Høst bærrene i haven

Køkkenhaven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter og desserter. Og så er der havens utallige spiselige blomster, der giver smag og kulør til salaterne. Få også opskriften på en lækker solbærtrifli.

Foto: Mariette Tiedemann

Bær i overflod i haven

Netop nu er mange haver omdannet til ét stort spisekammer fyldt med modne bær, frugter og spiselige blomster. Hvis du kun har en enkelt eller to bærbuske, kan du plukke bærrene i en håndevending. Men hvis det bugner i din have af syltekirsebær, blommer, solbær, hindbær, brombær, ribs og blåbær, kan det godt være uoverkommeligt at gå i gang med høsten. Ofte ender det med, at masser af dejlige bær og frugter falder af buskene og rådner på jorden.

Hold en høstfest

Derfor kan det være en rigtig god idé at gøre det til en tradition at holde en årlig høstfest. Inviter venner og familie til en dag i haven, hvor der plukkes, ribbes, nippes og snakkes. De mindste kan tage sig af de bær, der er længst nede på buskene.

Gode redskaber til høsten

Et par redskaber gør arbejdet lidt hurtigere. En bærplukker, der består af en opsamlingskasse, som er forsynet med en ”kam”, kan effektivt og nænsomt høste mange bær ad gangen og samtidig sørge for, at kun et minimum af blade følger med.

Læs også: Bryg vin af din bærhøst

Hold hænderne fri med frugtplukketasker

Det er også praktisk at have begge hænder fri under bærplukningen. Du kan fx fastgøre en sele til en plastikspand og sætte selen på skrå over skulderen. Men du kan også købe frugtplukketasker med seler og med mulighed for at løsne bunden, så alle bærrene kan trille ned i en større opsamlingsbeholder. Taskerne er bedst til plukning af kirsebær, mirabeller og større bær, der kan tåle at blive trykket let. En bærrenser, som er en stor, flad si, hvor blade og urenheder ryger igennem, er også fin at have ved hånden.

Spis eller forarbejd bærrene hurtigt

Når du har høstet bærrene, bør du spise eller forarbejde dem inden for kort tid. Du kan eventuelt fortsætte høstdagen i køkkenet med syltning og bagning, så alle kan få et glas marmelade eller et stykke tærte med hjem. Eller du kan fryse bærrene, så du kan nyde en omgang sommerlig rødgrød med fløde en mørk og kold vinteraften.

Spis bladene på visse bærbuske

Det er ikke kun bærrene, der kan spises - også bladene på visse bærbuske, kan tørres og anvendes til fx urtete. Det gælder blandt andet solbær- og hindbærblade. Bladene kan tørres i ovnen ved 30 grader, hvorefter du nemt kan fjerne stilkene, så du kun har det tørre ”bladkød” tilbage. Vent med at plukke bladene til efter bærhøsten.

  

Læs også: Morbær er en fryd – både til haven og maven

Læs også: Pluk hyldebær og lav saft og suppe af dem

Brug også blomster til smag og kulør

Faktisk kan du spise meget mere af din have, end du måske forestiller dig. Flere blomster giver smag og sætter kulør på alt fra salater til fiskeretter. Her og nu gælder det blandt andet blomsterkarse, kornblomster, hjulkrone, mamelukærmer og appelsin- og citrontagetes. Det er vigtigt, at ingen af blomsterne har været sprøjtet på noget tidspunkt.

Spis solsikkerne

Fra solsikkerne kan du få solsikkekerner. Men du kan også spise de store knopper eller de netop udsprungne blomster. De smager lidt hen ad artiskokker og kan også tilberedes på samme måde. Fjern det grønne rundt om bunden af knoppen eller blomsten, skyl den, og kog den i vand, til den er mør. Servér med koldt smør eller salat til.

Læs også: Plant en hyld

Tre tips til bærplukning

- Når du plukker hindbær, så gør det så forsigtigt, at kun bærrene følger med.
- Ribs og hyldebær plukkes som klaser, der skylles, hvorefter bærrene ribbes af med en gaffel.
- Der findes special-værktøj på markedet, hvis du har en stor høst. Se bl.a. hos www.hjemmeproduktion.dk

Æbler og pærer

Glem ikke årstidens modne æbler og pærer. De er perfekte til desserter og kager, og hvis du har rigtig mange af dem, kan de presses til dejlig saft. Ud af æblesaften kan du også lave din egen cider.

Lav en lækker solbærtrifli

Ingredienser (til 4 personer):

Grød:
400 g solbær
200 g sukker
2 dl vand
1 spsk majsstivelse
4 spsk vand

Sæt solbær, sukker og vand over at koge i en stor gryde i ca. 10 min. Skum for urenheder, og jævn med majsstivelse rørt ud i vand (følg anvisningen på posen). Kog igennem ved svag varme under omrøring i 2-3 min. Afkøl grøden.

Creme:
1 vaniljestang
2 tsk. sukker
1 dl piskefløde
1 dl fromage frais 0,2%
3 tsk. florsukker

Flæk vaniljestangen, skrab kernerne ud, og massér dem sammen med sukkeret. Bland vaniljepasta, fløde, fromage frais og florsukker, og pisk til en cremet konsistens.

Anretning: Knus 100 g makroner let, og væd dem med 4 spsk. solbærlikør. Læg dem i bunden af en skål, eller fordel dem i fire portionsglas. Kom grøden på, og top til sidst med cremen. Pynt med blåbær samt mynte eller citronmelisse.

Tip: Husk at tage lidt solbærgrød fra til børnene, og servér den med en kugle vaniljeis.

 

23 juli 2013
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.