Wokmad er hurtigt og sundt med mange grønne ingredienser.
Wokmad er hurtigt og sundt med mange grønne ingredienser. Foto: iStockphoto

Dyrk din egne wokurter

Køkkenhaven

Mange af de lidt usædvanlige wokurter, der sælges fra asiatiske butikker, kan faktisk godt dyrkes i urtehaven, og så er det nu, at der skal planlægges, hvad køkkenhaven bør rumme.


Kinesisk amaranth
Foto: Anemette Olesen
Alt på planten kan spises, og denne art er en af de mest bladrige af alle amaranther. De unge skud og blade er gode til wok­retter.

Sås i lun jord i maj
Frøene sås i en lun jord i maj i 2 cm dybe riller, og 6 uger efter kan der høstes af unge planter.

Radise
Foto: Primafrø
Radisen er en 1-årig plante, vi kender godt, men i Østen findes der flere sjove sorter, hvor man bruger de umodne frøstande i stedet. Sorten Munchen Bier udvikler op til 6 cm lange frøskulper (se foto).

Så radise i maj
Radiser sås i april/maj i 2 cm dybe riller og med to eller tre uges intervaller. Jorden bør holdes fugtig. Planterne bør gå i blomst og udvikle frøstande, før der høstes af dem.

Sortkommen
Foto: Anemette Olesen
Nigella er en særdeles velkendt sommerblomst kaldet "jomfru i det grønne" og den vilde art af nigella er et ældgammelt krydderi. Man kan høste spiselige frø af både den vilde art og de forskellige smukke haveformer.

Høst sortkommen i august
Frøene er sorte og bruges i dressinger over salater og til at krydre grøntsager med i wokretter. Frøene udsås i 1 cm dybe riller i en næringsholdig jord. I august høstes de tørre frøstande.

Læs på næste side om grønært, koriander og pak choy.#br

Grønært

Foto: Anemette Olesen
Grønærteplanten er ikke nogen nyhed i danske haver. I Østen bruger man ikke bare ærterne, men også ærteskud og blomster samt de lange slyngtråde, der hos visse sorter af grønært kan hæfte planten til grene, så den holder sig oprejst.

Koriander
Foto: iStockphoto
Koriander også kaldet "Thai persille" er ikke så kendt af danskerne. Men efter at vi har fået smag for orientalske retter, fås frisk koriander i handelen året rundt. Det kan dog godt betale sig at dyrke urten selv.

Så hver tredje uge
Udvælg et solrigt og næringsholdigt bed, og så frøene i 2 cm dybe riller. Så med 3 ugers intervaller, så du er selvforsynende fra maj og til august.

Pak choy
Foto: iStockphoto
Pak choy regnes for en kortdagsplante, der plantes ud i august. Den kan minde om bladbeden, men danner hoved, og bladene er kraftigere.

Sås i højsommeren

Frø udsås i juli/august. Man kan godt skære hovedet af et par centimeter over roden og opnå nye skud fra planten.

Andre urter
Andre gode, lidt utraditionelle urter, du kan kaste dig over, er snitselleri, stængelsalat og soyabønne.
23. april 2009
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.