Sådan dyrker du peberrod

Køkkenhaven

Peberroden, der før var afskrevet fra friserede haver, fordi den hurtigt bliver ustyrlig, er nu så grundigt introduceret i det nordiske køkken, at alle med hang til krydret mad, må have den. Peberrod er en fantastisk, men den kan være svær at styre i haven. Se også opskrift på pickles med peberrod.

Peberrod er en staude, der hurtig kan blive ustyrlig.
Peberrod er en staude, der hurtig kan blive ustyrlig. Foto: iStock

Peberod kommer fra Sydøsteuropa

Peberrod er en af de gamle klosterurter, der er kommet hertil fra Sydøsteuropa engang i tidlig middelalder (1300-tallet). Planten findes i dag forvildet flere steder, hvor køkkenhaver fx er blevet sløjfet. Roden er den foretrukne spise, og den er særdeles rig på C-vitamin, hvorfor den især må anbefales i vintermad.
Fotos: iStockphoto
Peberrod må ikke genopvarmes i mad, da smagen bliver bitter.

Planten kan blive 1,3 meter høj

Peberrod er en staude, der kan blive op til 1,3 meter høj. Den får store lange grundblade og kraftige stilke, og i maj udvikles duftende blomsterklaser 
af små hvide blomster. Roden kan blive ca. 5 cm tyk og 60 cm lang, og en sådan rod udvikler siderødder, der kan skæres af og bruges til nye planter.

Peberrod breder sig hurtigt

Da peberrod i en fugtig og velformuldet jord gerne vil brede sig ret hurtigt, kan det være en god idé at placere planter i potter med hul i bunden eller kar, hvor der bliver mere styr på rødderne. Det er aldrig en god idé at fræse et havebed med en peberrodsplante i, for selv et lille bitte rodstykke, kan blive til en ny kraftig plante. 

Peberrod som gigtmiddel

I dag regnes peberrod for en krydderurt, men engang var den vigtig til medicinsk brug, hvor den bl.a. blev brugt som gigtmiddel og mod oppustethed. Den fintrevne rod indeholder sen­­neps­glycosider, der ved iltning afgiver en kraftig smag. Peber­rod gavner som krydderi på maden, da de skarpe olier skærper appetitten og derved sikrer en bedre fordøjelse. 

Kan forebygge influenza

Det høje indhold af C-vitamin gør peberrod til en sund spise, der sikkert vil forebygge forkølelse og influenza.
  
Den skårne rod er brugt som konserveringsmiddel ved syltning og som ekstra krydderi på roastbeef, salt kød og kogt tunge. Også fiskesennep bliver rørt med revet peberrod, der gør senneppen ekstra stærk. De stærke sennepsglycosider siges at kunne rense begge bihuler i ét åndedrag.

Peberrod kan godt lide skygge

Plant gerne peberrod i et fugtigt hjørne i haven, hvor der er lidt skygge. Placer den evt. ved havens vandbassin eller i krydderurtebedet sammen med rabarber, løvstikke og kvan, som også ynder en fugtig jord. 

Opskrift på pickles med peberrod

Fotos: iStockphotoPickles
2 store blomkål
1/2 kg sylteagurker
250 g grønne tomater
250 g løg
2 gulerødder
1 dl ærter
  
Saltlage
1 liter vand
100 g salt
  
Eddikelage

250 g sukker
1 spsk. karry
6 skærme dild
100 g peberrod
1 tsk. atamon

Sådan gør du

Del blomkålene ud i små buketter. Skær agurker i stykker, skær løg i både og gulerødder i stænger. Opvarm vandet og tilsæt salt til lagen. Kom de rengjorte grøntsagsstykker i lagen og lad dem ligge og trække i lagen natten over. Næste dag hældes vandet fra og eddikelagen røres sammen og bringes til kogepunktet. Grøntsagsstykkerne kommes på skoldede rengjorte sylteglas eller krukker og den kogende lage hældes over. Alle grønsagsstykker skal være dækket for at kunne holde sig. Der tilsættes konserveringsmiddel, hvis det skal gemmes i længere tid

Nemt at få nye planter

Hvis du planter en ny peberrod i en passende urtepotte, kan du hvert efterår tage planten op af potten og fjerne den tykke ammerod. De siderødder, der er dannet, og som er blyantstykke, kan placeres i hver sin potte og blive til nye planter året efter.

“Snyd” med farve

Også mad fra Østen, har inspireret til brugen af peberrod. De populære japanske småretter, kaldet “sushi”, kræver en skarp krydderdressing, og da wasabirod kan være dyr og svær at finde, har fødevareindustrien fundet en løsning. De laver en pasta med peberrod, som bliver farvet grøn.

Gem peberroden

Om efteråret kan man grave passende rodstumper fra peberroden op og gemme i fugtigt sand for vinteren. Nogle anbefaler at rense roden og skære den i små stykker og fryse dem. Andre vil hellere gemme et stykke rod i en flaske sherry eller vodka. 
24 februar 2017
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.