Sådan får du en mobil køkkenhave i krukker

Køkkenhaven

Høst hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter til middagsbordet helt uden køkkenhave. Du kan dyrke grøntsager og krydderurter i næsten hvad som helst - ganske ligesom sommerblomster. Brug krukker, kummer og indkøbsposer i stedet.

Foto: Lotte Bjarke

En lang sæson med egne grøntsager

Du kan dyrke et bredt udvalg af grøntsager og krydderurter i krukker, og skifte ud og så eller plante nyt i krukkerne i takt med, at du høster. På den måde kan du have hjemmedyrket grønt fra april-maj og langt ud på efteråret.

Så direkte eller plant ud

Mange grøntsager kan sås direkte i krukker, men du kan også købe småplanter og plante dem ud. Krydderurter kan det bedst betale sig at plante som færdige planter, så får du også glæde af dem med det samme. Beholderen skal bare være stor nok til at rumme tilstrækkeligt jord til rodvækst og have huller i bunden, så overskydende vand kan dræne væk.

Kombinér grøntsagerne med blomstrende planter

Vælg smukke krukker, der klæder hinanden, og supplér grøntsagerne med nyttige, blomstrende planter som tagetes, der hjælper med at holde skadedyr væk, og blomsterkarse, der har spiselige blomster. På den måde bliver din krukkehave både nyttig og dekorativ.

Læs også: Få eksotiske frugter til at spire i vindueskarmen

Den rette placering er vigtig

Placér krukkerne, så du kan komme til dem alle, og find et sted med masser af sol og læ. Der skal være mindst seks timers sol om dagen midt på sommeren, for at planterne udvikler sig optimalt. Sørg for at stille krukkerne med de højeste planter bagerst, så de ikke skygger for deres lavere kolleger. Det er også smart at placere krukkehaven et sted, hvor der er let adgang til vand.

Høst nyopgravede kartofler

Kartoffeldyrkning kræver god plads, men har du ikke den plads, er det oplagt at dyrke kartofler i enten en særlig kartoffelspand eller i en dyrkningssæk. Læg forspirede læggekartofler i dyrkningssækken med 10-15 cm jord og dæk dem med yderligere 5 cm jord.

Du behøver ikke at høste alle knoldene på en gang

Når de grønne skud begynder at strække sig, fyldes ekstra jord på i et par omgange, så knoldene kan udvikle sig under jorden. I den løse krukkemuld er det ikke nødvendigt at høste alle knoldene på en gang. Du kan godt få en hånd ned og snuppe nogle stykker til en kartoffelmad eller en anden delikatesse.

Læs også: Gode tricks til jorden i køkkenhaven

Mobil køkkenhave med indkøbsposer

Indkøbsposer af kraftigt plastik med flad bund er gode som mobil køkkenhave, du kan hanke op i og tage med hen til grill- eller bålsted. Det er en god idé at lægge en tom flamingokasse eller nogle gamle plastikpotter i bunden, før du fylder jord i posen, ellers skal der rigtig meget jord til.

Samme fremgangsmåde som i krukker

Fremgangsmåden er nøjagtig, som når du dyrker i krukker. Ny, gennemfugtet krukkejord kan tilsås eller tilplantes med en eller flere forskellige slags grøntsager eller krydderurter og passes løbende med vand og gødning.

Genvej til vanding med en kapillærkasse

Du kan få hjælp til vandingen med en kapillærkasse, der fungerer som et selvvandingssystem til en dyrkningssæk med planter. Kapillærkassen består af en vandbeholder og en overdel med tre rør.

Læs også: 10 planter, der er nemme at dyrke i krukker

Sådan bruger du kapillærkassen

Læg en dyrkningssæk (sæk med jord) oven på kassen og lav hul i sækken ud for hvert rør. Pres jord ned i kapillærkassens huller. Jorden vil som en væge suge vand op i sækken, hvor planterødderne kan forsyne sig efter behov. Dyrkningssække bruges typisk til tomater og agurker, men der kan dyrkes mange andre planter efter princippet.

Sådan vander du krukke-grøntsager

Planter, der dyrkes i en beholder, kan ikke sprede deres rodsystem så langt omkring og må nøjes med det vand og den næring, jorden i beholderen kan rumme. Det kræver stort set dagligt tilsyn. Stik en finger i jorden og mærk om den føles fugtig. Sørg for at vande, før jorden er helt tør. Udtørring kan ødelægge en lovende høst, også selv om grøntsagerne ikke dør. De kan udvikle sig dårligt og få bitter smag.

Sådan gøder du grøntsagerne

Gødning er helt afgørende for succes. Selv om der er gødning i krukke-mulden fra begyndelsen, spiser planterne den hurtigt op. Derfor skal du tilføre gødning efter devisen lidt men tit. Flydende gødning, der vandes ned i jorden – ikke på bladene – ugentligt, er den nemmeste metode.

Pasning af din krukkehave

 • Vand mindst hver anden dag – også i regnvejr.
 • Giv gødning hver uge. Brug flydende gødning sammen med vandet.
 • Lug fremspirende frøukrudt, så snart det dukker op.
 • Spul begyndende luseangreb med vandslangen.
 • Hold øje med snegleangreb – særligt i skumringstiden – og gør kort proces.
 • Så løbende pluksalat, rucola, spinat og radiser til friske forsyninger hele sommeren.
 • Brug altid ny jord og rene krukker til nye planter.

Det kan du dyrke

 • Pluksalat
 • Rucola
 • Spinat
 • Radise
 • Gulerod
 • Rødbede
 • Bladbede
 • Ært
 • Bønne
 • Løg
 • Porre
 • Krydderurter

Supplér grøntsagerne med nyttige, smukke planter – fx tagetes, der hjælper med at holde skadedyr væk.

20 marts 2012
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.