Dekorative og smagfulde - knoldfennikel er begge dele.
Dekorative og smagfulde - knoldfennikel er begge dele. Foto: iStockphoto

Knoldfennikel kan sås frem til midten af juli

Køkkenhaven

Knoldfennikel er en grøntsag i særklasse. Det nederste af bladstænglerne danner en tæt knold, der er dejlig sprød og har en anisagtig smag. Du kan så knoldfennikel i to omgange - i maj og i juli.

Planten holder af varme

Det er ikke svært at dyrke knoldfennikel, man skal blot vide, at planten holder af varme og skal derfor ikke sås for tidligt. Jorden skal være mindst 15 grader, før der kan sås på friland. Det er den fra midten af maj afhængigt af årets temperaturer. Tidligere såning er en af de faktorer, der giver øget risiko for blomstring. Tunneller af fiberdug eller plast kan varme jorden lidt op, så du er sikker på, at temperaturforholdene i jorden er i orden. En idé, men ingen nødvendighed.

Sås i almindelig køkkenjord

Frøene sås i 1-2 cm dybe render i almindelig god køkkenhavejord. Så hellere lidt for mange end lidt for få frø, da det er sjældent, de alle spirer. Det er nemmere at tynde ud end at rette op på manglende fremspiring siden. Men med mindre familien er helt vilde med knoldfennikel, er der dog ingen grund til at så mange meter til, for der er grænser for, hvor ofte en specialitet som knoldfennikel kommer på menuen.

Så af flere omgange

Du kan så knoldfennikel indtil midten af juli, for planterne kan fortsætte deres vækst, indtil frosten kommer. Det kan du med fordel udnytte til at så i flere omgange, så du har frisk fennikelforsyning i lang tid. Frøene spirer i løbet af et par uger, og så kan du se, om der skal tyndes lidt ud i rækken. Der skal være omkring 20 cm mellem planterne, hvis de skal have plads nok til at udvikle sig godt.

Skal vandes i tørre perioder

Stabil vækst er forudsætningen for, at knoldene udvikler sig godt og også for, at planterne ikke går i blomst for tidligt. Det betyder, at du må ud med vandkanden i tørre perioder. Tørke får nemlig væksten til at gå i stå.

Læs også: Sjove rødder og knolde

Fine i buketter

Den største udfordring, når man dyrker knoldfennikel, er at undgå blomstring, før knolden er dannet færdig. Men er uheldet ude, får man til gengæld smukke blomster i lette skærme, som er fine i haven og perfekte i buketter.

29 maj 2009
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.