Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Køkkenhaven

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er både en nem grøntsag at dyrke, og så er den fyldt med C-vitaminer.

Foto: Anemette Olesen

I gamle dage havde man kålgårde

Kålgårde var navnet på de første køkkenhaver, og her var kålen den dominerende grøntsag, som blev flittigt brugt i den danske kost.

Hårdfør grøntsag

Grønkålen blev især plantet i køkkenhaverne, for den var hårdfør og kunne levere grønne smagfulde blade på trods af vinterkulden. Grønkålen er den ældste form for kål og skulle være den kål, der ligner de oprindelige stamformer mest.

Grønkål er fyldt med C-vitaminer

Den klarer sig godt i vinterkulden, så du året rundt kan plukke af de mørkegrønne krusede blade. Grønkål er også en sund køkkenurt med masser af C-vitamin, jern, kalk, karotin og B1-vitamin, så der er flere grunde til at sætte plads af til denne gamle og nyttige køkkenurt.

Læs også: Kur mod skvalderkål

Grønkål i salat, som stuvet og i suppen

Grønkål kan indgå i salatskålen, og den kan koges og serveres stuvet, i suppe eller i gratin. Finthakket grønkål kan også bruges som persille a la grønt drys på madder. Kun fantasien sætter grænser for brugen af denne skønne kål.

I blomst om foråret

Når grønkål har overvintret i køkkenhaven vil den i løbet af foråret gå i blomst og afsløre mange gule korsblomster, der dufter af honning. Bierne tiltrækkes af den blomstrende kål, og vi kan selv nyde de gule blomster i salater og andet.

Frøhylstre i wokken

Efter afblomstring vil de umodne frøhylstre kunne bruges i wokretter. Den blomstrende kål tiltrækker flere insekter til haven, så derfor vil det være synd at hive de gamle kålstokke op, før de har blomstret.

Læs også: Orientalske bladgrøntsager

Tre gode sorter af grønkål

Der findes flere gode sorter i handelen, som yder godt og samtidig tager sig godt ud:

  • Pentland Brig er en hårdfør sort, som udvikler lange broccoliagtige skud året efter.
  • Redbor udvikler efter frost mørkviolette krusede blade, som bliver flottere, jo mere kulde den udsættes for.
  • Red Russian bliver til en flot fligetbladet grønkål med mørke violette ribber.
14 september 2011
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.