Wokmad er hurtigt og sundt med mange grønne ingredienser.
Wokmad er hurtigt og sundt med mange grønne ingredienser. Foto: iStockphoto

Dyrk din egne wokurter

Køkkenhaven

Mange af de lidt usædvanlige wokurter, der sælges fra asiatiske butikker, kan faktisk godt dyrkes i urtehaven, og så er det nu, at der skal planlægges, hvad køkkenhaven bør rumme.


Kinesisk amaranth
Foto: Anemette Olesen
Alt på planten kan spises, og denne art er en af de mest bladrige af alle amaranther. De unge skud og blade er gode til wok­retter.

Sås i lun jord i maj
Frøene sås i en lun jord i maj i 2 cm dybe riller, og 6 uger efter kan der høstes af unge planter.

Radise
Foto: Primafrø
Radisen er en 1-årig plante, vi kender godt, men i Østen findes der flere sjove sorter, hvor man bruger de umodne frøstande i stedet. Sorten Munchen Bier udvikler op til 6 cm lange frøskulper (se foto).

Så radise i maj
Radiser sås i april/maj i 2 cm dybe riller og med to eller tre uges intervaller. Jorden bør holdes fugtig. Planterne bør gå i blomst og udvikle frøstande, før der høstes af dem.

Sortkommen
Foto: Anemette Olesen
Nigella er en særdeles velkendt sommerblomst kaldet "jomfru i det grønne" og den vilde art af nigella er et ældgammelt krydderi. Man kan høste spiselige frø af både den vilde art og de forskellige smukke haveformer.

Høst sortkommen i august
Frøene er sorte og bruges i dressinger over salater og til at krydre grøntsager med i wokretter. Frøene udsås i 1 cm dybe riller i en næringsholdig jord. I august høstes de tørre frøstande.

Læs på næste side om grønært, koriander og pak choy.#br

Grønært

Foto: Anemette Olesen
Grønærteplanten er ikke nogen nyhed i danske haver. I Østen bruger man ikke bare ærterne, men også ærteskud og blomster samt de lange slyngtråde, der hos visse sorter af grønært kan hæfte planten til grene, så den holder sig oprejst.

Koriander
Foto: iStockphoto
Koriander også kaldet "Thai persille" er ikke så kendt af danskerne. Men efter at vi har fået smag for orientalske retter, fås frisk koriander i handelen året rundt. Det kan dog godt betale sig at dyrke urten selv.

Så hver tredje uge
Udvælg et solrigt og næringsholdigt bed, og så frøene i 2 cm dybe riller. Så med 3 ugers intervaller, så du er selvforsynende fra maj og til august.

Pak choy
Foto: iStockphoto
Pak choy regnes for en kortdagsplante, der plantes ud i august. Den kan minde om bladbeden, men danner hoved, og bladene er kraftigere.

Sås i højsommeren

Frø udsås i juli/august. Man kan godt skære hovedet af et par centimeter over roden og opnå nye skud fra planten.

Andre urter
Andre gode, lidt utraditionelle urter, du kan kaste dig over, er snitselleri, stængelsalat og soyabønne.
23 april 2009
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.