Gode tricks til jorden i køkkenhaven

Køkkenhaven

Når du ejer en køkkenhave, kan der nemt dukke forskellige spørgsmål om dens pasning op. Skal du grave køkkenhaven grundigt igennem hvert (efter)år? Hvordan forvandles kompakt lerjord til frodig muld, og hvor ofte skal køkkenhaven gødes? Få gode tricks til højt udbytte i køkkenhaven her.

Foto: iStockphoto

1. Skal køkkenhaven graves igennem grundigt hvert (efter)år?

Både ja og nej. Hvad du vælger at gøre afhænger af, hvilken ”skole” eller tankegang, du bekender dig til. Den traditionelle skole siger ja til at grave køkkenhaven grundigt igennem en gang om efteråret (efterårsgravning), fordi:

– Regn, frost, tø og sne igen og igen i løbet af vinterhalvåret får jorden til at blive ”mør”, til at skørne.

– Til foråret falder jorden nemt fra hinanden: Hiv blot en rive igennem køkkenhaven, og du har den fineste muld, klar til såning.

– Efterårsgravning er specielt velegnet til lerjord.

– Når du graver jorden om efteråret, skal du lade den ligge i ujævne store klumper; ikke noget med at glatte den ud, så går hele fidusen bare af.

Læs også: Hold fliserne på badeværelset rene med et bilbehandlingsprodukt

Grunde til ikke at grave jorden igennem

Den økologiske skole siger nej og vurderer, at det er bedst at bearbejde jorden så lidt som muligt (kaldet reduceret jordbehandling), fordi:

– Gravearbejde på sigt ødelægger jorden, som mister naturlig fugtighed og næringsstoffer.

– Regelmæssig jorddækning med organisk materiale er bedre, fordi det holder jorden fugtig og beskytter mod hurtige temperaturændringer.

– Ulempe ved reduceret jordbehandling er, at det tager længere tid at forbedre en dårlig jord.

– I praksis vil der dog typisk være behov for en indledende kultivering og for at vende grøngødning ned i jorden, når køkkenhaven skal tages i brug allerførste gang – fx hvis du omlægger et stykke af græsplænen til køkkenhave.

Læs også: Så lang tid skal du faktisk børste dine tænder - og sådan gør du

2. Hvordan forvandles kompakt lerjord til frodig muld?

Grøntsager skal have den rette mængde af både vand og næringsstoffer for at kunne trives. En ren lerjord er så kompakt, og den holder så godt fast på vandet, at planterne ikke kan suge det til sig. Det er kort sagt nødvendigt at gøre noget, hvis du skal have succes med dyrkningen. Bland lerjorden med sand, grus og god kompost, så den får en løsere struktur.

Tips og tricks til køkkenhave i lerjord

- Læg et bræt på jorden, hvis den er våd, når du skal ind på rækkerne i køkkenhaven. Anlæg stier i køkkenhaven, og belæg dem med grus eller lignende.

- Lav højbede.

3. Hvor ofte skal køkkenhaven gødes?

Køkkenhaven har brug for gødning hvert år, fordi du jo høster al det, du dyrker i den, i stedet for at lade det være, så det kunne indgå i det naturlige kredsløb.

Men for meget gødning er også skidt. Præcis, hvor ofte du skal gøde, afhænger bl.a. af hvilke grøntsager du dyrker, og hvilken slags gødning du bruger. Generelt er det en god idé at begynde med en grundig gødning i april, inden du sår i køkkenhaven, og så følge op med ny gødning, når planterne vokser meget.

Læs også: Rengør toilettet med... Cola!

Læs også: Sådan bekæmper du ukrudt og skadedyr med fiberdug og bionet

4. Hvad er grøngødning?

Ordet grøngødning er egentlig en smule misvisende, da der er tale om mere end blot gødning. Kort sagt handler det om at bruge bestemte planter til at forbedre jorden (i køkkenhaven).

De forskellige planter har forskellige egenskaber: nogle planter binder kvælstof i jorden, andre skaber et tæt grønt tæppe, som holder ukrudt væk, og andre har et kraftigt rodsystem, som er med til at bryde en kompakt jordstruktur op (fx lerjord), så den efterfølgende er bedre egnet til at dyrke grøntsager i.

Planterne skal sås på forskellige tidspunkter

Alt efter, hvad du vil opnå med grøngødningen, skal planterne sås på forskellige tidspunkter i løbet af året – nogle betyder, at du ikke kan nå at dyrke grøntsager på det samme areal det samme år, mens andre (fx blodkløver) kan bruges som eftersåning i sensommeren, når du har høstet årets grøntsager.

Fælles for grøngødning er, at planterne skal have lov at visne ned og formulde i jorden, så de også giver værdi som kompost. Desuden er det først, når de kvælstofsbindende grøntgødningsplanter bliver formuldet, at kvælstoffet bliver bundet til jorden.

Planter til grøngødning

Det meste af grøngødningen har desuden også den store fordel, at den beskytter jorden mod regn og udvaskning af næringsstoffer i vinterhalvåret, hvor jorden i køkkenhaven ellers ville stå bar og ubeskyttet.

Eksempler på egnede planter til grøntgødning
Binde kvælstof i jorden: bælgplanter (ærter og bønner), blodkløver, rødkløver m.fl.
Hæmme ukrudt: hvede, honningurt.
Løsne jordstrukturen: lupin.

5. Hvordan kendes forskel på god og dårlig jord?

Den bedste jord at dyrke grøntsager i er muldjord. Ren lerjord er for kompakt til, at planterne kan få fat på næringsstofferne. Og ren sandjord er så løs i struk- turen, at næringsstofferne bare bliver vasket ud.

I princippet kan du godt kigge på et geologisk Danmarks-kort, og se hvilken slags jord din have ligger på. I praksis giver det ikke så meget mening, fordi havejord ofte er tilført forskellige jordtyper og kompost gennem årene, og dermed har ændret karakter – i hvert fald i det øverste muldlag, hvor du dyrker grøntsager

Lær din jord at kende

Derfor er det bedre at lære sin jord at kende. Og hvordan gør du det?
– Læg mærke til, hvordan jorden er at grave i: kompakt, fuld af sten eller meget løs?
– Mærk på den: Tag en håndfuld op i hånden, pres den sammen, og se om du kan rulle den til en pølse, eller om det bare falder fra hinanden?
– Iagttag, hvordan de forskellige planter vokser: Strutter de af saft og kraft eller vokser de ikke særligt meget?

Er din jord meget kompakt, så læs punkt 2.

Er din jord meget sandet, så læg kompost på i 10 cm's tykkelse, og vend det ned i jorden med en greb eller spade. Selve jordbunden vil stadig være sandet og meget veldrænet, men ved at blande kompost i skaber du et muldlag, der er tykt nok til at dyrke grøntsager i.

23 april 2013
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.