Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Køkkenhaven

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske køkkenhaver – faktisk endnu nemmere end almindelig hovedsalat. Det gælder også andre endivie-salater. Læs her, hvordan du dyrker salaten i din egen have, og få opskriften på risotto med radicchio.

Foto: Lotte Bjarke

Radichhio er mere hårdfør end almindelig salat

Radicchio er stadig ikke så almindelig i køkkenhaven. Det er synd, for den er lige så nem at dyrke som almindelig hovedsalat. Ja faktisk endnu nemmere, for radichhio er mere hårdfør, mindre udsat for angreb af sygdomme og har langt mindre tendens til at gå i stok.

Giver ekstra pift til en blandet salat

Endivie- og cikoriesalater er let bitre og meget sprøde. De giver et ekstra pift til en blandet salat takket være både smag, struktur og farve. Det sidste gælder ikke mindst radicchio, der er en cikoriesalat, som danner faste, smukke, røde hoveder. Den er efterhånden blevet en standardvare i danske supermarkeder.

Så frøene i bakker

Radicchio vokser ret langsomt, så det kan være en fordel at så frøene i bakker inden døre og siden plante småplanterne ud i køkkenhaven. Så dem i bakker med gennemfugtet spiremuld, og dæk med plastic. Når planterne har sat et par bladpar, er tiden inde til at plante dem ud. Rens jordstykket for ukrudt, før du planter ud, og plant de små planter med 25 centimeters afstand. Sørg for at vande jævnligt, da udtørring resulterer i bitre blade.

Læs også: 10 tricks til tomater i drivhuset

Hoveddannelse og farve kommer senere

I første omgang ligner salaten ikke det produkt, du kender fra supermarkedet. De sætter grønne blade og danner ikke hoveder. Først et godt stykke hen på sommeren begynder hoveddannelsen, og samtidig skifter farven til dybt rød.

Høst helt ud på efteråret

Du skal heller ikke blive bekymret over, at de yderste blade kommer til at se lidt medtagede ud. Når du høster, fjerner du bare de grimme blade, der gemmer på de fineste, røde radicchiohoveder. Høsten kan fortsætte langt ud på efteråret, for hovederne tåler let frost.

Hold gang i væksten

Cikorie- og endiviesalater kan sås af flere omgange i sæsonens løb. Så kan der høstes en stor del af året, for planterne er ganske hårdføre. Klip de blade, du skal bruge, og lad roden være. Så kommer der løbende nye, friske blade. Cikoriesalaterne er flerårige, så de vil skyde med nye, friske blade i det tidlige forår.

Læs også: 10 tricks til at dine jordbær bliver meget bedre

Risotto med radicchio

300 g skåret radicchio
1/2 løg
1 fed hakket hvidløg
1/2 glas cognac
1/2 glas tør hvidvin
500 g italienske ris
1 l grøntsagsboullion (på kogepunktet i en seperat gryde)
60 g parmesan-ost
Jomfruolivenolie

Sådan gør du: 1. Sautér halvdelen af salaten, løg og hvidløg i olien. 2. Tilsæt en smule boullion og risene, der sauteres med et par minutter, indtil blandingen er kogt ind. 3. Tilsæt derefter en grydeske boullion ad gangen, sammen med lidt af den resterende salat, og hvidvinen. 4. Rør konstant rundt, indtil risene er kogte (ca. 16-17 min – risotto skal “bølge” ned på tallerknen, ikke sejle). 5. Tilsæt cognac under de sidste minutter af kogningen, og tilsæt revet parmesan inden serveringen.

Opskriften er fra italy.dk

1 marts 2012
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...