Dyrk quinoa og amaranth i din egen have

Køkkenhaven

Amaranth og quinoa er vigtige fødevarer i Sydamerika, men vinder også indpas herhjemme, da de er glutenfri og nærende. Inka-indianernes korn er i Danmark et-årige afgrøder, der kan dyrkes i haver for både deres pryd og nytteværdi.

Foto: Anemette Olesen

Pænt udvalg af amaranth-havesorter

Amaranthplanten er allerede kendt i danske haver som en et-årig sommerblomst, der kan bruges i buketter og i tørrede blomsterdekorationer. I dag findes et pænt udvalg af havesorter, der især dyrkes for de smukke blomsters skyld, men amaranth kan også dyrkes i køkkenhaven og bruges på forskellig vis. Det er især sorterne A. caudatus og A. cruentus, der anbefales til dyrkning for frøenes skyld.

Quinoa kan anvendes til mange ting

Quinoa er beslægtet med amaranth og er ligeledes en plante, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Den bliver også kaldt for indianerkorn. Quinoa kan erstatte ris og majs i kosten. Frøenes proteinindhold er på højde med køds. Mel af quinoa kan anvendes til pasta. Quinoa er i familie med den almindelige ukrudtsplante svinemælde.

Brug bladene som spinat eller i salat

Når planten vokser i vejret og bliver ca. 2 meter høj, ændrer quinoa udseende og karakter og kan udvikle gule, orange, røde eller blålige bladfarver. I toppen udvikles en stor frø­stand ligesom på risplanten, hvorfor quinoa også kaldes for rismælde. Bladene kan koges og spises som spinat eller indgå i salater.

Læs også: Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Gode for folk med glutenintolerance

Quinoa og amaranth er nu blevet særlig interessant i dansk kost, da disse frø har mange kvaliteter. Kornene indeholder optimal næringsværdi og intet gluten. Med det stigende antal glutenallergikere i Danmark må man netop se sig om efter andre råvarer til folk med glutenintolerance.

Find quinoa hos bager og helsekost

I dag er det almindeligt at se quinoabrød hos bageren. I helsekostbutikker findes både quinoamel og to slags hel quinoa – en hvid og en sort udgave. Quinoafrø skal vaskes godt inden kogning, da de indeholder saponiner, der kan give en bitter smag.

Sådan koger og sår du frøene

Frø koges i ca. 12 til 15 min. og serveres i stedet for ris som fyld i brød, suppe og andre retter. Hvis du ikke kan finde quinoafrø i frøbutikker, kan frø til madlavningsbrug godt anvendes til såning. Så frø ved at drysse dem i riller i køkkenhaven og så så tyndt som muligt. Udtynd, når planterne er ca seks til otte cm høje.

Læs også: Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Sådan kan du bruge amaranth

Som spinatplante kan amaranth anbefales, og de unge sprøde stilke kan bruges som erstatning for asparges. De modne frøstande kan hænges op i fugleburet til piphans, som let kan komme til frøene. Frø til køkkenhaven kan købes i helsekostbutikker, hvor hele amaranthfrø sælges som fødevare. Frø til mad koges i ca. 12 til 15 minutter og kan indgå i supper, brød, kiks, stuvninger og bøffer.

Frø kan udsås i rækker i køkkenhave eller blomsterbed, og de spæde blade kan høstes som indslag i salater eller som kogt tilbehør. Så amaranth på samme måde som quinoa – så tyndt som muligt. En udvokset plante kan blive op til 2 meter høj afhængigt af sort.

17 april 2012
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.