Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Køkkenhaven

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er både en nem grøntsag at dyrke, og så er den fyldt med C-vitaminer.

Foto: Anemette Olesen

I gamle dage havde man kålgårde

Kålgårde var navnet på de første køkkenhaver, og her var kålen den dominerende grøntsag, som blev flittigt brugt i den danske kost.

Hårdfør grøntsag

Grønkålen blev især plantet i køkkenhaverne, for den var hårdfør og kunne levere grønne smagfulde blade på trods af vinterkulden. Grønkålen er den ældste form for kål og skulle være den kål, der ligner de oprindelige stamformer mest.

Grønkål er fyldt med C-vitaminer

Den klarer sig godt i vinterkulden, så du året rundt kan plukke af de mørkegrønne krusede blade. Grønkål er også en sund køkkenurt med masser af C-vitamin, jern, kalk, karotin og B1-vitamin, så der er flere grunde til at sætte plads af til denne gamle og nyttige køkkenurt.

Læs også:

Knoldfennikel kan sås frem til midten af juli

Knoldfennikel er en grøntsag i særklasse. Det nederste af bladstænglerne danner en tæt knold, der er dejlig sprød og har en anisagtig...

Grønkål i salat, som stuvet og i suppen

Grønkål kan indgå i salatskålen, og den kan koges og serveres stuvet, i suppe eller i gratin. Finthakket grønkål kan også bruges som persille a la grønt drys på madder. Kun fantasien sætter grænser for brugen af denne skønne kål.

I blomst om foråret

Når grønkål har overvintret i køkkenhaven vil den i løbet af foråret gå i blomst og afsløre mange gule korsblomster, der dufter af honning. Bierne tiltrækkes af den blomstrende kål, og vi kan selv nyde de gule blomster i salater og andet.

Frøhylstre i wokken

Efter afblomstring vil de umodne frøhylstre kunne bruges i wokretter. Den blomstrende kål tiltrækker flere insekter til haven, så derfor vil det være synd at hive de gamle kålstokke op, før de har blomstret.

Læs også:

Urtehaven dufter af citrus

Det er svært at dyrke egne citroner under vore him­melstrøg, men vi kan dyrke flere urter, der dufter af citron. De kan alle bruges til...

Tre gode sorter af grønkål

Der findes flere gode sorter i handelen, som yder godt og samtidig tager sig godt ud:

  • Pentland Brig er en hårdfør sort, som udvikler lange broccoliagtige skud året efter.
  • Redbor udvikler efter frost mørkviolette krusede blade, som bliver flottere, jo mere kulde den udsættes for.
  • Red Russian bliver til en flot fligetbladet grønkål med mørke violette ribber.
14 september 2011
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...