Forlæng sommeren i køkkenhaven

Køkkenhaven
Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret



Når ærterne er bælget og gulerødderne trukket op, bliver der så tomt i køkkenhaven. Jorden ligger brak og invaderes af ukrudt. I stedet for at ærgre sig over lugearbejdet er det en god idé at så køkkenhaven til igen. Der findes bladgrønsager, der med fordel kan sås nu. De spirer hurtigt og tåler lidt frost. I milde vintre kan der høstes grønt til salatskålen det meste af vinteren, og hvis rækkerne dækkes med fiberdug, er høsten sikret.

De forskellige typer “vintersalat” er ikke så kendte, men det er ikke, fordi de er svære at dyrke. Jorden forberedes på normal vis, hvilket vil sige, at ukrudt fjernes, hvorefter jorden rives igennem, så større knolde slås i stykker. Frøene sås i rækker. Da planterne ikke bliver ret store, kan du nøjes med en rækkeafstand på 20 cm. Planterne spirer frem i løbet af en uge. Der skal ofte tyndes lidt ud, så der er 10-15 cm mellem dem.
Spiseligt ukrudt!
Vintergrønsagerne blomstrer i foråret. De sætter masser af frø, som spredes i køkkenhaven.
Her spirer det ud på efteråret og sikrer dig planter de næste mange år. Hvis du vil undgå den vilde plantevækst, det giver, skal du sørge for at luge planterne væk, før de sætter frø, og helst allerede før de begynder at blomstre.
Men hvis du synes, det er rart at kunne høste uden forudgående anstrengelser, lader du “ukrudtet” stå. Det kan hakkes væk, når køkkenhaven skal bruges til andre formål.

Vårsalat

Vårsalat, Valerianella locusta, kaldes også feldsalat eller vintersalat. Det er en lille plante, der danner rosetter af blade, der i milde perioder kan høstes hele vinteren. Vårsalat har en mild, salatagtig smag og pynter vældigt på vinterens frokost- og middagsborde. I foråret blomstrer planten med skyer af blegblå blomster. Det er et tegn på, at sæsonen er forbi.

Vårsalat holder af næringsrig jord og masser af sol. Rækkerne bør vandes i tørre perioder. Man høster hele den lille tue og fjerner roden og de yderste blade, før resten kommer i salatskålen.

Vinterkarse

Vinterkarse, Barbarea verna, kaldes også amerikansk karse og landkarse. Planten har glinsende grønne blade, der kan minde om brøndkarse. Også smagen er som brøndkarse, lidt stærk og pebret. Men til forskel fra brøndkarse kræver vinterkarse ikke rindende vand, men kan dyrkes på almindelig vis i køkkenhaven.

Vinterkarse sætter pris på fugtig havejord og vokser bedst i halvskygge. Det er vigtigt at vande planterne i tørre perioder, ellers bliver strukturen grov og smagen alt for skarp. Når du høster vinterkarse, skal du kun tage den øverste del af planten. Så vil den ret hurtigt skyde igen.

Foto: Garden Picture Library

Vinterportulak

Vinterportulak, Claytonia perfoliata, er en fin lille dekorativ plante med hjerteformede, kødfulde blade, sprøde stængler og bittesmå hvide blomster. Alt på vinterportulaken kan spises, og den har en mild, salatagtig smag og et højt C-vitamin-indhold.

Vinterportulak kræver stort set ingen opmærksomhed efter udtynding. Dyrk den på tør, næringsfattig jord i solskin, og den vil stortrives, uden at du behøver tænke på vanding, når først planterne har etableret sig. Også vinterportulak skyder fra basis, hvis du kun høster plantens øvre dele.

Vild rucola

Vild rucola, Diplotaxis tenuifolia, kan overvintre i milde vintre, men er mere sart end de øvrige vinterafgrøder. En fiberdug er en god forsikring mod skuffelser. Planten holder af almindelig køkkenhavejord, der holder på fugtigheden, og trives bedst i let skygge. Det er vigtigt at vande i tørre perioder, så smagen ikke bliver for skarp.

Vild rucola smager nærmest som den almindelige rucola, og den dyrkes på samme vis. Bladene høstes enkeltvis. Jo flere du plukker, jo flere blade danner planten.

Hvis vejret kommer på tværs
For spirende frø er udtørring den største trussel. Hvis vejret er varmt, tørt og solrigt i såperioden, skal du være meget omhyggelig med at vande de nysåede afgrøder. Det kan være et stort arbejde, hvis vejret er rigtig godt. Da er det nemmere at styre frøspiringen i bakker i vindueskarmen og så plante planterne ud, når vejret bliver mere fugtigt og knap så varmt.

 

Af Lotte Bjarke, 0506
Fotos: Garden Picture Library

3 august 2005
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.