Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Køkkenhaven

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske køkkenhaver – faktisk endnu nemmere end almindelig hovedsalat. Det gælder også andre endivie-salater. Læs her, hvordan du dyrker salaten i din egen have, og få opskriften på risotto med radicchio.

Foto: Lotte Bjarke

Radichhio er mere hårdfør end almindelig salat

Radicchio er stadig ikke så almindelig i køkkenhaven. Det er synd, for den er lige så nem at dyrke som almindelig hovedsalat. Ja faktisk endnu nemmere, for radichhio er mere hårdfør, mindre udsat for angreb af sygdomme og har langt mindre tendens til at gå i stok.

Giver ekstra pift til en blandet salat

Endivie- og cikoriesalater er let bitre og meget sprøde. De giver et ekstra pift til en blandet salat takket være både smag, struktur og farve. Det sidste gælder ikke mindst radicchio, der er en cikoriesalat, som danner faste, smukke, røde hoveder. Den er efterhånden blevet en standardvare i danske supermarkeder.

Så frøene i bakker

Radicchio vokser ret langsomt, så det kan være en fordel at så frøene i bakker inden døre og siden plante småplanterne ud i køkkenhaven. Så dem i bakker med gennemfugtet spiremuld, og dæk med plastic. Når planterne har sat et par bladpar, er tiden inde til at plante dem ud. Rens jordstykket for ukrudt, før du planter ud, og plant de små planter med 25 centimeters afstand. Sørg for at vande jævnligt, da udtørring resulterer i bitre blade.

Læs også: Dyrk smagen af Toscana i din have

Hoveddannelse og farve kommer senere

I første omgang ligner salaten ikke det produkt, du kender fra supermarkedet. De sætter grønne blade og danner ikke hoveder. Først et godt stykke hen på sommeren begynder hoveddannelsen, og samtidig skifter farven til dybt rød.

Høst helt ud på efteråret

Du skal heller ikke blive bekymret over, at de yderste blade kommer til at se lidt medtagede ud. Når du høster, fjerner du bare de grimme blade, der gemmer på de fineste, røde radicchiohoveder. Høsten kan fortsætte langt ud på efteråret, for hovederne tåler let frost.

Hold gang i væksten

Cikorie- og endiviesalater kan sås af flere omgange i sæsonens løb. Så kan der høstes en stor del af året, for planterne er ganske hårdføre. Klip de blade, du skal bruge, og lad roden være. Så kommer der løbende nye, friske blade. Cikoriesalaterne er flerårige, så de vil skyde med nye, friske blade i det tidlige forår.

Læs også: Sådan får du succes med persille i din køkkenhave

Risotto med radicchio

300 g skåret radicchio
1/2 løg
1 fed hakket hvidløg
1/2 glas cognac
1/2 glas tør hvidvin
500 g italienske ris
1 l grøntsagsboullion (på kogepunktet i en seperat gryde)
60 g parmesan-ost
Jomfruolivenolie

Sådan gør du: 1. Sautér halvdelen af salaten, løg og hvidløg i olien. 2. Tilsæt en smule boullion og risene, der sauteres med et par minutter, indtil blandingen er kogt ind. 3. Tilsæt derefter en grydeske boullion ad gangen, sammen med lidt af den resterende salat, og hvidvinen. 4. Rør konstant rundt, indtil risene er kogte (ca. 16-17 min – risotto skal “bølge” ned på tallerknen, ikke sejle). 5. Tilsæt cognac under de sidste minutter af kogningen, og tilsæt revet parmesan inden serveringen.

Opskriften er fra italy.dk

1 marts 2012
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...