Få succes med jordbær i haven

Køkkenhaven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god idé at blande flere sorter i bedet. Bedet skal også gerne vandes på en bestemt måde, og du kan også læse om, hvordan du laver gode stiklinger.

De nyplukkede bær har endnu solens varme i sig. En hurtig skylning mens stilken er på, afdrypning og så på bordet.
De nyplukkede bær har endnu solens varme i sig. En hurtig skylning mens stilken er på, afdrypning og så på bordet. Foto: iStockphoto

Derfor er egne jordbær så gode

Jordbær fra haven er noget helt særligt og meget anderledes end dem, man får i butikkerne. Egne jordbær får lov at blive siddende på planten, til de er fuldmodne, og aromaen er helt udviklet. De bliver ikke høstet i metermål række efter række, og der går ingen saftspænding tabt under transporten. 

Halm eller fiberdug mellem rækkerne

Det er en god idé at gøre lidt ekstra for jordbærbedet allerede i foråret. Læg sort fibertex eller et lag halm mellem rækkerne og ind under planterne. Det forhindrer, at bærrene bliver snavset til af jord og sørger for, at planterne tørrer hurtigere og derfor er mindre udsat for svampeangreb. Og det holder en stor del af ukrudtet væk.

Bedet skal gennemvandes

Mellem blomstring og høst skal bedet gennemvandes – gerne om morgenen – og mens bærrene modner færdig, er det en fordel at dække rækkerne med et net. Fuglene sætter nemlig også stor pris på jordbær. Stiklinger, som du selv har avlet derhjemme, er et godt supplement til dine nyindkøbte jordbærplanter.

Læg godt mærke til, hvilke af dine planter der giver de bedste bær, får færrest sygdomme og sætter de kraftigste udløbere.

Gode stiklinger

Fyld mindre potter med god jord, anbring dem under stiklingerne, og hold disse fast med en ståltrådsbøjle. To-tre uger senere har de dannet nye rødder og kan skæres fri af moderplanten. Et jordbærbed skal helst fornys med tre-fire års mellemrum. Unge planter giver større bær og er mindre modtagelige for svampesygdomme, fordi bladvæksten er mere åben.

Bland flere sorter

Nyplantning sker bedst, når de sidste bær er høstet, så de nye planter kan nå at skabe et godt rodnet i løbet af eftersommeren. Lad gerne jordbærbedet bestå af flere sorter. Dels forlænger det sæsonen, dels har man en reserve klar, hvis en af sorterne skulle svigte på grund af vejret netop det år.

Prøv disse gode sorter

Gode sorter er Honeoye, som modner sidst i juni, og i de kommende uger følger først Korona, så kommer Symphony og Polka samt endelig Dania og Pandora. Den sidste sætter bær så sent som midt i juli.

Bærrenes fjender

Foto: Scanpix/Nordfoto 
Gråskimmel optræder oftest, hvis det regner meget i blomstringstiden. Skimmelen breder sig fra bær til bær, som rådner og får grå pels af svampesporer. Forebyg ved sortsvalg og god afstand mellem rækker og planter.
Meldug viser sig som en hvid belægning – oftest på bladene. Forebygges ved sortsvalg, hyppig overbrusning og behersket brug af kvælstofgødning.
4 maj 2005
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.