Pluksalat kan give til salatskålen meget tidligt.
Pluksalat kan give til salatskålen meget tidligt.

Dyrk selv frisk salat

Køkkenhaven

Det kræver hverken grønne fingre eller en kæmpe køkkenhave for at dyrke sin egen salat. Der går mellem 60 og 100 dage, fra salatfrøet sås, til salathovedet kan høstes. Hvis du dyrker salat som pluksalat i stedet for hovedsalat, går det endnu hurtigere.


Du kan få frisk salat hele sommeren
Så hvis du drømmer om at blive selvforsynende med salat hele sommeren, må du vælge en anden strategi, så høstsæsonen bliver så lang som overhovedet muligt.

Så i begyndelsen af april
Heldigvis er salat meget tolerant over for lave temperaturer. Det betyder, at du kan så salat allerede i begyndelsen af april. Hvis du har været forudseende, kan du, hvis aprilvejret arter sig, endda udplante planter sået i bakker eller potter indendørs i marts.

Foto: Lotte Bjarke
Salat varierer i både farve, form, struktur og smag.
Køb et forspring
Det samme gælder selvfølgelig småplanter købt i havecentret. En god løsning til at komme hurtigt i gang med årets salatsæson. Du kan slå to fluer med et smæk ved at plante de første planter ud samtidig med, at du sår en række frø.

Så en kort række
Hvis du derefter sørger for at så salat med nogle ugers mellemrum, kan du nøjes med at så en kort række på fx en meter ad gangen. Det sikrer dig frisk salat hele sommeren og betyder, at du når at spise salaten, før den begynder at gå i stok og blive bitter og kedelig.

Salatfrø bryder sig ikke om varme
Hvis sommeren byder på en hedebølge, kan der dog blive et afbræk i din forsyningssikkerhed. Salatfrø er kuldetolerante men bryder sig ikke om varme. De spirer simpelthen ikke, hvis temperaturen er over 20 grader. Derfor kan du slappe af fra såarbejdet i varme perioder og i stedet bruge kræfterne på at vande de salathold, der allerede er på vej.

Vand er vigtigt
Salat tåler dårligt udtørring. Kombineret med varme får udtørring væksten til at gå i stå, og når der på ny kommer regn og dermed bedre vækstforhold, springer planten til det næste stadie i sin livscyklus og går hurtigt i stok.

Vand tidligt på dagen
Det er bedst at vande tidligt på dagen, så planterne hurtigt tørrer. Det mindsker risikoen for, at de angribes af råd og anden dårligdom.

Læs på næste side om de forskellige typer og salat.#br

Salat trives i muldrig
Foto: Lotte Bjarke
Salat varierer i både farve, form, struktur og smag.
Salat trives bedst i en god, muldrig jord, der holder godt på fugtigheden og de sætter pris på ganske let, flimrende skygge frem for fuld sol dagen lang.

Fjern ukrudt
Begynd med at befri jorden for ukrudt, sten og knolde og så dernæst salatfrøene i 0,5 cm dybe riller. Så tyndt, så der så vidt muligt er et par centimeter mellem frøene, dæk med lidt jord og vand så grundigt. I fremspiringsfasen er det meget vigtigt, at jorden ikke tørrer ud. I løbet af cirka 10 dage titter de spæde spirer frem i jordoverfladen.

Pluksalat
Pluksalat: Pluksalat danner ikke hoveder, fordi salatplanterne dyrkes tæt i rækkerne. I stedet for at høste et helt hoved, høstes enkeltblade i en længere periode. Det betyder, at planterne bevares og har mulighed for at sætte nye blade som erstatning for dem, der blev plukket. Du kan hurtigt begynde at høste de første babyblade i pluksalatrækkerne, blot du passer på ikke at trække hele planten op.

Hovedsalat
Hovedsalat: Salatplan­ter­ne har brug for plads omkring sig for at danne hoveder. Derfor er det nødvendigt at tynde ud mellem planterne, når de begynder at vokse. De planter, du trækker op, kan selvfølgelig bruges i salatskålen, men har du tid og plads, kan du også plante dem et andet sted i køkkenhaven, hvor de vil udvikle sig til fine salathoveder. Der skal være cirka 25 cm mellem planterne.

Blandede bede
Salaten kan blive et fantastisk syn, når salatsorter med forskellige farver og strukturer kombineres i bedene. Du kan også supplere med andre bladgrøntsager som bladbeder, friséesalat, radicchio og rucola.
23 april 2009
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.