Dyrk blå grøntsager

Køkkenhaven

Blå og lilla grønsager er dekorative i haven og samtidig sunde at sætte på middagsbordet. De dyrkes præcis som deres grønne slægtninge.

Foto: Lotte Bjarke

Når grønsager, der traditionelt er grønne, optræder i blå og rødlilla farver, er det naturlige farvestoffer, der kaldes anthocyaniner, der er ansvarlige. Anthocyaninerne gør ikke alene grønsagerne ekstra dekorative i haven, de gør også grønsagerne ekstra sunde, fordi de virker som antioxidanter, når vi spiser dem.



Mørklilla bælge
 - grønne ærter

Der findes flere sorter af ært, der får de fineste mørklilla bælge. Men bælgene er ikke den eneste attraktion. Inden de dukker op, blomstrer planterne nemlig med de smukkeste tofarvede ærteblomster.

Det er kun bælgene, der er blå. Ærterne inden i er ganske grønne som almindelige ærter. Høstet tidligt, kan bælgene tilberedes som sukkerærter og altså spises hele. Jo flere du høster, jo mere blomstrer planterne, og jo flere bælge sætter de.


De blå sorter dyrkes som andre ærter.

Læs også: Luksus af egen avl

Læs også: Nemt at snitte kartofler

En plante gi’r tre slags bønner


Du kan også dyrke bønner i en blå version. Der findes både blå sorter af buskbønne og stangbønne. 
Stangbønnen ’Blauhilde’ er lidt af en oplevelse i køkkenhaven, hvor den bliver til rigtig meget i løbet af en sommer. En smuk plante med mørke stængler og purpurfarvede blomster. Bælgene er mørkt lilla men bliver desværre grønne ved kogning. Bælgene kan høstes som små og tilberedes hele som haricots verts, de kan bælges, så alene bønnerne bruges i maden, og de kan tørres og gemmes til vinteren
.

Bønner er varmekrævende planter, der først skal sås i begyndelsen af juni. Til gengæld vokser de hurtigt. Stangbønner har brug for et kraftigt klatrestativ.

Læs også: Dyrk dine chilier med succes



Blå kartofler med blikfang


Det skal nok få gæsterne til at spærre øjnene op, når du serverer blå kartofler af egen avl. Knoldene af kartoffelsorten ’Blå Congo’ er virkelig blålilla. De holder farven bedst, når de tilberedes med skræl. Lidt citronsaft i vandet hjælper dem også med at bevare farven.
Smagen er lidt anderledes end almindelige kartoflers. Lidt mere cremet og sødlig. De blå kartofler er fantastiske til chips.


Blå kartofler dyrkes som almindelige kartofler.

Purpurfarvet grønkål


Det er lidt selvmodsigende at tale om purpurfarvet grønkål, så derfor har sorten ’Redbor’, der absolut ikke har grønne blade, fået tilnavnet purpurkål. 
Det er en meget smuk og samtidig anvendelig kålplante, der er dekorativ både i køkkenhaven og i blomsterhaven til langt ud på vinteren. Faktisk kommer smagen bedst til sin ret, når planterne har fået lidt frost.


Blålilla asparges...

Du kan også dyrke blålilla asparges, gulerødder, blomkål, broccoli og artiskok.

Læs også: Sådan indretter du en køkkenhave med genbrug

18 juni 2015
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.