Pluksalat kan give til salatskålen meget tidligt.
Pluksalat kan give til salatskålen meget tidligt.

Dyrk selv frisk salat

Køkkenhaven

Det kræver hverken grønne fingre eller en kæmpe køkkenhave for at dyrke sin egen salat. Der går mellem 60 og 100 dage, fra salatfrøet sås, til salathovedet kan høstes. Hvis du dyrker salat som pluksalat i stedet for hovedsalat, går det endnu hurtigere.


Du kan få frisk salat hele sommeren
Så hvis du drømmer om at blive selvforsynende med salat hele sommeren, må du vælge en anden strategi, så høstsæsonen bliver så lang som overhovedet muligt.

Så i begyndelsen af april
Heldigvis er salat meget tolerant over for lave temperaturer. Det betyder, at du kan så salat allerede i begyndelsen af april. Hvis du har været forudseende, kan du, hvis aprilvejret arter sig, endda udplante planter sået i bakker eller potter indendørs i marts.

Foto: Lotte Bjarke
Salat varierer i både farve, form, struktur og smag.
Køb et forspring
Det samme gælder selvfølgelig småplanter købt i havecentret. En god løsning til at komme hurtigt i gang med årets salatsæson. Du kan slå to fluer med et smæk ved at plante de første planter ud samtidig med, at du sår en række frø.

Så en kort række
Hvis du derefter sørger for at så salat med nogle ugers mellemrum, kan du nøjes med at så en kort række på fx en meter ad gangen. Det sikrer dig frisk salat hele sommeren og betyder, at du når at spise salaten, før den begynder at gå i stok og blive bitter og kedelig.

Salatfrø bryder sig ikke om varme
Hvis sommeren byder på en hedebølge, kan der dog blive et afbræk i din forsyningssikkerhed. Salatfrø er kuldetolerante men bryder sig ikke om varme. De spirer simpelthen ikke, hvis temperaturen er over 20 grader. Derfor kan du slappe af fra såarbejdet i varme perioder og i stedet bruge kræfterne på at vande de salathold, der allerede er på vej.

Vand er vigtigt
Salat tåler dårligt udtørring. Kombineret med varme får udtørring væksten til at gå i stå, og når der på ny kommer regn og dermed bedre vækstforhold, springer planten til det næste stadie i sin livscyklus og går hurtigt i stok.

Vand tidligt på dagen
Det er bedst at vande tidligt på dagen, så planterne hurtigt tørrer. Det mindsker risikoen for, at de angribes af råd og anden dårligdom.

Læs på næste side om de forskellige typer og salat.#br

Salat trives i muldrig
Foto: Lotte Bjarke
Salat varierer i både farve, form, struktur og smag.
Salat trives bedst i en god, muldrig jord, der holder godt på fugtigheden og de sætter pris på ganske let, flimrende skygge frem for fuld sol dagen lang.

Fjern ukrudt
Begynd med at befri jorden for ukrudt, sten og knolde og så dernæst salatfrøene i 0,5 cm dybe riller. Så tyndt, så der så vidt muligt er et par centimeter mellem frøene, dæk med lidt jord og vand så grundigt. I fremspiringsfasen er det meget vigtigt, at jorden ikke tørrer ud. I løbet af cirka 10 dage titter de spæde spirer frem i jordoverfladen.

Pluksalat
Pluksalat: Pluksalat danner ikke hoveder, fordi salatplanterne dyrkes tæt i rækkerne. I stedet for at høste et helt hoved, høstes enkeltblade i en længere periode. Det betyder, at planterne bevares og har mulighed for at sætte nye blade som erstatning for dem, der blev plukket. Du kan hurtigt begynde at høste de første babyblade i pluksalatrækkerne, blot du passer på ikke at trække hele planten op.

Hovedsalat
Hovedsalat: Salatplan­ter­ne har brug for plads omkring sig for at danne hoveder. Derfor er det nødvendigt at tynde ud mellem planterne, når de begynder at vokse. De planter, du trækker op, kan selvfølgelig bruges i salatskålen, men har du tid og plads, kan du også plante dem et andet sted i køkkenhaven, hvor de vil udvikle sig til fine salathoveder. Der skal være cirka 25 cm mellem planterne.

Blandede bede
Salaten kan blive et fantastisk syn, når salatsorter med forskellige farver og strukturer kombineres i bedene. Du kan også supplere med andre bladgrøntsager som bladbeder, friséesalat, radicchio og rucola.
23 april 2009
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.