Få succes med jordbær i haven

Køkkenhaven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god idé at blande flere sorter i bedet. Bedet skal også gerne vandes på en bestemt måde, og du kan også læse om, hvordan du laver gode stiklinger.

De nyplukkede bær har endnu solens varme i sig. En hurtig skylning mens stilken er på, afdrypning og så på bordet.
De nyplukkede bær har endnu solens varme i sig. En hurtig skylning mens stilken er på, afdrypning og så på bordet. Foto: iStockphoto

Derfor er egne jordbær så gode

Jordbær fra haven er noget helt særligt og meget anderledes end dem, man får i butikkerne. Egne jordbær får lov at blive siddende på planten, til de er fuldmodne, og aromaen er helt udviklet. De bliver ikke høstet i metermål række efter række, og der går ingen saftspænding tabt under transporten. 

Halm eller fiberdug mellem rækkerne

Det er en god idé at gøre lidt ekstra for jordbærbedet allerede i foråret. Læg sort fibertex eller et lag halm mellem rækkerne og ind under planterne. Det forhindrer, at bærrene bliver snavset til af jord og sørger for, at planterne tørrer hurtigere og derfor er mindre udsat for svampeangreb. Og det holder en stor del af ukrudtet væk.

Bedet skal gennemvandes

Mellem blomstring og høst skal bedet gennemvandes – gerne om morgenen – og mens bærrene modner færdig, er det en fordel at dække rækkerne med et net. Fuglene sætter nemlig også stor pris på jordbær. Stiklinger, som du selv har avlet derhjemme, er et godt supplement til dine nyindkøbte jordbærplanter.

Læg godt mærke til, hvilke af dine planter der giver de bedste bær, får færrest sygdomme og sætter de kraftigste udløbere.

Gode stiklinger

Fyld mindre potter med god jord, anbring dem under stiklingerne, og hold disse fast med en ståltrådsbøjle. To-tre uger senere har de dannet nye rødder og kan skæres fri af moderplanten. Et jordbærbed skal helst fornys med tre-fire års mellemrum. Unge planter giver større bær og er mindre modtagelige for svampesygdomme, fordi bladvæksten er mere åben.

Bland flere sorter

Nyplantning sker bedst, når de sidste bær er høstet, så de nye planter kan nå at skabe et godt rodnet i løbet af eftersommeren. Lad gerne jordbærbedet bestå af flere sorter. Dels forlænger det sæsonen, dels har man en reserve klar, hvis en af sorterne skulle svigte på grund af vejret netop det år.

Prøv disse gode sorter

Gode sorter er Honeoye, som modner sidst i juni, og i de kommende uger følger først Korona, så kommer Symphony og Polka samt endelig Dania og Pandora. Den sidste sætter bær så sent som midt i juli.

Bærrenes fjender

Foto: Scanpix/Nordfoto 
Gråskimmel optræder oftest, hvis det regner meget i blomstringstiden. Skimmelen breder sig fra bær til bær, som rådner og får grå pels af svampesporer. Forebyg ved sortsvalg og god afstand mellem rækker og planter.
Meldug viser sig som en hvid belægning – oftest på bladene. Forebygges ved sortsvalg, hyppig overbrusning og behersket brug af kvælstofgødning.
4. maj 2005
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.