Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Køkkenhaven

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der særligt fokus på, at de frø du dyrker, kan spises – ikke bare grøntsagerne men også blomsterne. Desuden skal der utraditionelle kulører på grøntsagerne.

Foto: Frøbutikken

Køkkenhaven har fået en renæssance

I en tid med fokus på det nære, gode råvarer og selvforsyning har køkkenhaven og krydderurterne fået en renæssance. En af de altoverskyggende trends inden for frø til haven i 2013, er at de skal kunne spises.

Nye farver og variationer i køkkenhaven

Der skal andre farver på grøntsagerne i år. Tendensen går væk fra den traditionelle, røde tomat eller den orange gulerod og i retning af flere farver, former og variationer. Tomaterne må gerne være sorte, gulerødderne lilla og kartoflerne blå, så der kommer lidt mere kulør i salatskålen.

Palmekål og spiselige blomster

Kål er igen blevet en populær spise, efter at de nordiske råvarer har sat deres præg på maden herhjemme. Det betyder, at frøfirmaernes udvalg af kålfrø er blevet større. En af de nye, lidt usædvanlige kåltyper er palmekål. Dens dybgrønne farve og springvandsagtige vækst er flot i køkkenhaven, og smagen minder lidt om grønkål og spinat.

Læs også:

Urtehaven dufter af citrus

Det er svært at dyrke egne citroner under vore him­melstrøg, men vi kan dyrke flere urter, der dufter af citron. De kan alle bruges til...

Blomsterne skal også kunne spises

Havens blomstrende indslag skal også kunne spises. Den nordiske kogekunst, som restauranter som Noma og Geranium har gjort populær, slår nu også igennem i udvalget af frø til haven. Har blomsterne også helende egenskaber, gør det dem blot endnu mere oppe i tiden.

Blomster til salaten eller kagen

Når du vælger frø til foråret, kan du for eksempel prøve med blomsterkarse, som smager i retning af karse, og gør sig godt på toppen af en salat. Eller den anissmagende skærmplante sødskærm, der ligeledes kan bruges i salaten eller som et lakridssmagende krydderi i kager.

Kilde: Haveselskabet

7. februar 2013
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...