Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Køkkenhaven

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er både en nem grøntsag at dyrke, og så er den fyldt med C-vitaminer.

Foto: Anemette Olesen

I gamle dage havde man kålgårde

Kålgårde var navnet på de første køkkenhaver, og her var kålen den dominerende grøntsag, som blev flittigt brugt i den danske kost.

Hårdfør grøntsag

Grønkålen blev især plantet i køkkenhaverne, for den var hårdfør og kunne levere grønne smagfulde blade på trods af vinterkulden. Grønkålen er den ældste form for kål og skulle være den kål, der ligner de oprindelige stamformer mest.

Grønkål er fyldt med C-vitaminer

Den klarer sig godt i vinterkulden, så du året rundt kan plukke af de mørkegrønne krusede blade. Grønkål er også en sund køkkenurt med masser af C-vitamin, jern, kalk, karotin og B1-vitamin, så der er flere grunde til at sætte plads af til denne gamle og nyttige køkkenurt.

Læs også: Asparges i haven

Grønkål i salat, som stuvet og i suppen

Grønkål kan indgå i salatskålen, og den kan koges og serveres stuvet, i suppe eller i gratin. Finthakket grønkål kan også bruges som persille a la grønt drys på madder. Kun fantasien sætter grænser for brugen af denne skønne kål.

I blomst om foråret

Når grønkål har overvintret i køkkenhaven vil den i løbet af foråret gå i blomst og afsløre mange gule korsblomster, der dufter af honning. Bierne tiltrækkes af den blomstrende kål, og vi kan selv nyde de gule blomster i salater og andet.

Frøhylstre i wokken

Efter afblomstring vil de umodne frøhylstre kunne bruges i wokretter. Den blomstrende kål tiltrækker flere insekter til haven, så derfor vil det være synd at hive de gamle kålstokke op, før de har blomstret.

Læs også: Derfor er mariehøns røde

Tre gode sorter af grønkål

Der findes flere gode sorter i handelen, som yder godt og samtidig tager sig godt ud:

  • Pentland Brig er en hårdfør sort, som udvikler lange broccoliagtige skud året efter.
  • Redbor udvikler efter frost mørkviolette krusede blade, som bliver flottere, jo mere kulde den udsættes for.
  • Red Russian bliver til en flot fligetbladet grønkål med mørke violette ribber.
14 september 2011
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...