Dyrk din egne wokurter

Mange af de lidt usædvanlige wokurter, der sælges fra asiatiske butikker, kan faktisk godt dyrkes i urtehaven, og så er det nu, at der skal planlægges, hvad køkkenhaven bør rumme.


Kinesisk amaranth
Foto: Anemette Olesen

Alt på planten kan spises, og denne art er en af de mest bladrige af alle amaranther. De unge skud og blade er gode til wok­retter.

Sås i lun jord i maj
Frøene sås i en lun jord i maj i 2 cm dybe riller, og 6 uger efter kan der høstes af unge planter.

Radise

Foto: Primafrø

Radisen er en 1-årig plante, vi kender godt, men i Østen findes der flere sjove sorter, hvor man bruger de umodne frøstande i stedet. Sorten Munchen Bier udvikler op til 6 cm lange frøskulper (se foto).

Så radise i maj
Radiser sås i april/maj i 2 cm dybe riller og med to eller tre uges intervaller. Jorden bør holdes fugtig. Planterne bør gå i blomst og udvikle frøstande, før der høstes af dem.

Sortkommen

Foto: Anemette Olesen

Nigella er en særdeles velkendt sommerblomst kaldet “jomfru i det grønne” og den vilde art af nigella er et ældgammelt krydderi. Man kan høste spiselige frø af både den vilde art og de forskellige smukke haveformer.

Høst sortkommen i august
Frøene er sorte og bruges i dressinger over salater og til at krydre grøntsager med i wokretter. Frøene udsås i 1 cm dybe riller i en næringsholdig jord. I august høstes de tørre frøstande.

Læs på næste side om grønært, koriander og pak choy.#br

Grønært

Foto: Anemette Olesen

Grønærteplanten er ikke nogen nyhed i danske haver. I Østen bruger man ikke bare ærterne, men også ærteskud og blomster samt de lange slyngtråde, der hos visse sorter af grønært kan hæfte planten til grene, så den holder sig oprejst.

Koriander

Foto: iStockphoto

Koriander også kaldet “Thai persille” er ikke så kendt af danskerne. Men efter at vi har fået smag for orientalske retter, fås frisk koriander i handelen året rundt. Det kan dog godt betale sig at dyrke urten selv.

Så hver tredje uge
Udvælg et solrigt og næringsholdigt bed, og så frøene i 2 cm dybe riller. Så med 3 ugers intervaller, så du er selvforsynende fra maj og til august.

Pak choy

Foto: iStockphoto

Pak choy regnes for en kortdagsplante, der plantes ud i august. Den kan minde om bladbeden, men danner hoved, og bladene er kraftigere.

Sås i højsommeren

Frø udsås i juli/august. Man kan godt skære hovedet af et par centimeter over roden og opnå nye skud fra planten.

Andre urter
Andre gode, lidt utraditionelle urter, du kan kaste dig over, er snitselleri, stængelsalat og soyabønne.

Læs også: Dyrk koriander – sådan gør du

Mest læste artikler