Grønne hits

Køkkenhaven
Solen er svag, men disse vitaminrige frugter og grøntsager smager af solskin.



Tekst og foto: Birgitte Svennevig, idényt nr. 1, 2006

Rosenkål:
Små grønne og faste hoveder (sideskud), der sidder på kålplantens stamme. Rosenkål tåler frost, de smager bedst, når de har fået den første nattefrost. Sauter eller kog kålen, og dæmp den lidt bitre smag med et drys hakkede hasselnødder eller lidt revet muskatnød.

Sæson: Nov.-feb. (danske).
Opbevaring: Helst ved ca. 0° og med god luftcirkulation. I køleskab ca. 1 uge, men de må ikke opbevares sammen med tomater, æbler eller pærer. Rosenkål kan fryses efter ca. fem minutters blanchering.
Vitaminer: Kostfibre, vitamin B6, C-vitamin, folat, kalium.

Pomerans:
Ligner appelsinen, men er bitter. Giver god smag i marmelader. I tørret form som krydderi i snaps, brød og kager.
Sæson: Dec.-mar. (udl.).
Opbevaring: 2-3 uger ved stuetemperatur.
Vitaminer: C-vitamin, antioxidanter.

Glaskål eller knudekål:
Er blå eller lysegrøn og har hvidt kød. Riv glaskålen i salaten, eller kog den, fx i en stuvning eller suppe. Hvis skrællen er slatten, skal den fjernes før brug.
Sæson: Sept.-mar. (danske).
Opbevaring: 10-14 dage i køleskab.
Vitaminer: B- og C-vitamin.

Ræddike:
Den kan være hvid, rød, sort, rund eller kegleformet. Skrællen fjernes før brug. Indholdet af sennepsolie giver en lidt skarp smag. Brug den rå i salater, eller lad den simre med i supper og sammenkogte retter.
Sæson: Sept.-mar. (danske).
Opbevaring: Ved 0-4° i 2-4 måneder. Ved 20° i ca. en uge. Opbevares bedst i kule.
Vitaminer: C-vitamin.

Flest C-vitaminer
Guava:
Sydfrugt på størrelse med en pære. Frugtkødet er hvidt/gulligt/lyserødt med små kerner i centrum. Spis guavaen naturel eller som tilbehør til is og kager. Guava indeholder pektin, der giver marmelade en god fast konsistens, husk dog at si kernerne fra. Kan også koges ind med sukker til en fast masse, der kan skæres i skiver og serveres som konfekt eller pålæg.
Sæson:
Sept.-mar. (udl.).
Opbevaring:
Ved 8-10° i ca. tre uger.
Vitaminer:
C- og A-vitaminer, fosfor, jern og kalcium. Indeholder 4-5 gange mere C-vitamin end citrusfrugter.


30 januar 2006
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.