Dyrk quinoa og amaranth i din egen have

Køkkenhaven

Amaranth og quinoa er vigtige fødevarer i Sydamerika, men vinder også indpas herhjemme, da de er glutenfri og nærende. Inka-indianernes korn er i Danmark et-årige afgrøder, der kan dyrkes i haver for både deres pryd og nytteværdi.

Foto: Anemette Olesen

Pænt udvalg af amaranth-havesorter

Amaranthplanten er allerede kendt i danske haver som en et-årig sommerblomst, der kan bruges i buketter og i tørrede blomsterdekorationer. I dag findes et pænt udvalg af havesorter, der især dyrkes for de smukke blomsters skyld, men amaranth kan også dyrkes i køkkenhaven og bruges på forskellig vis. Det er især sorterne A. caudatus og A. cruentus, der anbefales til dyrkning for frøenes skyld.

Quinoa kan anvendes til mange ting

Quinoa er beslægtet med amaranth og er ligeledes en plante, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Den bliver også kaldt for indianerkorn. Quinoa kan erstatte ris og majs i kosten. Frøenes proteinindhold er på højde med køds. Mel af quinoa kan anvendes til pasta. Quinoa er i familie med den almindelige ukrudtsplante svinemælde.

Brug bladene som spinat eller i salat

Når planten vokser i vejret og bliver ca. 2 meter høj, ændrer quinoa udseende og karakter og kan udvikle gule, orange, røde eller blålige bladfarver. I toppen udvikles en stor frø­stand ligesom på risplanten, hvorfor quinoa også kaldes for rismælde. Bladene kan koges og spises som spinat eller indgå i salater.

Læs også:

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde...

Gode for folk med glutenintolerance

Quinoa og amaranth er nu blevet særlig interessant i dansk kost, da disse frø har mange kvaliteter. Kornene indeholder optimal næringsværdi og intet gluten. Med det stigende antal glutenallergikere i Danmark må man netop se sig om efter andre råvarer til folk med glutenintolerance.

Find quinoa hos bager og helsekost

I dag er det almindeligt at se quinoabrød hos bageren. I helsekostbutikker findes både quinoamel og to slags hel quinoa – en hvid og en sort udgave. Quinoafrø skal vaskes godt inden kogning, da de indeholder saponiner, der kan give en bitter smag.

Sådan koger og sår du frøene

Frø koges i ca. 12 til 15 min. og serveres i stedet for ris som fyld i brød, suppe og andre retter. Hvis du ikke kan finde quinoafrø i frøbutikker, kan frø til madlavningsbrug godt anvendes til såning. Så frø ved at drysse dem i riller i køkkenhaven og så så tyndt som muligt. Udtynd, når planterne er ca seks til otte cm høje.

Læs også:

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Sådan kan du bruge amaranth

Som spinatplante kan amaranth anbefales, og de unge sprøde stilke kan bruges som erstatning for asparges. De modne frøstande kan hænges op i fugleburet til piphans, som let kan komme til frøene. Frø til køkkenhaven kan købes i helsekostbutikker, hvor hele amaranthfrø sælges som fødevare. Frø til mad koges i ca. 12 til 15 minutter og kan indgå i supper, brød, kiks, stuvninger og bøffer.

Frø kan udsås i rækker i køkkenhave eller blomsterbed, og de spæde blade kan høstes som indslag i salater eller som kogt tilbehør. Så amaranth på samme måde som quinoa – så tyndt som muligt. En udvokset plante kan blive op til 2 meter høj afhængigt af sort.

17. april 2012
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...