Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de grønne spirer spises som purløg imens. Og når hvidløgene høstes, har du midlet mod tømmermænd. 

Hvidløg er nemme at dyrke

Sæt hvidløg om efteråret

Hvidløg kan sættes om foråret, men løgene udvikler sig betydeligt bedre, hvis de sættes i efterårets løb. September-oktober er optimalt, for så kan løgene nå at danne rødder før vinteren, så de er helt klar til at vokse næste forår.

Nyd blomsterne

I sommerens løb kan der udvikles blomster i hvidløgene. Blomstringen er usædvanlig dekorativ. Blomsterstænglen krøller og snor sig og ser helt eventyrlig ud. Når blomsterne springer ud, udvikles der ofte et mylder af yngleløg mellem blomsterne. Yngleløgene kan også spises eller plantes og blive til nye hvidløg.

Et fed bliver til et nyt løg 

Et hvidløg adskiller sig fra andre løg ved at bestå af otte til ti fed. Hvert enkelt fed kan blive til et nyt løg. I planteskoler og havecentre kan man almindeligvis købe hvidløg til dyrkning i haven, men det er sjældent at opleve, at de er forsynet med sortsnavne.

Brug hvidløg fra supermarkedet

En anden mulighed er at sætte fed fra sidste års høst eller simpelthen anvende hvidløg fra grøntsagsafdelingen i supermarkedet. Disse hvidløg kan være præpareret for at undgå spiring i butikken, men det er sjældent. Ved at vælge økologiske hvidløg undgår man risikoen for, at løgene er præpareret mod spiring.

Nemt at dyrke hvidløg

Hvidløg er ikke en krævende plante. De kan dyrkes i enhver køkkenhave med almindelig god havejord og godt med solskin. Jord, der er meget våd i vinterperioden, kan give problemer, fordi der kan opstå råd. Vælg derfor et sted, hvor jorden er veldrænet.

Sådan sætter du hvidløg

Når først løgene er sat, er det en rigtig god idé at markere området eller rækken. Erfaringen viser, at man har glemt den præcise placering, når foråret kommer, og så risikerer man at lave ulykker, når man går i gang med forårsrengøringen i køkkenhaven. 

Sættes med spidsen opad

Feddene sættes med spidsen op og rodenden ned i 5-8 cm dybe huller. Godt 10 cm mellem planterne er passende, og plantes hvidløgene i rækker, skal der være 30 cm mellem rækkerne.

De dekorative og akrobatiske hvidløgsblomster.  
De dekorative og akrobatiske hvidløgsblomster.  

Kan bruges som purløg

Hvidløgene spirer hurtigt, og i lune efterår kan der dukke grønne spirer op allerede før jul. Næste forår tager væksten fart. Der kan nippes af de grønne skud til forårets æggemadder.

 

Mild smag

Skuddene smager mildt af hvidløg og anvendes ligesom purløg. Hvis du har glemt at købe hvidløg, er der heller ikke noget i vejen for at grave et lille løg op og bruge det.

Forebygger tømmermænd

Danskerne opdagede først hvidløgets fortræffeligheder i løbet af 60’erne. Men i resten af verden har hvidløg været en kendt og elsket plante i årtusinder. Mange er de gode egenskaber, rå hvidløg tilskrives. I flæng kan nævnes den kolesterolsænkende og blodtrykssænkende virkning – for ikke at tale om den forebyggende virkning mod tømmermænd. Dårlig ånde er nok det eneste, som hvidløg ikke er godt mod.

 

Vand i tørre perioder

Det er vigtigt, at hvidløg vandes i tørre perioder. I juli-august er de nye hvidløg fuldt udviklede. Når toppen begynder at visne, er det signal til høst. Hvis man venter for længe, skiller løgene ad og bliver betydeligt sværere at håndtere.

Rigtig opbevaring

Når løgene er høstet, skal de tørres så hurtigt som muligt for at sikre bedst mulig holdbarhed. Hvidløgene tørres et mørkt og køligt sted, hvorefter de samles i bundter eller flettes til ranker. Det er dekorativt at hænge sine løgranker op i køkkenet, men det lune køkken er ikke befordrende for hvidløgenes holdbarhed. Hvidløg holder sig bedst ved temperaturer på 5-10 grader. 

Mest læste artikler