Mange grøntsager holder sig fint i månedsvis med en fornuftig opbevaring.
Mange grøntsager holder sig fint i månedsvis med en fornuftig opbevaring.

God opbevaring af grøntsager

Køkkenhaven

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men frostfrit og passende fugtigt. Alligevel kan grøntsagerne og gemmeæblerne opbevares, så de holder længere.


Gem kun det bedste

En vellykket opbevaring begynder med en kraftig sortering. Brug ikke plads og kræfter på ting, som alligevel bliver kedelige på kort tid fx sommeræblerne, som helst skal spises lige fra træet. Vær kritisk og kassér alt, hvad der har pletter og skader.

Rødderne
 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Vinterporrer, gulerødder, persillerødder, jordskokker og pastinakker har det bedst i jorden. De kan blive stående i køkken­haven, lige til frosten går i jorden. Porre, pastinak og jordskok tåler endda frost. Så længe det er muligt at grave i jorden. Du kan strække sæsonen ved at overdække bedet med et tykt lag visne blade, halm eller fiberdug.
Hvis rødderne absolut skal op, lægges de bedst i en beholder med fugtigt sand eller sphagnum, som stilles fx i et udhus eller en carport ved en temperatur omkring 0°. Hold øje med, at de ikke tørrer ud.Æblerne
 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Gemmeæblerne holder sig bedst let fugtigt ved 1-4° i luftige trækasser. Flade kasser giver et godt overblik over æblernes tilstand. Kassér jævnligt alle æbler med rådne pletter, så de ikke smitter.
Stil de overdækkede kasser udendørs. Ved udsigt til vedvarende frost kan de pakkes ind i aviser og tæpper eller vintermåtter – husk at sørge for udluftning. På et beskyttet sted, fx i en carport, kan de på den måde holdes frostfri vinteren igennem.

Løgene
 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Løg tages op, når toppen visner eller vælter. Flet toppene sammen til bundter, som hænges op et tørt og luftigt sted. Du kan også fjerne toppene og komme løgene i net eller i en kasse med trådnet som bund. Løgene skal tørre hurtigt, gerne indendørs. Derefter skal de opbevares køligt og absolut tørt.

Kartoflerne
 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Kartofler får en dårlig smag, hvis jordtemperaturen kommer under 4°. Hvis jorden er meget fugtig, kan de også blive angrebet af skurv. Tag dem op sidst i september og læg dem køligt, relativt tørt og helt mørkt, så de ikke bliver grønne og giftige. Kom kartoflerne i papkasser eller papirsække, som igen sættes i styroporkasser dækket med aviser og evt. et låg. Stil kasserne udendørs fx under et halvtag.

Frugt og grønt hver for sig
Frugt skal opbevares for sig selv. Den udskiller gasarten ethylen, som får kartofler og grøntsager til at visne.

En udtjent kummefryser kan gøre god gavn
Sørg for udluftning ved eventuelt at fjerne noget af gummi­listen under låget. Hold desuden øje med, at indholdet ikke tørrer ud. Stil fryseren et diskret sted på nordsiden af huset. En beholder nedgravet i jorden er også et stabilt, koldt og fugtigt opbevaringssted.
Beholderen kan være alt fra en brøndring, et drænrør, en murerbalje med drænhuller til noget mere avanceret.
Forsyn beholderen med et låg, der er nemt at få af og på. Det skal have udluftningshuller og eventuelt noget isolering mod frost. Hvis du har drivhus og lyst til at gøre lidt ekstra ud af vinteropbevaringen, kan du indrette en permanent “kælder” under fliserne i midtergangen.

Pas på tyvene

 Fotos: iStock, Colourbox m.fl.Der er andre, som sætter pris på dit vinterforråd. Mus og solsorte er de mest plagsomme. Mus kan knibe sig gennem sprækker på bare 7 mm. Tænk på det, når du laver udluftnings-huller. Solsortens næb er langt nok til at nå ind mellem tremmerne på frugtkasserne. Dæk over med fuglenet, et gammelt tæppe eller nogle kasserede håndklæder.


24 august 2009
0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.