Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Køkkenhaven

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske køkkenhaver – faktisk endnu nemmere end almindelig hovedsalat. Det gælder også andre endivie-salater. Læs her, hvordan du dyrker salaten i din egen have, og få opskriften på risotto med radicchio.

Foto: Lotte Bjarke

Radichhio er mere hårdfør end almindelig salat

Radicchio er stadig ikke så almindelig i køkkenhaven. Det er synd, for den er lige så nem at dyrke som almindelig hovedsalat. Ja faktisk endnu nemmere, for radichhio er mere hårdfør, mindre udsat for angreb af sygdomme og har langt mindre tendens til at gå i stok.

Giver ekstra pift til en blandet salat

Endivie- og cikoriesalater er let bitre og meget sprøde. De giver et ekstra pift til en blandet salat takket være både smag, struktur og farve. Det sidste gælder ikke mindst radicchio, der er en cikoriesalat, som danner faste, smukke, røde hoveder. Den er efterhånden blevet en standardvare i danske supermarkeder.

Så frøene i bakker

Radicchio vokser ret langsomt, så det kan være en fordel at så frøene i bakker inden døre og siden plante småplanterne ud i køkkenhaven. Så dem i bakker med gennemfugtet spiremuld, og dæk med plastic. Når planterne har sat et par bladpar, er tiden inde til at plante dem ud. Rens jordstykket for ukrudt, før du planter ud, og plant de små planter med 25 centimeters afstand. Sørg for at vande jævnligt, da udtørring resulterer i bitre blade.

Læs også:

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

Hoveddannelse og farve kommer senere

I første omgang ligner salaten ikke det produkt, du kender fra supermarkedet. De sætter grønne blade og danner ikke hoveder. Først et godt stykke hen på sommeren begynder hoveddannelsen, og samtidig skifter farven til dybt rød.

Høst helt ud på efteråret

Du skal heller ikke blive bekymret over, at de yderste blade kommer til at se lidt medtagede ud. Når du høster, fjerner du bare de grimme blade, der gemmer på de fineste, røde radicchiohoveder. Høsten kan fortsætte langt ud på efteråret, for hovederne tåler let frost.

Hold gang i væksten

Cikorie- og endiviesalater kan sås af flere omgange i sæsonens løb. Så kan der høstes en stor del af året, for planterne er ganske hårdføre. Klip de blade, du skal bruge, og lad roden være. Så kommer der løbende nye, friske blade. Cikoriesalaterne er flerårige, så de vil skyde med nye, friske blade i det tidlige forår.

Læs også:

Moussaka med squash

Udskift auberginen med en en squash i din moussaka.

Risotto med radicchio

300 g skåret radicchio
1/2 løg
1 fed hakket hvidløg
1/2 glas cognac
1/2 glas tør hvidvin
500 g italienske ris
1 l grøntsagsboullion (på kogepunktet i en seperat gryde)
60 g parmesan-ost
Jomfruolivenolie

Sådan gør du: 1. Sautér halvdelen af salaten, løg og hvidløg i olien. 2. Tilsæt en smule boullion og risene, der sauteres med et par minutter, indtil blandingen er kogt ind. 3. Tilsæt derefter en grydeske boullion ad gangen, sammen med lidt af den resterende salat, og hvidvinen. 4. Rør konstant rundt, indtil risene er kogte (ca. 16-17 min – risotto skal “bølge” ned på tallerknen, ikke sejle). 5. Tilsæt cognac under de sidste minutter af kogningen, og tilsæt revet parmesan inden serveringen.

Opskriften er fra italy.dk

01 marts 2012
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...