Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Køkkenhaven

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der særligt fokus på, at de frø du dyrker, kan spises – ikke bare grøntsagerne men også blomsterne. Desuden skal der utraditionelle kulører på grøntsagerne.

Foto: Frøbutikken

Køkkenhaven har fået en renæssance

I en tid med fokus på det nære, gode råvarer og selvforsyning har køkkenhaven og krydderurterne fået en renæssance. En af de altoverskyggende trends inden for frø til haven i 2013, er at de skal kunne spises.

Nye farver og variationer i køkkenhaven

Der skal andre farver på grøntsagerne i år. Tendensen går væk fra den traditionelle, røde tomat eller den orange gulerod og i retning af flere farver, former og variationer. Tomaterne må gerne være sorte, gulerødderne lilla og kartoflerne blå, så der kommer lidt mere kulør i salatskålen.

Palmekål og spiselige blomster

Kål er igen blevet en populær spise, efter at de nordiske råvarer har sat deres præg på maden herhjemme. Det betyder, at frøfirmaernes udvalg af kålfrø er blevet større. En af de nye, lidt usædvanlige kåltyper er palmekål. Dens dybgrønne farve og springvandsagtige vækst er flot i køkkenhaven, og smagen minder lidt om grønkål og spinat.

Læs også:

Genopdag de orange blomster i haven

Den orange farve sender stærke signaler om kraft og vitalitet, så hvorfor ikke sætte fokus på den i haven? Tiden er inde til at genopdage...

Blomsterne skal også kunne spises

Havens blomstrende indslag skal også kunne spises. Den nordiske kogekunst, som restauranter som Noma og Geranium har gjort populær, slår nu også igennem i udvalget af frø til haven. Har blomsterne også helende egenskaber, gør det dem blot endnu mere oppe i tiden.

Blomster til salaten eller kagen

Når du vælger frø til foråret, kan du for eksempel prøve med blomsterkarse, som smager i retning af karse, og gør sig godt på toppen af en salat. Eller den anissmagende skærmplante sødskærm, der ligeledes kan bruges i salaten eller som et lakridssmagende krydderi i kager.

Kilde: Haveselskabet

07. februar 2013
Mere om Køkkenhaven

Årets første rabarber kan nu høstes

Køkkenhaven Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

Børnenes favoritgræskar

Køkkenhaven Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Køkkenhaven Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Køkkenhaven Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og du kan bruge den på forskellige måder.

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Køkkenhaven Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

Kanter i køkkenhaven

Køkkenhaven Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

Hvidløg er nemme at dyrke

Køkkenhaven Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de grønne spirer spises som purløg imens. Og når hvidløgene høstes, har du midlet mod tømmermænd. 

Rabarber - havens nemmeste plante

Køkkenhaven Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Køkkenhaven Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

Sprøde bønner i bunkevis

Køkkenhaven Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Køkkenhaven Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

Læggekartofler skal vækkes blidt

Køkkenhaven Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Køkkenhaven Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til dyrkning af hvidløg i din egen have.

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

Køkkenhaven De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Køkkenhaven Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...