Høst bærrene i haven

Køkkenhaven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter og desserter. Og så er der havens utallige spiselige blomster, der giver smag og kulør til salaterne. Få også opskriften på en lækker solbærtrifli.

Foto: Mariette Tiedemann

Bær i overflod i haven

Netop nu er mange haver omdannet til ét stort spisekammer fyldt med modne bær, frugter og spiselige blomster. Hvis du kun har en enkelt eller to bærbuske, kan du plukke bærrene i en håndevending. Men hvis det bugner i din have af syltekirsebær, blommer, solbær, hindbær, brombær, ribs og blåbær, kan det godt være uoverkommeligt at gå i gang med høsten. Ofte ender det med, at masser af dejlige bær og frugter falder af buskene og rådner på jorden.

Hold en høstfest

Derfor kan det være en rigtig god idé at gøre det til en tradition at holde en årlig høstfest. Inviter venner og familie til en dag i haven, hvor der plukkes, ribbes, nippes og snakkes. De mindste kan tage sig af de bær, der er længst nede på buskene.

Gode redskaber til høsten

Et par redskaber gør arbejdet lidt hurtigere. En bærplukker, der består af en opsamlingskasse, som er forsynet med en ”kam”, kan effektivt og nænsomt høste mange bær ad gangen og samtidig sørge for, at kun et minimum af blade følger med.

Læs også:

Surbundsbed - både med rododendron, blåbær og tranebær

Almindeligvis forbinder man rododendron, lyng og andre prydbuske med surbundsbedet, mens bærbuske traditionelt henvises til køkkenhaveregi...

Hold hænderne fri med frugtplukketasker

Det er også praktisk at have begge hænder fri under bærplukningen. Du kan fx fastgøre en sele til en plastikspand og sætte selen på skrå over skulderen. Men du kan også købe frugtplukketasker med seler og med mulighed for at løsne bunden, så alle bærrene kan trille ned i en større opsamlingsbeholder. Taskerne er bedst til plukning af kirsebær, mirabeller og større bær, der kan tåle at blive trykket let. En bærrenser, som er en stor, flad si, hvor blade og urenheder ryger igennem, er også fin at have ved hånden.

Spis eller forarbejd bærrene hurtigt

Når du har høstet bærrene, bør du spise eller forarbejde dem inden for kort tid. Du kan eventuelt fortsætte høstdagen i køkkenet med syltning og bagning, så alle kan få et glas marmelade eller et stykke tærte med hjem. Eller du kan fryse bærrene, så du kan nyde en omgang sommerlig rødgrød med fløde en mørk og kold vinteraften.

Spis bladene på visse bærbuske

Det er ikke kun bærrene, der kan spises - også bladene på visse bærbuske, kan tørres og anvendes til fx urtete. Det gælder blandt andet solbær- og hindbærblade. Bladene kan tørres i ovnen ved 30 grader, hvorefter du nemt kan fjerne stilkene, så du kun har det tørre ”bladkød” tilbage. Vent med at plukke bladene til efter bærhøsten.

  

Læs også:

Dyrk jordbær i krukker på terrassen

Du behøver ikke en kæmpe køkkenhave for at dyrke jordbær. Planterne trives fint i krukker. En sidegevinst er, at “krukkebærrene” altid er...

Læs også: Pluk hyldebær og lav saft og suppe af dem

Brug også blomster til smag og kulør

Faktisk kan du spise meget mere af din have, end du måske forestiller dig. Flere blomster giver smag og sætter kulør på alt fra salater til fiskeretter. Her og nu gælder det blandt andet blomsterkarse, kornblomster, hjulkrone, mamelukærmer og appelsin- og citrontagetes. Det er vigtigt, at ingen af blomsterne har været sprøjtet på noget tidspunkt.

Spis solsikkerne

Fra solsikkerne kan du få solsikkekerner. Men du kan også spise de store knopper eller de netop udsprungne blomster. De smager lidt hen ad artiskokker og kan også tilberedes på samme måde. Fjern det grønne rundt om bunden af knoppen eller blomsten, skyl den, og kog den i vand, til den er mør. Servér med koldt smør eller salat til.

Læs også:

Gør vinteren grøn med laurbærkirsebær

Laurbærkirsebær er en gave til haveejere, der drømmer om en smuk have hele året rundt.

Tre tips til bærplukning

- Når du plukker hindbær, så gør det så forsigtigt, at kun bærrene følger med.
- Ribs og hyldebær plukkes som klaser, der skylles, hvorefter bærrene ribbes af med en gaffel.
- Der findes special-værktøj på markedet, hvis du har en stor høst. Se bl.a. hos www.hjemmeproduktion.dk

Æbler og pærer

Glem ikke årstidens modne æbler og pærer. De er perfekte til desserter og kager, og hvis du har rigtig mange af dem, kan de presses til dejlig saft. Ud af æblesaften kan du også lave din egen cider.

Lav en lækker solbærtrifli

Ingredienser (til 4 personer):

Grød:
400 g solbær
200 g sukker
2 dl vand
1 spsk majsstivelse
4 spsk vand

Sæt solbær, sukker og vand over at koge i en stor gryde i ca. 10 min. Skum for urenheder, og jævn med majsstivelse rørt ud i vand (følg anvisningen på posen). Kog igennem ved svag varme under omrøring i 2-3 min. Afkøl grøden.

Creme:
1 vaniljestang
2 tsk. sukker
1 dl piskefløde
1 dl fromage frais 0,2%
3 tsk. florsukker

Flæk vaniljestangen, skrab kernerne ud, og massér dem sammen med sukkeret. Bland vaniljepasta, fløde, fromage frais og florsukker, og pisk til en cremet konsistens.

Anretning: Knus 100 g makroner let, og væd dem med 4 spsk. solbærlikør. Læg dem i bunden af en skål, eller fordel dem i fire portionsglas. Kom grøden på, og top til sidst med cremen. Pynt med blåbær samt mynte eller citronmelisse.

Tip: Husk at tage lidt solbærgrød fra til børnene, og servér den med en kugle vaniljeis.

 

23. juli 2013
Mere om Køkkenhaven

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs køkkenhave til at spire og gro. Se bare her.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...