Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Køkkenhaven

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der særligt fokus på, at de frø du dyrker, kan spises – ikke bare grøntsagerne men også blomsterne. Desuden skal der utraditionelle kulører på grøntsagerne.

Foto: Frøbutikken

Køkkenhaven har fået en renæssance

I en tid med fokus på det nære, gode råvarer og selvforsyning har køkkenhaven og krydderurterne fået en renæssance. En af de altoverskyggende trends inden for frø til haven i 2013, er at de skal kunne spises.

Nye farver og variationer i køkkenhaven

Der skal andre farver på grøntsagerne i år. Tendensen går væk fra den traditionelle, røde tomat eller den orange gulerod og i retning af flere farver, former og variationer. Tomaterne må gerne være sorte, gulerødderne lilla og kartoflerne blå, så der kommer lidt mere kulør i salatskålen.

Palmekål og spiselige blomster

Kål er igen blevet en populær spise, efter at de nordiske råvarer har sat deres præg på maden herhjemme. Det betyder, at frøfirmaernes udvalg af kålfrø er blevet større. En af de nye, lidt usædvanlige kåltyper er palmekål. Dens dybgrønne farve og springvandsagtige vækst er flot i køkkenhaven, og smagen minder lidt om grønkål og spinat.

Læs også: Lav en knagerække af bøjler

Blomsterne skal også kunne spises

Havens blomstrende indslag skal også kunne spises. Den nordiske kogekunst, som restauranter som Noma og Geranium har gjort populær, slår nu også igennem i udvalget af frø til haven. Har blomsterne også helende egenskaber, gør det dem blot endnu mere oppe i tiden.

Blomster til salaten eller kagen

Når du vælger frø til foråret, kan du for eksempel prøve med blomsterkarse, som smager i retning af karse, og gør sig godt på toppen af en salat. Eller den anissmagende skærmplante sødskærm, der ligeledes kan bruges i salaten eller som et lakridssmagende krydderi i kager.

Kilde: Haveselskabet

7 februar 2013
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.