Dyrk dine egne popcorn i haven

Køkkenhaven

Du kan selv dyrke majs-kerner til popcorn, og det er ikke sværere end at dyrke almindelige sukkermajs. Det er dog ikke alle majskerner, der kan poppes, så du skal købe special-frø eller kerner uden olie og salt. Efter høstning og tørring kan du gemme kornene i glas.

Foto: Lotte Bjarke

Popcornene opstår ved overtryk

Popcorn laves af majskerner, der eksploderer, når de ristes i varm olie i en gryde eller over åben ild. Eksplosionen sker, fordi majskernens ydre skal er stærk og uigennemtrængelig for vand, mens dens indre er fyldt med stivelse og væde. Ved opvarmningen opstår der et overtryk – og popcornene bliver til.

Begynd dyrkningen i vindueskarmen

Det er ikke alle majskerner, der kan poppes. Derfor skal du købe special-frø, hvis du vil poppe i haven eller købe kerner uden olie, salt m.m.. Mikroovns-popcorn dur ikke. Majs til popcorn dyrkes præcis som sukkermajs. Det er varmekrævende planter, der først spirer og gror, når temperaturen i jorden er mere end 10°. Derfor er det en god ide at begynde i den lune vindueskarm.

Temperatur- og lysforhold

Så i bakker eller potter i spiremuld i 4-5 centimeters dybde. Frøene spirer ved stuetemperatur, men når planterne er kommet frem, bør de flyttes til lavere temperatur og så meget lys som muligt. Allerede efter 3-4 uger kan majsplanterne plantes ud efter afhærdning, hvor de gradvist vænnes til forholdene under åben himmel.

Hvis du vil så direkte på friland, kan du varme jorden op ved at dække den med plastik både før og efter såning.

Plant majsen i grupper

Når majsplanten blomstrer, skal støv fra hanblomsterne øverst bestøve de silkelignende støvfang på hunblomsterne nedenunder, for at der kan udvikles majskerner. Vinden klarer bestøvningen, men for at optimere chancerne for at støvet rammer støvfanget, skal majs plantes ret tæt i grupper frem for på lange lige rækker. Da vil en vindretning på tværs af rækken kunne blæse alt støvet væk. Plant, så der er omkring 50 cm mellem planterne.

Tørres i tre uger

Sukkermajs er høstmodne, når blomsterstilken begynder at visne, men majs til popcorn skal helst modne helt færdigt på planten og høstes normalt først i begyndelsen af oktober. Før de kan poppes, skal de tørres. Fjern dækbladene og tør først kornene på kolben et varmt og tørt sted. Derefter er kornene nemme at skrabe af kolben. Tør dem videre i nogle uger, før du hælder dem på glas. Så kan du lave hjemmedyrkede popcorn i de mørke vinteraftner.


Mini-popcorn af jordbærmajs

Jordbærmajs, der får korte majskolber fyldt med bittesmå røde majskorn, dyrkes først og fremmest til dekorationsformål. Men de røde majskorn er også gode popcornmajs, der villigt popper som popcorn i størrelse small, når de kommer over ilden.

13. maj 2013
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...