Dyrk smagen af Toscana i din have

Køkkenhaven

Basilikum, rosmarin og oregano er populære krydderurter fra Middelhavsområdet. Når du dyrker dem i din egen have, skal du gå lidt forskelligt til værks med de forskellige arter. Det danske klima kan være en barsk oplevelse for planterne.

Foto: Lotte Bjarke

Den robuste oregano

Der er ikke meget sarthed over oregano, der også kaldes vild merian. Nogle mener, at den er det rene ukrudt, fordi den meget flittigt sår sig selv. Du kan så oregano direkte på voksestedet, købe færdige planter, eller du kan fedte for en nabo, der allerede har planten.

Oregano er nem at dele

Grav den op, og del klumpen med en
greb. Oregano trives bedst et tørt og solrigt sted. Plant den fx i staudebedet, hvor den kommer igen år efter år ligesom stauderne.

Basilikum kræver varme

Basilikum er den mest varmekrævende af de tre middelhavsurter og kræver et absolut lunt sted i haven med masser af sol eller endnu bedre et drivhus. Planten tåler på ingen måde frost og er derfor et-årig her til lands.

Basilikum spirer i stuetemperatur

Du kan købe planter af basilikum, men den er så nem at formere fra frø, at det bedst kan betale sig. Basilikum spirer hurtigt ved stuetemperatur. Gå i gang i april, og så tyndt i fugtig spiremuld. Tryk frøene let ned i spiremulden, og dæk med plastik. De spirer i løbet af en uges tid.

Efter basilikummen er spiret

Derefter tyndes ud i planterne, men der kan sagtens være flere i en potte. Knib skuddene over to blade, hvis de bliver for langstrakte, så får du en busket plante til udplantning i juni.

Rosmarinplanten er sikker

Du kan også købe frø af rosmarin, men det kræver tålmodighed – det er sikrere at købe planter og plante dem ud. Rosmarin er en stedsegrøn, lille busk med blade, der minder om grannåle.

Andre nemme urter

I milde vintre og på lune steder kan den overvintre. Rosmarin har det fint i en tør, sandet jord og behøver masser af sol. Andre nemme urter til din have er: lavendel, salvie og timian.

Høst før blomstring – så bevarer du smagen

Krydderurter smager bedst og af mest, når det er de unge, friske skud, der høstes, før planten blomstrer. Du kan holde planterne unge (og ikke-blomstrende) længere ved at knibe dem, så de busker sig.

Pestoen kan fryses til senere brug

Oregano og rosmarin kan tørres. Høst friske skud om formiddagen, når duggen er fordampet, og planten er saftspændt. Lav mange små bundter frem for få store – så tørrer urterne bedre. Hæng bundterne med hovedet nedad et tørt og mørkt sted, til de er helt tørre.
7 maj 2011
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.