Peberfrugt og squash er nogle af de planter, du kan samle frø fra.
Peberfrugt og squash er nogle af de planter, du kan samle frø fra. Foto: Lise Mortensen Høy

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

Køkkenhaven

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner frø, og derfor også på, hvordan frøene skal høstes og behandles. Se hvordan du gør her, og så de frø du synes bedst om til næste forår.

Forskel på hvordan planter danner frø

Nogle planter danner frøene i blomster, der bliver til frøstande (fx gulerod, porre, salat og spinat). Andre danner frø i bælge (fx bønne, ært og radise). Squash, agurk, tomat og peberfrugt danner deres frø i frugten.

Sådan tørrer du frø

Foto: Lotte BjarkeLæg frøene til tørre et lunt sted. Læg dem på pergamentpapir (på fx køkkenrulle sætter frøene sig fast). Undlad at tørre frø i ovn eller på radiator, da mange frø ikke tåler temperaturer over 35°. Det tager normalt 2-3 uger at tørre frø, store frø kan tage længere tid.

Sådan skal du høste frøene

Frø fra frøstande og bælge er tørre frø. Som hovedregel skal frøene tørre så meget som muligt på planten, inden de høstes. Dog skal du være forsigtig med visse typer frø, fordi de nemt falder af, når det blæser. Derfor er det en god idé at høste frøstandene efterhånden, som de modner. Nogle frø modner så sent, at det er nødvendigt at tage hele planten ind og hænge den til tørre. Når frøene er tørret godt, kan du pille eller ryste frø ud af frøstandene eller bælge.

Opbevaring

Tørre frø skal i papirposer eller kuverter og opbevares tørt og helst også køligt. De tørre frø kan med fordel opbevares i lufttætte beholdere, så de ikke påvirkes af svingninger i luftfugtigheden.

Læs også: 10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Nogle frø skal rengøres, inden du tørrer dem

Frø, der stammer fra frugter, er våde, når de tages ud. Frø fra fx peber er "rene", når de skrabes ud og skal blot lægges til tørre. Frø fra fx squash, græskar og courgetter skal vaskes eller rengøres, før de kan tørres – gnub dem mod en si under rindende vand. Nogle frø er store og kan være flere uger om at tørre.

Salatfrø skal rystes

Foto: Lotte BjarkeDet er nemt at få salat til at gå i stok og danne frø. Du skal bare vente, så går resten af sig selv. Salatplanter i blomst bliver nemt halvanden meter høje og har ofte brug for støtte. Når frøene modner i de små blomsterhoveder, dannes der en faldskærm på hvert frø – ligesom på tidselblomster – og modningen af frøene foregår gradvist over en periode på 2-3 uger. Ryst de modne frø i en pose. Høst evt. hele planten, når ca. halvdelen af frøene er modne. Hæng den til tørre et luftigt sted med toppen nedad. Faldskærmene skilles fra frøene ved at sigte frøene. Holdbarhed: Frøene kan opbevares op til syv år. Bestøvning: Krydsbestøvning forekommer sjældent.

Tomatfrø skal gøres klar i trin

Skrab frøene ud Skær tomaten over og skrab det bløde indhold med frøene over i et rent glas. Tilsæt lidt lunkent vand og lad glasset stå ved stuetemperatur, undgå direkte sollys.

Frøene gærer Fotos: Brian Krause

Nu starter en gæring, der godt kan lugte ubehageligt. Den har to formål: for det første nedbrydes den seje gelekappe rundt om frøene – den forhindrer frøene i at spire. For det andet medfører gæringen, at der dannes stoffer, som forhindrer bakteriesygdomme i at overføres til frøene. Når der er dannet et tykt lag mug på overfladen, er frøene klar – normalt efter 2-4 dage. Skrab muggen væk, hæld vand på og rør rundt. Når frøene er sunket til bunds, kan du hælde urenhederne bort – gentag processen.

Læs også: 5 hurtige rengøringstips til badeværelset

Fotos: Brian KrauseBrug en sigte

Slut af med at gnubbe frøene mod en si under rindende vand – og tør dem på pergamentpapir. OBS: Har du ikke tid eller mulighed for den korrekte proces, kan du gnubbe tomatfrøene så godt som muligt og derefter tørre dem.

 

6 juli 2007
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

3

Få succes med at dyrke gulerødder

Når gulerodsdyrkningen skal være vellykket, spiller to vigtige faktorer ind: Planterne må ikke stå for tæt, og gulerodsfluen skal holdes på...

2

Dyrk smagen af lakrids i din have med fx fennikel og anis

Det er nemt at dyrke de krydderurter og planter, der smager af lakrids, nemlig anis, estragon, kørvel, anisisop, fennikel og fennikelfrø....

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

3

Sæt velsmagende ukrudt på menuen

Det er sjældent, at ukrudt bliver anprist, men en del af de ubudne gæster smager fortrinligt. Vi har samlet en stor buket og giver dig også...

0

Du kan lave nordisk mad med råvarer fra din have

Det nordiske køkken går sin sejrsgang over hele verden – bl.a. er NOMA, der har specialiseret sig i de nordiske råvarer, kåret til verdens...

1

Mikrogrønt i vindueskarmen

I Californien kalder de det en trend. Og i Holland er der en omfattende industriel produktion af mikro-grøntsager i gang. Du kan også selv...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.