Frække farver i køkkenhaven

Limegrønne blomkål og lilla knudekål. Nye grøntsager gør køkkenhaven flottere og sjovere.


Tekst og Fotos: Lotte Bjarke, idényt nr. 5, 2006

Måner har den farve, måner skal ha’. Men sådan er det ikke nødvendigvis længere med grøntsager.

En kombination af “genopdagelsen” af en række oprindelige grøntsager og moderne forædling har udvidet udvalget af spændende, farverige og anderledes grøntsagssorter til køkkenhavebrug betydeligt.

De farverige grøntsager er nøjagtig lige så sunde at spise og nøjagtigt lige så nemme at dyrke som de velkendte mere traditionelle udgaver. Til gengæld kan de gøre en verden til forskel i en køkkenhave, der ellers let kan blive et ensformigt og lidt kedeligt syn, grønt i grønt, som det som regel er.

Kulørt kål
Vidste du, at du også kan dyrke rød grønkål? Sorten ‘Redbor’ får stærkt krusede og meget mørkviolette blade, der giver en meget markant og dekorativ effekt i haven. Skal der for alvor være kulør i køkkenhaven, er knudekål eller glaskål gode. Det er en anderledes og i øvrigt meget velsmagende kåltype med en frisk, ikke særligt kålagtig smag. Den danner overjordiske, ufo-lignende knolde på størrelse med en tennisbold. Der findes flere sorter med en lysende violet farve, fx ‘Blau’ og ‘Blaro’.

Brug fantasien til at skabe nye mønstre
Hvem har sagt, at grøntsager skal dyrkes i snorlige rækker?
Hvis du udnytter grøntsagernes former og farver, kan du skabe flotte mønstre og farvekombinationer i en køkkenhave, der fx er inddelt i kvadratiske felter som en fin fransk potager. Du kan også så i elegante buer, eller du kan indrette en køkkenhave som et rundt bed med en flot obelisk til bønner i midten.

En minikøkkenhave tæt ved terrassen er både praktisk og pyntelig, hvis du gør lidt ud af de enkelte grøntsagers og urters placering i forhold til hinanden. Der er frit slag for fantasien.

Lilla eller lime
Blomkål har almindeligvis en klar hvid farve, men hvis du vælger at dyrke sorterne ‘Graffiti’ eller ‘Romanesco’, kan du også få kulør på blomkålen. ‘Graffiti’ har en meget smuk, mørkviolet farve, der desværre går mere eller mindre tabt ved tilberedning. Til gengæld er den rigtig flot i køkkenhaven og i en salatskål.

‘Romanesco’ er en gammel italiensk sort, der er opstået ved krydsning af broccoli og blomkål. Sorten udmærker sig ved en fantastisk limegrøn farve og en sjov form, idet de enkelte buketter spidser til som små pyramider.

Du kan også dyrke røde rosenkål, fx sorterne ‘Red Bull’ eller ‘Fallstaff’, der har lidt mildere kålsmag end de grønne sorter.

Når du sår

• Fjern alt ukrudt, før du sår. Det er meget nemmere nu, end når først du skal passe på de spæde grøntsagsplanter.

• Riv såbedet med en rive, og slå undervejs større jordknolde i stykker, så bedet bliver jævnt og ensartet. Fjern sten undervejs.

• Så frøene i riller, og dæk dem med et lag jord af samme tykkelse som frøet.

• Vand efter såning, og sørg for, at såbedet ikke tørrer ud. Udtørring er den sikre død for et nyspiret frø.

Farveglade rødder
Den orange gulerod er i virkeligheden en nymodens opfindelse fra 1500-tallet. De oprindelige gulerødder var violette, røde, gule eller hvide. Nu er det igen muligt at dyrke de sjove gulerødder, der smager af en hel masse. Du kan fx prøve de violette sorter ‘Purple Dragon’ eller ‘Purple Haze’ eller den røde ‘Samurai’, der har flot rød skræl og fint rosa kød, eller den rigtigt gule gulerod ‘Yellowstone’.

Mens gulerødderne er blevet violette i stedet for gule, er rødbederne blevet gule i stedet for violette. Sorten ‘Burpees Golden’ er en gammel rødbedesort, der får smukke orangerøde, runde rødbeder, der indeni er smukt gule. Sorten ‘Chioggia’ er en gammel italiensk sort, der får runde, røde rødbeder, der ser normale ud udenpå, men afslører et fantastisk rød og hvid-stribet indre, når de skæres i skiver. Striberne forsvinder desværre ved kogning.

Bladbeder med blikfang
Bladbede er en lidt overset grøntsag, der burde dyrkes i mange flere haver. Det er en bladgrøntsag, der kan bruges ligesom spinat eller spises rå som salat.

Der findes et hav af sorter med grønne blade og bladribber i alverdens farver. Dybt røde, skinnende gule, lysende orange eller snehvide. Planterne giver et fantastisk farvespil i bedet. Bladbede bliver også kaldt evighedsspinat, fordi planten vokser videre, i takt med at de enkelte blade høstes.

9

Mest læste artikler