Frække farver i køkkenhaven

Køkkenhaven
Limegrønne blomkål og lilla knudekål. Nye grøntsager gør køkkenhaven flottere og sjovere.


Tekst og Fotos: Lotte Bjarke, idényt nr. 5, 2006

Måner har den farve, måner skal ha’. Men sådan er det ikke nødvendigvis længere med grøntsager.

En kombination af “genopdagelsen” af en række oprindelige grøntsager og moderne forædling har udvidet udvalget af spændende, farverige og anderledes grøntsagssorter til køkkenhavebrug betydeligt.

De farverige grøntsager er nøjagtig lige så sunde at spise og nøjagtigt lige så nemme at dyrke som de velkendte mere traditionelle udgaver. Til gengæld kan de gøre en verden til forskel i en køkkenhave, der ellers let kan blive et ensformigt og lidt kedeligt syn, grønt i grønt, som det som regel er.

Kulørt kål
Vidste du, at du også kan dyrke rød grønkål? Sorten ‘Redbor’ får stærkt krusede og meget mørkviolette blade, der giver en meget markant og dekorativ effekt i haven. Skal der for alvor være kulør i køkkenhaven, er knudekål eller glaskål gode. Det er en anderledes og i øvrigt meget velsmagende kåltype med en frisk, ikke særligt kålagtig smag. Den danner overjordiske, ufo-lignende knolde på størrelse med en tennisbold. Der findes flere sorter med en lysende violet farve, fx ‘Blau’ og ‘Blaro’.

Brug fantasien til at skabe nye mønstre
Hvem har sagt, at grøntsager skal dyrkes i snorlige rækker?
Hvis du udnytter grøntsagernes former og farver, kan du skabe flotte mønstre og farvekombinationer i en køkkenhave, der fx er inddelt i kvadratiske felter som en fin fransk potager. Du kan også så i elegante buer, eller du kan indrette en køkkenhave som et rundt bed med en flot obelisk til bønner i midten.

En minikøkkenhave tæt ved terrassen er både praktisk og pyntelig, hvis du gør lidt ud af de enkelte grøntsagers og urters placering i forhold til hinanden. Der er frit slag for fantasien.

Lilla eller lime
Blomkål har almindeligvis en klar hvid farve, men hvis du vælger at dyrke sorterne ‘Graffiti’ eller ‘Romanesco’, kan du også få kulør på blomkålen. ‘Graffiti’ har en meget smuk, mørkviolet farve, der desværre går mere eller mindre tabt ved tilberedning. Til gengæld er den rigtig flot i køkkenhaven og i en salatskål.

‘Romanesco’ er en gammel italiensk sort, der er opstået ved krydsning af broccoli og blomkål. Sorten udmærker sig ved en fantastisk limegrøn farve og en sjov form, idet de enkelte buketter spidser til som små pyramider.

Du kan også dyrke røde rosenkål, fx sorterne ‘Red Bull’ eller ‘Fallstaff’, der har lidt mildere kålsmag end de grønne sorter.

Når du sår

• Fjern alt ukrudt, før du sår. Det er meget nemmere nu, end når først du skal passe på de spæde grøntsagsplanter.

• Riv såbedet med en rive, og slå undervejs større jordknolde i stykker, så bedet bliver jævnt og ensartet. Fjern sten undervejs.

• Så frøene i riller, og dæk dem med et lag jord af samme tykkelse som frøet.

• Vand efter såning, og sørg for, at såbedet ikke tørrer ud. Udtørring er den sikre død for et nyspiret frø.

Farveglade rødder
Den orange gulerod er i virkeligheden en nymodens opfindelse fra 1500-tallet. De oprindelige gulerødder var violette, røde, gule eller hvide. Nu er det igen muligt at dyrke de sjove gulerødder, der smager af en hel masse.

Du kan fx prøve de violette sorter ‘Purple Dragon’ eller ‘Purple Haze’ eller den røde ‘Samurai’, der har flot rød skræl og fint rosa kød, eller den rigtigt gule gulerod ‘Yellowstone’.

Mens gulerødderne er blevet violette i stedet for gule, er rødbederne blevet gule i stedet for violette. Sorten ‘Burpees Golden’ er en gammel rødbedesort, der får smukke orangerøde, runde rødbeder, der indeni er smukt gule. Sorten ‘Chioggia’ er en gammel italiensk sort, der får runde, røde rødbeder, der ser normale ud udenpå, men afslører et fantastisk rød og hvid-stribet indre, når de skæres i skiver. Striberne forsvinder desværre ved kogning.

Bladbeder med blikfang
Bladbede er en lidt overset grøntsag, der burde dyrkes i mange flere haver. Det er en bladgrøntsag, der kan bruges ligesom spinat eller spises rå som salat.

Der findes et hav af sorter med grønne blade og bladribber i alverdens farver. Dybt røde, skinnende gule, lysende orange eller snehvide. Planterne giver et fantastisk farvespil i bedet. Bladbede bliver også kaldt evighedsspinat, fordi planten vokser videre, i takt med at de enkelte blade høstes.

9

11 maj 2006
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.