Kanter i køkkenhaven

Køkkenhaven
Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.


Af Lotte Bjarke, idényt nr. 3, 2005
Fotos: Lotte Bjarke, Annemette Olesen

Stramme, lave hække af buksbom og duftende, romantiske lavendelhække er den klassiske måde at ramme havens bede og stier ind på. De har været flittigt anvendt i både store parker og private haver i generationer og er stadig meget populære.

Nyttige kanter
Det er ikke kun i prydhaven, hvor en velplaceret kant gør underværker. Selv om køkkenhaven er nyttig, må den jo gerne være en smuk del af haven.

Hvis du vælger at plante nytteplanter som kantplanter i køkkenhaven, slår du to fluer med et smæk. Du får dine fine kanter, og samtidig sparer du på pladsen. Hvis det tilmed er spiselige planter, du dyrker langs kanterne af køkkenhaven, kan du også høste uden at få jord under skoene. Samtidig kan kanterne dele køkkenhaven op, hvilket er en fordel, hvis du tænker i sædskifte.
Foto: Annemette Olesen
En god kantplante skal som udgangspunkt have en passende højde, så kanten ikke kommer til at skygge for planterne i selve bedet. Du skal tænke på kantplanten som en hækplante i miniformat. Planten skal være tæt og kompakt, og den skal være go’ til at væve sig sammen med naboplanten og danne en tæt kant.

Til gengæld skal den ikke brede sig uhæmmet til alle sider og invadere bedet bag kanten.

Endelig er det vigtigt, at de kantplanter, du vælger, vil kunne trives med de vækstbetingelser, køkkenhaven har at byde på. Det vil først og fremmest sige en solrig placering og som regel en god, muld- og næringsrig jord.

En- eller flerårig
Der er intet i vejen for at kante sin køkkenhave med en traditionel buksbomhæk. Resultatet kan endog blive meget smukt. Men som nytteplante betragtet er buksbom ikke meget bevendt. Derfor er der mange andre muligheder, der er sjovere at forsøge sig med lige netop i køkkenhaven.

Som udgangspunkt må du beslutte dig for, om kanten skal være enårig eller flerårig. Hvis du er begynder, er der mange gode grunde til at begynde med en enårig kantplante. Så får du ikke fejlplaceret din kant, og du får mulighed for at prøve dig lidt frem med de spændende virkninger, en kant kan give.

Enårige kanter kan bestå af pluksalat, bladbeder eller måske spinat. Morgenfrue, tagetes og hornviol er andre gode bud. Mange krydderurter er oplagte bud på flerårige kanter i køkkenhaven. Fx purløg, bjergmynte, isop, persille og lavendel.

Gode kantplanter

Enårige:
Morgenfrue
Hornviol
Karryplante
Salat
Spinat
Rucola
Tagetes
Frøkenhat
Løvemund
Blomsterkarse
Flerårige:
Purløg
Persille
Lavendel
Isop
Bjergmynte
Salvie
Kinaløg
Hestemynte
Jordbær


Du kan også plante blomstrende planter, der egner sig godt til afskæring og sikrer dig rigelige forsyninger til buketter gennem hele sommeren.

Holder skadedyr væk
En del blomstrende planter er også nyttige. Deres blomster kan ligefrem spises og give et farverigt supplement til salatskålen.

Andre virker som en magnet på fx svirrefluer, der med stor appetit sætter skadedyr til livs.

Andre igen tiltrækker selv skadedyrene, så nytteplanterne i køkkenhaven går fri. Det gælder fx blomsterkarsen, som især sorte bladlus holder meget af.

9

7. april 2005
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.