Hvide jordbær på vej til Danmark

Køkkenhaven

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det nok ikke vare længe, før det smukke jordbær med bismag af ananas også bliver allemandseje i Danmark.

Røde og hvide jordbær.
Røde og hvide jordbær. Foto: iStockphoto

Det hvide jordbær

Først gang man ser et "pineberry", må man lige knibe med øjnene. Er det et umodent jordbær eller er det noget helt andet?

Faktisk er det lige så meget et jordbær, som de røde jordbær, vi spiser i kilovis om sommeren. De forskellige røde jordbær, der vokser og sælges i Danmark, er nemlig ligesom de hvide jordbær også fremavlede hybrider, der har vist sig at være de mest produktive, aromatiske og salgbare på vores marked.  

Naturligt hvide jordbær

Pineberries er jordbær, der har aner tilbage i Sydamerika. Bærret er en krydsning mellem et nordamarikansk jordbær (Fragaria virginiana) og et sydamerikansk jordbær, som hedder Fragaria chiloensis,hvilket direkte oversat betyder "jordbær fra Chile".

Vilde jordbær fra Sydamarika er faktisk fra naturens side hvide. Der har derfor ikke fundet noget genetisk modificering af bærret sted, som onde tunger ellers ville vide. 

Hvordan smager pineberries?

Pineberries er sprogligt set en krydsning af pineapple og strawberry. Navnet skyldes, at "Ananasjordbærret" faktisk efter sigende har en diskret bismag af ananas.

Ananasjordbærret er lidt mindre end vanlige jordbær. Skinnet er hvidt, også når bærret er modent. Frøene uden på jordet er derimod røde. 

Læs også: Forspiring af kartofler er lig med succes

Der er forskellige meldinger om smagen af pineberries. Smagen beskrives blandt andet som en citrus-smag, der melder sig, når man bider i bærret.

En enkelt smagsekspert giver ifølge det engelske dagblad, The Guardian, denne beskrivelse af smagsoplevelsen: "det dufter af jordbær. Det smager af - vand. Med sødemiddel i. Det er afskyliget".

Men engelske smagsløg kan være meget konservative, så det vidnesbyrd må ind til vidwew stå til troende - indtil Netto, Føtex eller Fakta lader os almindelige forbrugere selv smage på den forbudne frugt. 

Tyggegummi-jordbærret

Det varer næppe længe, inden dagligvarekæderne og grønthandlerne begynder at teste pineberries af.

Når disse ananasjordbær har fået fodfæste, så er tiden måske inde for næste krydsning på markedet: Strasberries, som er jordbær, der ligner hindbær eller Bubblegum Strawberry, som efter rapporterne at dømme smager som "Hubba bubba tyggegummi".

6 juni 2016
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.