Frække farver i køkkenhaven

Køkkenhaven
Limegrønne blomkål og lilla knudekål. Nye grøntsager gør køkkenhaven flottere og sjovere.


Tekst og Fotos: Lotte Bjarke, idényt nr. 5, 2006

Måner har den farve, måner skal ha’. Men sådan er det ikke nødvendigvis længere med grøntsager.

En kombination af “genopdagelsen” af en række oprindelige grøntsager og moderne forædling har udvidet udvalget af spændende, farverige og anderledes grøntsagssorter til køkkenhavebrug betydeligt.

De farverige grøntsager er nøjagtig lige så sunde at spise og nøjagtigt lige så nemme at dyrke som de velkendte mere traditionelle udgaver. Til gengæld kan de gøre en verden til forskel i en køkkenhave, der ellers let kan blive et ensformigt og lidt kedeligt syn, grønt i grønt, som det som regel er.

Kulørt kål
Vidste du, at du også kan dyrke rød grønkål? Sorten ‘Redbor’ får stærkt krusede og meget mørkviolette blade, der giver en meget markant og dekorativ effekt i haven. Skal der for alvor være kulør i køkkenhaven, er knudekål eller glaskål gode. Det er en anderledes og i øvrigt meget velsmagende kåltype med en frisk, ikke særligt kålagtig smag. Den danner overjordiske, ufo-lignende knolde på størrelse med en tennisbold. Der findes flere sorter med en lysende violet farve, fx ‘Blau’ og ‘Blaro’.

Brug fantasien til at skabe nye mønstre
Hvem har sagt, at grøntsager skal dyrkes i snorlige rækker?
Hvis du udnytter grøntsagernes former og farver, kan du skabe flotte mønstre og farvekombinationer i en køkkenhave, der fx er inddelt i kvadratiske felter som en fin fransk potager. Du kan også så i elegante buer, eller du kan indrette en køkkenhave som et rundt bed med en flot obelisk til bønner i midten.

En minikøkkenhave tæt ved terrassen er både praktisk og pyntelig, hvis du gør lidt ud af de enkelte grøntsagers og urters placering i forhold til hinanden. Der er frit slag for fantasien.

Lilla eller lime
Blomkål har almindeligvis en klar hvid farve, men hvis du vælger at dyrke sorterne ‘Graffiti’ eller ‘Romanesco’, kan du også få kulør på blomkålen. ‘Graffiti’ har en meget smuk, mørkviolet farve, der desværre går mere eller mindre tabt ved tilberedning. Til gengæld er den rigtig flot i køkkenhaven og i en salatskål.

‘Romanesco’ er en gammel italiensk sort, der er opstået ved krydsning af broccoli og blomkål. Sorten udmærker sig ved en fantastisk limegrøn farve og en sjov form, idet de enkelte buketter spidser til som små pyramider.

Du kan også dyrke røde rosenkål, fx sorterne ‘Red Bull’ eller ‘Fallstaff’, der har lidt mildere kålsmag end de grønne sorter.

Når du sår

• Fjern alt ukrudt, før du sår. Det er meget nemmere nu, end når først du skal passe på de spæde grøntsagsplanter.

• Riv såbedet med en rive, og slå undervejs større jordknolde i stykker, så bedet bliver jævnt og ensartet. Fjern sten undervejs.

• Så frøene i riller, og dæk dem med et lag jord af samme tykkelse som frøet.

• Vand efter såning, og sørg for, at såbedet ikke tørrer ud. Udtørring er den sikre død for et nyspiret frø.

Farveglade rødder
Den orange gulerod er i virkeligheden en nymodens opfindelse fra 1500-tallet. De oprindelige gulerødder var violette, røde, gule eller hvide. Nu er det igen muligt at dyrke de sjove gulerødder, der smager af en hel masse.

Du kan fx prøve de violette sorter ‘Purple Dragon’ eller ‘Purple Haze’ eller den røde ‘Samurai’, der har flot rød skræl og fint rosa kød, eller den rigtigt gule gulerod ‘Yellowstone’.

Mens gulerødderne er blevet violette i stedet for gule, er rødbederne blevet gule i stedet for violette. Sorten ‘Burpees Golden’ er en gammel rødbedesort, der får smukke orangerøde, runde rødbeder, der indeni er smukt gule. Sorten ‘Chioggia’ er en gammel italiensk sort, der får runde, røde rødbeder, der ser normale ud udenpå, men afslører et fantastisk rød og hvid-stribet indre, når de skæres i skiver. Striberne forsvinder desværre ved kogning.

Bladbeder med blikfang
Bladbede er en lidt overset grøntsag, der burde dyrkes i mange flere haver. Det er en bladgrøntsag, der kan bruges ligesom spinat eller spises rå som salat.

Der findes et hav af sorter med grønne blade og bladribber i alverdens farver. Dybt røde, skinnende gule, lysende orange eller snehvide. Planterne giver et fantastisk farvespil i bedet. Bladbede bliver også kaldt evighedsspinat, fordi planten vokser videre, i takt med at de enkelte blade høstes.

9

11 maj 2006
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.