Sådan indretter du en køkkenhave med genbrug

Køkkenhaven

I Lottas køkkenhave er der både smagfuldt og funktionelt. Hun genbruger ting, andre har kasseret, bl.a. gamle vinduer til tomaterne. Få masser af grøn inspiration her.

Foto: Susanna Rosén

Højbedene får lov at hvile

Køkkenhaven har en stram geometrisk form med højbede. Her dyrker Lotta forskellige grøntsager som salat, bredbladet persille, asparges og gulerødder. Hvad hun dyrker, men også hvor hun gør det, skifter fra sæson til sæson – af hensyn til jordens beskaffenhed. Indimellem får et bed lov til at hvile. Så planter hun honningurt der i stedet. Det er en nektarrig vækst, som bier elsker, og som senere pløjes ned som grøngødning.

Uimprægnerede træbrædder

I gangene ligger grå betonsten som matcher de fliser, der ligger i andre dele af haven. Højbedene er indrammede af uimprægnerede træbrædder. Et bræt, som blev til overs, fungerer nu som afsætnings-plads for vandkande og haveredskaber.
– Trykimprægneret træ vil jeg ikke bruge i nærheden af det, som jeg skal spise. Jeg er økolog, forklarer Lotta.

Genbrugsvinduer til tomaterne

Bagved de store vinduer, som engang sad i et drivhus, dyrker Lotta tomater i store spande. Herinde er planterne beskyttet for vejr og vind. Taget består af bølgeplast. En automatisk vinduesåbner er sat til at åbne i taget, når solen står lige på. På siden er der døre, der også kan åbnes og give bedre ventilation.
– Vinduerne kommer fra et større anlæg, hvor de har siddet i et drivhus. Jeg fandt en annonce på nettet, hvor de blev givet væk gratis mod selv at hente dem, fortæller hun.

De gamle vinduer kunne tages i brug uden yderligere renovering. De har et håndtag, så de kan løftes væk. Hegnet, som de hviler op ad, er kalket med hvid og stænk af grøn umbra for at opnå en behagelig grå tone.

Læs også:

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke...

Her bor: Lotta Erdelyi i Sund-byberg uden for Stockholm.

Grund: 1. 015 m2, med en køkkenhave på ca. 25 m2.

   

Læs også: Køkkenhave for nybegyndere

9. marts 2015
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Køkkenhaven Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...