Grønne hits

Køkkenhaven
Solen er svag, men disse vitaminrige frugter og grøntsager smager af solskin.



Tekst og foto: Birgitte Svennevig, idényt nr. 1, 2006

Rosenkål:
Små grønne og faste hoveder (sideskud), der sidder på kålplantens stamme. Rosenkål tåler frost, de smager bedst, når de har fået den første nattefrost. Sauter eller kog kålen, og dæmp den lidt bitre smag med et drys hakkede hasselnødder eller lidt revet muskatnød.

Sæson: Nov.-feb. (danske).
Opbevaring: Helst ved ca. 0° og med god luftcirkulation. I køleskab ca. 1 uge, men de må ikke opbevares sammen med tomater, æbler eller pærer. Rosenkål kan fryses efter ca. fem minutters blanchering.
Vitaminer: Kostfibre, vitamin B6, C-vitamin, folat, kalium.

Pomerans:
Ligner appelsinen, men er bitter. Giver god smag i marmelader. I tørret form som krydderi i snaps, brød og kager.
Sæson: Dec.-mar. (udl.).
Opbevaring: 2-3 uger ved stuetemperatur.
Vitaminer: C-vitamin, antioxidanter.

Glaskål eller knudekål:
Er blå eller lysegrøn og har hvidt kød. Riv glaskålen i salaten, eller kog den, fx i en stuvning eller suppe. Hvis skrællen er slatten, skal den fjernes før brug.
Sæson: Sept.-mar. (danske).
Opbevaring: 10-14 dage i køleskab.
Vitaminer: B- og C-vitamin.

Ræddike:
Den kan være hvid, rød, sort, rund eller kegleformet. Skrællen fjernes før brug. Indholdet af sennepsolie giver en lidt skarp smag. Brug den rå i salater, eller lad den simre med i supper og sammenkogte retter.
Sæson: Sept.-mar. (danske).
Opbevaring: Ved 0-4° i 2-4 måneder. Ved 20° i ca. en uge. Opbevares bedst i kule.
Vitaminer: C-vitamin.

Flest C-vitaminer
Guava:
Sydfrugt på størrelse med en pære. Frugtkødet er hvidt/gulligt/lyserødt med små kerner i centrum. Spis guavaen naturel eller som tilbehør til is og kager. Guava indeholder pektin, der giver marmelade en god fast konsistens, husk dog at si kernerne fra. Kan også koges ind med sukker til en fast masse, der kan skæres i skiver og serveres som konfekt eller pålæg.
Sæson:
Sept.-mar. (udl.).
Opbevaring:
Ved 8-10° i ca. tre uger.
Vitaminer:
C- og A-vitaminer, fosfor, jern og kalcium. Indeholder 4-5 gange mere C-vitamin end citrusfrugter.


30 januar 2006
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.