Dyrk selv din salat

Køkkenhaven
Der findes mange forskellige typer salat, men fælles for dem alle er, at de er bedst, når de er friske fra haven



Af Lotte Bjarke, idényt nr. 3, 2005

Der var engang, da salat var ensbetydende med grøn hovedsalat og, når bølgerne gik højt, iceberg salat. Sådan er det heldigvis ikke længere. Udvalget af salatfrø er stort alle steder, hvor man køber frø. De mange sorter med deres farve- og strukturvariationer pynter ikke alene i salatskålen, men også i køkkenhaven, hvor der kan skabes flotte mosaikker af forskellige salater



“Nye” gamle varianter
I takt med at interessen for salat er vokset, er udvalget blevet større, og vi smovser nu i radicchio, rucola og frisée, som ingen havde hørt om for 20 år siden. Men de nye salater er for det første slet ikke salat, botanisk set, og for det andet ikke nye. De har længe været kendt i Sydeuropa.

Radicchio og frisée er i virkeligheden cikoriearter, der nok er i familie med salat, men altså tilhører en anden planteslægt. Det indebærer smags- og dyrkningsmæssige forskelle. Cikorieog endiviesalater, Cichorium intybus og Cichorium endivia, som bl.a. radicchio og frisée, har en mere bitter smag end egentlig salat.

De er gode til at give salatskålen et pift, men man bruger sjældent så meget af de enkelte typer, som man gør af salat. Cikorie er ikke lige så temperaturfølsom som salat. Sår du i august, kan du ofte høste, helt til frosten sætter ind.

Grønt til vinteren
Rucola eller salatsennep er også både robuste og nemme at dyrke. Eruca sativa har botanisk set intet med salat at gøre, men den spises som sådan. Den har en lækker, pebret og lidt nøddeagtig smag. Så frøene tyndt i rækker fra april til august. De spirer hurtigt, og snart kan du høste de første blade. Sår du sent, spirer frøene til foråret, så du får en tidlig høst. Det gør ikke noget, at rucola går i blomst. Bladene kan du bare spise videre af, og blomsterne – der også kan spises – er kønne.

Feldsalat, eller vårsalat, Valerianella locusta, har heller ikke noget med salat at gøre, men giver et friskt pust til salatskålen også i den kolde tid. Den sås i rækker eller bredsås tyndt i august.

Sådan dyrker du
Alle de omtalte typer med undtagelse af feldsalat sås fra det tidlige forår i let muld og helst på et solrigt sted. Du kan starte i vindueskarmen i marts.

Fra april kan du så salat på friland. Frøene sås tyndt i flade riller og dækkes let. Efter såning må frøene ikke tørre ud, for det bremser væksten, ødelægger smagen og får planterne til at gå tidligt i blomst, så høsten ikke bliver så god. Væn dig til at så i korte rækker med tre ugers mellemrum. Der er jo grænser for, hvor mange salathoveder du kan nå at spise på én gang.

Satser du på at dyrke salathoveder, starter du på samme måde og venter lidt. Når de spæde planter har fået et par blade, er det tid til at plante dem ud. Der skal være 20 cm mellem planterne, for at de har plads nok. De små planter graves forsigtigt op med en graveske, så rødderne ikke tager skade. Plant dem med det samme, og sørg for, at de ikke kommer til at stå dybere i jorden end før.

Vand og beskyt eventuelt de sarte plante med fiberdug i den første tid, indtil rødderne på ny har fundet fodfæste.


Kend din salat
Hovedsalat er den traditionelle grønne salat, der dyrkes som hoveder. Meget mild.
Iceberg, eller issalat, danner store hoveder af sprøde salatblade. Meget mild smag.
Romainesalat danner aflange hoveder af store blade med ribbe. Bladene er sprøde og har en ret kraftig smag.
Hjertesalat danner små, tætte hoveder af kraftige blade. Fyldig og let sødlig smag.
Egebladsalat dyrkes som pluksalat og fås i flere farver. Bladene ligner egeblade. Fin, mild salatsmag.
Lollo rossa og lollo bionda er pluksalat, som enten har flotte røde eller gulgrønne, krusede blade. Mild smag.
Frisée er en endiviesalat, der danner et meget løst hoved af stærkt krusede blade. Smagen er stærk og en smule bitter.
Radicchio eller rød cikoriesalat danner et meget kompakt, kugleformet hoved af røde og hvide blade med en stærk og bitter smag.
Rucola dyrkes i rækker ligesom pluksalat og kan høstes over en lang periode. Kraftig, krydret smag.
Feldsalat eller vårsalat danner små bladrosetter, der kan høstes i vinterens og forårets løb. Bladene har en fin, ganske let krydret smag.

07 april 2005
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.