Frisk opgravede jordskokker, klar til brug – f. en lækker suppe med bacon og piskefløde.
Frisk opgravede jordskokker, klar til brug – f. en lækker suppe med bacon og piskefløde. Foto: iStock

Jordskokker - så nemt er det at dyrke rodfrugten med den nøddeagtige smag

Køkkenhaven

Jordskokker er en genial plante. Den er supernem at dyrke og kan overvintre i jorden. Det bedste plantetidspunkt er april/maj. Følg disse enkle jord, så har du spandevis af den lækre rodfrugt med den nøddeagtige smag, når alle andre planter tager på vinterferie.

Jordskokker er nemme ar dyrke

Jordskok, Helianthus Tuberosus, har ikke været så populær de sidste hundrede år. De senere år er den igen begyndt at dukke op i forretningerne og er hurtigt blevet en populær, men dyr vare. Dyrk den selv, den er nem, den passer sig selv og kan høstes, når der er mangel på andre friske grøntsager. Og det er langt billigere at dyrke den, end at købe den i butikken.

Jordskokker har en nøddeagtig smag

Jordskokker smager som en blanding af kartofler og artiskokker med en dejlig nøddeagtig smag. De er lækre som chips og purerede i supper. Kogte, varme eller kolde som tilbehør, eller i salater. De kan også indgå som en del af en rustik kartoffelmos.

Jordsskokken er flerårig

Jordskok er en flerårig og hårdfør plante. I Danmark blomstrer den sjældent og sætter næsten aldrig frø, derfor dyrkes den fra en knold. Knolden kan lægges fra november til maj, bare jorden ikke er frossen. Lægning i april og maj er bedst. Knoldene lægges som kartofler og hyppes på samme måde hen over sommeren. Jordskokker fortrækker let jord.

Kræver næsten ingen pasning

Den er nem at dyrke og kræver stort set ingen pasning. Dog er den ret sulten og skal derfor gødes 2-3 gange i løbet af sæsonen. Til gengæld kan den som regel klare sig uden vanding, da den har et dybtliggende rodsystem. Jordskokker bliver op til 2 meter, så den skal placeres med lidt omhu så den ikke skygger for andre afgrøder.

Lad jordskokken blive i jorden

Jordskokker tåler en del frost, og overvintrer helst på voksestedet. Du kan begynde at høste i oktober-november afhængig af sorten. Hvis du dækker jorden med et lag af halm, blade eller vintermåtter som isolering, kan du grave dem op, selvom det er frostvejr.

Husk at gemme læggeknolde

Husk, at gemme knolde til næste års afgrøde. Læggeknolde skal være så glatte som muligt og fri for skader. De skal veje 30-40 gr. Opbevar dem fugtigt og køligt ved ca. 1-2°C, fx i fugtigt sand og plant dem påny i april-maj.

Jordskokker breder sig hurtigt

Jordskokker kan brede sig temmelig hurtigt. Så sørg for, at den gror lidt afsides fra andre afgrøder og prøv at få alle knolde med op, når du høster. Den spirer nemlig villigt fra selv den mindste knold.

Andre vinterafgrøder i køkkenhaven

Mange af vores traditionelle vintergrøntsager kan opbevares på voksestedet vinteren over. Med et minimum af arbejde, kan du høste hele vinteren.

Opbevaring i jorden, dækket af halm eller vintermåtte:

Jordskok
Vintergulerod
Hvidløg
Vinterporre
Persillerod
Pastinak
Skorzoner

Overvintring i drivbænk, dækket af halm:

Vinterhvidkål
Rødkål

Planter der passer sig selv:
Grønkål
Rosenkål

Opskrifter med jordskokker

Der finde mange lækre opskrifter, hvor jordskokker indgår. Én af dem finder du her på idényt. Ellers kan vi kun opfordre til at gå på jagt efter opskrifter i din kogebogssamling eller på nettet. Jordskokker skuffer sjældent. Her er et par opskrifter, du kan søge på.

  • Jordskokkesuppe
  • Jordskokkechips
  • Unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker. Se opskriften her på idényt.
  • Bagte jordskokker
  • Pasta med jordskokker 
27 november 2015
0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.