Hvidløg er nemme at dyrke

Køkkenhaven

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de grønne spirer spises som purløg imens. Og når hvidløgene høstes, har du midlet mod tømmermænd. 

Tidligt på sæsonen står hvidløg flot i køkkenhaven - de grønne skud kan bruges ligesom purløg.
Tidligt på sæsonen står hvidløg flot i køkkenhaven - de grønne skud kan bruges ligesom purløg. Foto: iStock

Sæt hvidløg om efteråret

Hvidløg kan sættes om foråret, men løgene udvikler sig betydeligt bedre, hvis de sættes i efterårets løb. September-oktober er optimalt, for så kan løgene nå at danne rødder før vinteren, så de er helt klar til at vokse næste forår.

Nyd blomsterne

I sommerens løb kan der udvikles blomster i hvidløgene. Blomstringen er usædvanlig dekorativ. Blomsterstænglen krøller og snor sig og ser helt eventyrlig ud. Når blomsterne springer ud, udvikles der ofte et mylder af yngleløg mellem blomsterne. Yngleløgene kan også spises eller plantes og blive til nye hvidløg.

Foto: Garden Picture Library

 

Et fed bliver til et nyt løg 

Et hvidløg adskiller sig fra andre løg ved at bestå af otte til ti fed. Hvert enkelt fed kan blive til et nyt løg. I planteskoler og havecentre kan man almindeligvis købe hvidløg til dyrkning i haven, men det er sjældent at opleve, at de er forsynet med sortsnavne.

Læs også: Asparges i haven

Brug hvidløg fra supermarkedet

En anden mulighed er at sætte fed fra sidste års høst eller simpelthen anvende hvidløg fra grøntsagsafdelingen i supermarkedet. Disse hvidløg kan være præpareret for at undgå spiring i butikken, men det er sjældent. Ved at vælge økologiske hvidløg undgår man risikoen for, at løgene er præpareret mod spiring.

Nemt at dyrke hvidløg

Hvidløg er ikke en krævende plante. De kan dyrkes i enhver køkkenhave med almindelig god havejord og godt med solskin. Jord, der er meget våd i vinterperioden, kan give problemer, fordi der kan opstå råd. Vælg derfor et sted, hvor jorden er veldrænet.

Sådan sætter du hvidløg

Når først løgene er sat, er det en rigtig god idé at markere området eller rækken. Erfaringen viser, at man har glemt den præcise placering, når foråret kommer, og så risikerer man at lave ulykker, når man går i gang med forårsrengøringen i køkkenhaven. 

Sættes med spidsen opad

Feddene sættes med spidsen op og rodenden ned i 5-8 cm dybe huller. Godt 10 cm mellem planterne er passende, og plantes hvidløgene i rækker, skal der være 30 cm mellem rækkerne.

Læs også: Dyrk kål i haven – få gode råd til hvordan

 
De dekorative og akrobatiske hvidløgsblomster.  

Kan bruges som purløg

Hvidløgene spirer hurtigt, og i lune efterår kan der dukke grønne spirer op allerede før jul. Næste forår tager væksten fart. Der kan nippes af de grønne skud til forårets æggemadder.

Mild smag

Skuddene smager mildt af hvidløg og anvendes ligesom purløg. Hvis du har glemt at købe hvidløg, er der heller ikke noget i vejen for at grave et lille løg op og bruge det.

Forebygger tømmermænd

Danskerne opdagede først hvidløgets fortræffeligheder i løbet af 60’erne. Men i resten af verden har hvidløg været en kendt og elsket plante i årtusinder. Mange er de gode egenskaber, rå hvidløg tilskrives. I flæng kan nævnes den kolesterolsænkende og blodtrykssænkende virkning – for ikke at tale om den forebyggende virkning mod tømmermænd. Dårlig ånde er nok det eneste, som hvidløg ikke er godt mod.

Vand i tørre perioder

Det er vigtigt, at hvidløg vandes i tørre perioder. I juli-august er de nye hvidløg fuldt udviklede. Når toppen begynder at visne, er det signal til høst. Hvis man venter for længe, skiller løgene ad og bliver betydeligt sværere at håndtere.

Rigtig opbevaring

Når løgene er høstet, skal de tørres så hurtigt som muligt for at sikre bedst mulig holdbarhed. Hvidløgene tørres et mørkt og køligt sted, hvorefter de samles i bundter eller flettes til ranker. Det er dekorativt at hænge sine løgranker op i køkkenet, men det lune køkken er ikke befordrende for hvidløgenes holdbarhed. Hvidløg holder sig bedst ved temperaturer på 5-10 grader.

Af Lotte Bjarke, 607
9 august 2015
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...