Jordskokker: Nem dyrkning af den lækre rodfrugt

Jordskokker er en genial plante. Den er nem at dyrke og kan overvintre i jorden.

Jordskokker

Jordskokker er nemme at dyrke. De passer sig selv og kan høstes, når der er mangel på andre friske grøntsager. Her er alt, du behøver vide om jordskokken eller Helianthus Tuberosus, som den hedder på latin.

Jordsskokker er flerårige

Jordskok er en flerårig og hårdfør plante. I Danmark blomstrer den sjældent og sætter næsten aldrig frø. Derfor dyrkes den fra en knold. Knolden kan lægges i vinterhalvåret fra november til maj – bare jorden ikke er frossen. Lægning i april og maj er bedst. Knoldene lægges som kartofler og hyppes på samme måde hen over sommeren. Jordskokker fortrækker let jord.

Kræver næsten ingen pasning

Når først jordskokken er i jorden, kræver den stort set ingen pasning. Dog er den ret ‘sulten’ og skal derfor gødes 2-3 gange i løbet af sæsonen. Til gengæld kan den som regel klare sig uden vanding, da den har et dybtliggende rodsystem.

Lad jordskokken blive i jorden

Jordskokker tåler en del frost, og overvintrer helst på voksestedet. Du kan begynde at høste i oktober-november afhængig af sorten. Hvis du dækker jorden med et lag af halm, blade eller vintermåtter som isolering, kan du også grave dem op, selvom det er frostvejr.

Husk at gemme læggeknolde

Husk at gemme knolde til næste års afgrøde. Læggeknolde skal være så glatte som muligt og fri for skader. De skal veje 30-40 gram. Opbevar dem fugtigt og køligt ved cirka 1 til 2°C – fx i fugtigt sand – og plant dem påny i april-maj.

Jordskokker breder sig hurtigt

Jordskokker bliver op til 2 meter i højden og breder sig også temmelig hurtigt, så den skal placeres med lidt omhu. Sørg for, at den gror lidt afsides fra andre afgrøder, og prøv at få alle knolde med op, når du høster. Den spirer nemlig villigt fra selv den mindste knold.

Læs også: Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Jordskokker har en nøddeagtig smag

Jordskokker smager som en blanding af kartofler og artiskokker med en dejlig nøddeagtig smag. De er lækre som chips og purerede i supper samt kogte, varme eller kolde som tilbehør eller i salater. De kan også indgå som en del af en rustik kartoffelmos.

Opskrifter med jordskokker

Der finde mange lækre opskrifter, hvor jordskokker indgår. Jordskokker skuffer sjældent. Her er et par opskrifter, du kan søge på:

Hvornår er der vinterferie?

Mest læste artikler