Dyrk smagen af lakrids i din have med fx fennikel og anis

Køkkenhaven

Det er nemt at dyrke de krydderurter og planter, der smager af lakrids, nemlig anis, estragon, kørvel, anisisop, fennikel og fennikelfrø. Det er nemmere end at dyrke en lakridsbusk, og urterne og planterne smager skønt i sommerens mad. Se hvordan du dyrker dem, og hvad du kan bruge dem til. Få også en opskrift på en lækker lakrids-snack sidst i artiklen.

Foto: Dorthe Plechinger

Anisisop - bruges i te, salat og bagværk

Anisisop kaldes også Anise hyssop eller indianermynte og er en staude, der har stærkt lakridsduftende blade og nektarfyldte oprette violette og lyserøde blomster-aks. Frøene skal forspires indendørs og plantes ud i maj-juni. De blomstrer i juni-september. Anisisopen kræver som andre krydderurter meget sol, men er nem at dyrke. Den bliver ca. 1-1 ½ m høj.

Det kan du bruge den til: De friske eller tørrede blade til en forfriskende te. Hæld kogende vand over og afkøl den. Eller hak bladene og brug som drys på salat eller bagværk.

Estragon - til saucer og æggemadder

Russisk estragon er den mest almindelige estragon herhjemme, men den har ikke så stærk en lakridssmag som den franske og tyske. Planten er en hårdfør stedsegrøn staude. Estragon skal plantes ud; det kan gøres løbende frem til august-september (afhængigt af vejret). Jorden skal være god og veldrænet, og du skal huske at vande den nyomplantede estragon. Gød jorden, hvis det er nødvendigt. Estragon trives bedst i rigelig sol, men klarer sig også fint i halvskygge. Den russiske plante bliver ca. en meter høj, den franske ca. 40 cm og den tyske ca. 60 cm.

Det kan du bruge den til: I alt med “bearnaisesmag”: fx æggemad, i saucer, som grønt drys m.v.

Anis - til salat, supper og desserter

Anisplanten er en spinkel et-årig urt med hvide skærme og lakridsduftende frø og blade. Planten giver i sig selv ikke meget smag, men frøenes smag er meget intens. Forspir anis i potter og plant den ud, når det er lunt. Den blomstrer i sommeren, og frøene er klar i august-september. Den trives bedst i sol og i god, løs og velgødet jord. Anis bliver 40-50 cm høj.

Det kan du bruge den til: Drys blomsterne, der ikke har så meget smag, over salater, supper m.v. Brug frøene med den intense smag og sødme i desserter eller i brød, hvor de giver en rund smag og sødme.

Læs også: Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Fennikel/fennikelfrø

Fennikelplanten består af stængler, der forneden breder sig ud og tilsammen udgør en bred knold. Alle dele af grøntsagen kan bruges. Fennikel forspires i potter i april til sidst i juli. Den plantes ud, når risikoen for nattefrost er ovre. Planten er klar i sommeren, og frøene i august-september. Planten kræver en del sol og bør konstant holdes fugtig, men er ellers meget nem at dyrke. Den bliver 40-50 cm høj.

Det kan du bruge den til: Den milde smag af lakrids og anis gør planten bredt anvendelig i retter med fisk, æg og kylling. Du kan tørre stænglerne og bruge dem i fx en grillet fisk. Frøene er meget velegnede til at binde smag sammen med og giver en rundhed i brød. Frøene bliver brugt i fx pølser og chutney, og de udgør en væsentlig del af en krydderiblanding som bl.a. karry.

Kørvel

Der findes flere forskellige, bl.a. mexicansk/spansk kørvel, der er flerårig og den danske et-årige plante, der er beskrevet her. Kørvel kan plantes løbende som frø fra april til august og er klar til brug ca. tre uger efter, hvor du klipper topskuddene af og bruger dem i maden. Efter yderligere en måned går planten i blomst. Kørvel bliver ca. 40 cm høj.

Det kan du bruge den til:
Løvet fra kørvel er med sin svage smag af lakrids velegnet til fx supper, over salater, i desserter, over frisk frugt og is.

Snack med fennikel, kørvel og estragon (Five Spice Dukkah)

Det skal du bruge
Til fire-seks personer
50 g mandler
1 strøget tsk. Five Spice-krydderi (miks af fennikelfrø, stjerneanis, kanel, nellike og peber eller koriander. Kan købes færdigblandet hos grønthandlere, eller du kan blande det selv.)
½ tsk. flagesalt
½ tsk. sukker
1 spsk. sort sesam- eller nigellafrø
2 spsk. finthakkede, friske krydderurter (estragon, fennikel, kørvel)
En god, kraftig oliven­olie

Sådan gør du
1. Rist mandlerne let på panden.
2. Blend dem sammen med krydderi, flagesalt og sukker så groft som muligt og ikke i for lang tid (ellers ender det med at blive dukkah-pesto).
3. Rist den sorte sesam og tilsæt disse frø hele.
4. Bland de lakridssmagende krydderurter i til sidst.

Opskriften er fra krydderi­firmaet Mill & Mortar.

Læs også: Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

1 juni 2012
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.