Hvide jordbær på vej til Danmark

Køkkenhaven

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det nok ikke vare længe, før det smukke jordbær med bismag af ananas også bliver allemandseje i Danmark.

Røde og hvide jordbær.
Røde og hvide jordbær. Foto: iStockphoto

Det hvide jordbær

Først gang man ser et "pineberry", må man lige knibe med øjnene. Er det et umodent jordbær eller er det noget helt andet?

Faktisk er det lige så meget et jordbær, som de røde jordbær, vi spiser i kilovis om sommeren. De forskellige røde jordbær, der vokser og sælges i Danmark, er nemlig ligesom de hvide jordbær også fremavlede hybrider, der har vist sig at være de mest produktive, aromatiske og salgbare på vores marked.  

A photo posted by United Nurseries (@unitednurseries) on Feb 13, 2016 at 1:41am PST

Naturligt hvide jordbær

Pineberries er jordbær, der har aner tilbage i Sydamerika. Bærret er en krydsning mellem et nordamarikansk jordbær (Fragaria virginiana) og et sydamerikansk jordbær, som hedder Fragaria chiloensis,hvilket direkte oversat betyder "jordbær fra Chile".

Vilde jordbær fra Sydamarika er faktisk fra naturens side hvide. Der har derfor ikke fundet noget genetisk modificering af bærret sted, som onde tunger ellers ville vide. 

Hvordan smager pineberries?

Pineberries er sprogligt set en krydsning af pineapple og strawberry. Navnet skyldes, at "Ananasjordbærret" faktisk efter sigende har en diskret bismag af ananas.

Ananasjordbærret er lidt mindre end vanlige jordbær. Skinnet er hvidt, også når bærret er modent. Frøene uden på jordet er derimod røde. 

Der er forskellige meldinger om smagen af pineberries. Smagen beskrives blandt andet som en citrus-smag, der melder sig, når man bider i bærret.

En enkelt smagsekspert giver ifølge det engelske dagblad, The Guardian, denne beskrivelse af smagsoplevelsen: "det dufter af jordbær. Det smager af - vand. Med sødemiddel i. Det er afskyliget".

Men engelske smagsløg kan være meget konservative, så det vidnesbyrd må ind til vidwew stå til troende - indtil Netto, Føtex eller Fakta lader os almindelige forbrugere selv smage på den forbudne frugt. 

Tyggegummi-jordbærret

Det varer næppe længe, inden dagligvarekæderne og grønthandlerne begynder at teste pineberries af.

Når disse ananasjordbær har fået fodfæste, så er tiden måske inde for næste krydsning på markedet: Strasberries, som er jordbær, der ligner hindbær eller Bubblegum Strawberry, som efter rapporterne at dømme smager som "Hubba bubba tyggegummi".

6. juni 2016
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...