Er du nogensinde stødt på begrebet blandet beplantning i køkkenhaven? Det vil sige, at du dyrker to forskellige arter ved siden af hinanden for at få så stort et udbytte af frugt og grønt som overhovedet muligt.
Det er dog ikke alle planter og grøntsager, der er lige gode at dyrke ved siden af hinanden. Tager du derimod dine forholdsregler, så kan du ligefrem forbedre smagen i de frugter og grøntsager, som dyrkes.
Det er skønt at have sin egen køkkenhave, hvor du kan nyde synet af de flotte frugter og grøntsager, du har dyrket. Det er endnu bedre, når du får lov til at plukke og spise de hjemmedyrkede afgrøder, men hvad mange ofte glemmer er, at det absolut ikke er alt, der bør dyrkes ved siden af hinanden.
Planlæg frøenes placering
Før du går igang i din køkkenhave, er det vigtigt, at du planlægger, hvordan frøene skal placeres, så du kan opnå det bedste resultat. Hvis frøene er placeret korrekt, vil de hjælpe hinanden med at forsvare sig selv overfor skadedyr samt optage gode næringsstoffer og fugt fra jordens forskellige lag.
Placeringen har en længerevarende effekt
Hvordan du har dyrket køkkenhaven i år kan desuden også have betydning for resultatet næste år. Dette inkluderer fx akkumulering af sygdomme og optagelsen af næringsstoffer.
Dette må du ikke dyrke ved siden af hinanden i køkkenhaven
- Kartofler og agurker
- Bønner og løg
- Tomater og græskar
- Tomater, kål og jordbær
Dette må du godt dyrke ved siden af hinanden køkkenhaven
- Løg og gulerødder
- Hvidløg og solbær
- Radiser og brøndkarse
- Ærter og sennep
- Hvidløg, salat og persille
- Roer, cikorie og løg
- Kartofler, hvide bønner, ærter og majs
- Hvide bønner, ærter, melon, vandmelon, aubergine, tomater og græskar