Dyrk blå grøntsager

Køkkenhaven

Blå og lilla grønsager er dekorative i haven og samtidig sunde at sætte på middagsbordet. De dyrkes præcis som deres grønne slægtninge.

Foto: Lotte Bjarke

Når grønsager, der traditionelt er grønne, optræder i blå og rødlilla farver, er det naturlige farvestoffer, der kaldes anthocyaniner, der er ansvarlige. Anthocyaninerne gør ikke alene grønsagerne ekstra dekorative i haven, de gør også grønsagerne ekstra sunde, fordi de virker som antioxidanter, når vi spiser dem.



Mørklilla bælge
 - grønne ærter

Der findes flere sorter af ært, der får de fineste mørklilla bælge. Men bælgene er ikke den eneste attraktion. Inden de dukker op, blomstrer planterne nemlig med de smukkeste tofarvede ærteblomster.

Det er kun bælgene, der er blå. Ærterne inden i er ganske grønne som almindelige ærter. Høstet tidligt, kan bælgene tilberedes som sukkerærter og altså spises hele. Jo flere du høster, jo mere blomstrer planterne, og jo flere bælge sætter de.


De blå sorter dyrkes som andre ærter.

Læs også: Luksus af egen avl

Læs også: Jordbær på træet

En plante gi’r tre slags bønner


Du kan også dyrke bønner i en blå version. Der findes både blå sorter af buskbønne og stangbønne. 
Stangbønnen ’Blauhilde’ er lidt af en oplevelse i køkkenhaven, hvor den bliver til rigtig meget i løbet af en sommer. En smuk plante med mørke stængler og purpurfarvede blomster. Bælgene er mørkt lilla men bliver desværre grønne ved kogning. Bælgene kan høstes som små og tilberedes hele som haricots verts, de kan bælges, så alene bønnerne bruges i maden, og de kan tørres og gemmes til vinteren
.

Bønner er varmekrævende planter, der først skal sås i begyndelsen af juni. Til gengæld vokser de hurtigt. Stangbønner har brug for et kraftigt klatrestativ.

Læs også: Dyrk dine chilier med succes



Blå kartofler med blikfang


Det skal nok få gæsterne til at spærre øjnene op, når du serverer blå kartofler af egen avl. Knoldene af kartoffelsorten ’Blå Congo’ er virkelig blålilla. De holder farven bedst, når de tilberedes med skræl. Lidt citronsaft i vandet hjælper dem også med at bevare farven.
Smagen er lidt anderledes end almindelige kartoflers. Lidt mere cremet og sødlig. De blå kartofler er fantastiske til chips.


Blå kartofler dyrkes som almindelige kartofler.

Læs også: Så let er det at dyrke hindbær

Purpurfarvet grønkål


Det er lidt selvmodsigende at tale om purpurfarvet grønkål, så derfor har sorten ’Redbor’, der absolut ikke har grønne blade, fået tilnavnet purpurkål. 
Det er en meget smuk og samtidig anvendelig kålplante, der er dekorativ både i køkkenhaven og i blomsterhaven til langt ud på vinteren. Faktisk kommer smagen bedst til sin ret, når planterne har fået lidt frost.


Blålilla asparges...

Du kan også dyrke blålilla asparges, gulerødder, blomkål, broccoli og artiskok.

Læs også: Sådan indretter du en køkkenhave med genbrug

18 juni 2015
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...