven og perfekte i buketter.

29. maj 2009
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.