Høst bærrene i haven

Køkkenhaven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter og desserter. Og så er der havens utallige spiselige blomster, der giver smag og kulør til salaterne. Få også opskriften på en lækker solbærtrifli.

Foto: Mariette Tiedemann

Bær i overflod i haven

Netop nu er mange haver omdannet til ét stort spisekammer fyldt med modne bær, frugter og spiselige blomster. Hvis du kun har en enkelt eller to bærbuske, kan du plukke bærrene i en håndevending. Men hvis det bugner i din have af syltekirsebær, blommer, solbær, hindbær, brombær, ribs og blåbær, kan det godt være uoverkommeligt at gå i gang med høsten. Ofte ender det med, at masser af dejlige bær og frugter falder af buskene og rådner på jorden.

Hold en høstfest

Derfor kan det være en rigtig god idé at gøre det til en tradition at holde en årlig høstfest. Inviter venner og familie til en dag i haven, hvor der plukkes, ribbes, nippes og snakkes. De mindste kan tage sig af de bær, der er længst nede på buskene.

Gode redskaber til høsten

Et par redskaber gør arbejdet lidt hurtigere. En bærplukker, der består af en opsamlingskasse, som er forsynet med en ”kam”, kan effektivt og nænsomt høste mange bær ad gangen og samtidig sørge for, at kun et minimum af blade følger med.

Læs også:

Plant solbærbuske i haven på den rigtige måde

En enkelt solbærbusk i haven giver i løbet af nogle år bær nok til flere glas syltetøj. Solbær holder af sol, men en lille smule skygge...

Hold hænderne fri med frugtplukketasker

Det er også praktisk at have begge hænder fri under bærplukningen. Du kan fx fastgøre en sele til en plastikspand og sætte selen på skrå over skulderen. Men du kan også købe frugtplukketasker med seler og med mulighed for at løsne bunden, så alle bærrene kan trille ned i en større opsamlingsbeholder. Taskerne er bedst til plukning af kirsebær, mirabeller og større bær, der kan tåle at blive trykket let. En bærrenser, som er en stor, flad si, hvor blade og urenheder ryger igennem, er også fin at have ved hånden.

Spis eller forarbejd bærrene hurtigt

Når du har høstet bærrene, bør du spise eller forarbejde dem inden for kort tid. Du kan eventuelt fortsætte høstdagen i køkkenet med syltning og bagning, så alle kan få et glas marmelade eller et stykke tærte med hjem. Eller du kan fryse bærrene, så du kan nyde en omgang sommerlig rødgrød med fløde en mørk og kold vinteraften.

Spis bladene på visse bærbuske

Det er ikke kun bærrene, der kan spises - også bladene på visse bærbuske, kan tørres og anvendes til fx urtete. Det gælder blandt andet solbær- og hindbærblade. Bladene kan tørres i ovnen ved 30 grader, hvorefter du nemt kan fjerne stilkene, så du kun har det tørre ”bladkød” tilbage. Vent med at plukke bladene til efter bærhøsten.

  

Læs også:

Sådan formerer du nemt dine buske

Du skal klippe stiklinger i vintermånederne, så vil de begynde at vokse til foråret, og du kan plante dem ud til efteråret.

Læs også: Pluk hyldebær og lav saft og suppe af dem

Brug også blomster til smag og kulør

Faktisk kan du spise meget mere af din have, end du måske forestiller dig. Flere blomster giver smag og sætter kulør på alt fra salater til fiskeretter. Her og nu gælder det blandt andet blomsterkarse, kornblomster, hjulkrone, mamelukærmer og appelsin- og citrontagetes. Det er vigtigt, at ingen af blomsterne har været sprøjtet på noget tidspunkt.

Spis solsikkerne

Fra solsikkerne kan du få solsikkekerner. Men du kan også spise de store knopper eller de netop udsprungne blomster. De smager lidt hen ad artiskokker og kan også tilberedes på samme måde. Fjern det grønne rundt om bunden af knoppen eller blomsten, skyl den, og kog den i vand, til den er mør. Servér med koldt smør eller salat til.

Læs også:

Plant kirsebær i haven, det er kønt og velsmagende

Det kræver et initiativ, men hvis man planter et kirsebærtræ i haven, kan man i løbet af få år høste frugterne af sine anstrengelser. Det...

Tre tips til bærplukning

- Når du plukker hindbær, så gør det så forsigtigt, at kun bærrene følger med.
- Ribs og hyldebær plukkes som klaser, der skylles, hvorefter bærrene ribbes af med en gaffel.
- Der findes special-værktøj på markedet, hvis du har en stor høst. Se bl.a. hos www.hjemmeproduktion.dk

Æbler og pærer

Glem ikke årstidens modne æbler og pærer. De er perfekte til desserter og kager, og hvis du har rigtig mange af dem, kan de presses til dejlig saft. Ud af æblesaften kan du også lave din egen cider.

Lav en lækker solbærtrifli

Ingredienser (til 4 personer):

Grød:
400 g solbær
200 g sukker
2 dl vand
1 spsk majsstivelse
4 spsk vand

Sæt solbær, sukker og vand over at koge i en stor gryde i ca. 10 min. Skum for urenheder, og jævn med majsstivelse rørt ud i vand (følg anvisningen på posen). Kog igennem ved svag varme under omrøring i 2-3 min. Afkøl grøden.

Creme:
1 vaniljestang
2 tsk. sukker
1 dl piskefløde
1 dl fromage frais 0,2%
3 tsk. florsukker

Flæk vaniljestangen, skrab kernerne ud, og massér dem sammen med sukkeret. Bland vaniljepasta, fløde, fromage frais og florsukker, og pisk til en cremet konsistens.

Anretning: Knus 100 g makroner let, og væd dem med 4 spsk. solbærlikør. Læg dem i bunden af en skål, eller fordel dem i fire portionsglas. Kom grøden på, og top til sidst med cremen. Pynt med blåbær samt mynte eller citronmelisse.

Tip: Husk at tage lidt solbærgrød fra til børnene, og servér den med en kugle vaniljeis.

 

23 juli 2013
Mere om Køkkenhaven

Årets første rabarber kan nu høstes

Køkkenhaven Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

Børnenes favoritgræskar

Køkkenhaven Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Køkkenhaven Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Køkkenhaven Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og du kan bruge den på forskellige måder.

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Køkkenhaven Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

Kanter i køkkenhaven

Køkkenhaven Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

Hvidløg er nemme at dyrke

Køkkenhaven Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de grønne spirer spises som purløg imens. Og når hvidløgene høstes, har du midlet mod tømmermænd. 

Rabarber - havens nemmeste plante

Køkkenhaven Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Køkkenhaven Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

Sprøde bønner i bunkevis

Køkkenhaven Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Køkkenhaven Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

Læggekartofler skal vækkes blidt

Køkkenhaven Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Køkkenhaven Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til dyrkning af hvidløg i din egen have.

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

Køkkenhaven De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Køkkenhaven Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...