Sådan dyrker du peberrod

Køkkenhaven

Peberroden, der før var afskrevet fra friserede haver, fordi den hurtigt bliver ustyrlig, er nu så grundigt introduceret i det nordiske køkken, at alle med hang til krydret mad, må have den. Peberrod er en fantastisk, men den kan være svær at styre i haven. Se også opskrift på pickles med peberrod.

Peberrod er en staude, der hurtig kan blive ustyrlig.
Peberrod er en staude, der hurtig kan blive ustyrlig. Foto: iStock

Peberod kommer fra Sydøsteuropa

Peberrod er en af de gamle klosterurter, der er kommet hertil fra Sydøsteuropa engang i tidlig middelalder (1300-tallet). Planten findes i dag forvildet flere steder, hvor køkkenhaver fx er blevet sløjfet. Roden er den foretrukne spise, og den er særdeles rig på C-vitamin, hvorfor den især må anbefales i vintermad.
Fotos: iStockphoto
Peberrod må ikke genopvarmes i mad, da smagen bliver bitter.

Planten kan blive 1,3 meter høj

Peberrod er en staude, der kan blive op til 1,3 meter høj. Den får store lange grundblade og kraftige stilke, og i maj udvikles duftende blomsterklaser 
af små hvide blomster. Roden kan blive ca. 5 cm tyk og 60 cm lang, og en sådan rod udvikler siderødder, der kan skæres af og bruges til nye planter.

Peberrod breder sig hurtigt

Da peberrod i en fugtig og velformuldet jord gerne vil brede sig ret hurtigt, kan det være en god idé at placere planter i potter med hul i bunden eller kar, hvor der bliver mere styr på rødderne. Det er aldrig en god idé at fræse et havebed med en peberrodsplante i, for selv et lille bitte rodstykke, kan blive til en ny kraftig plante. 

Peberrod som gigtmiddel

I dag regnes peberrod for en krydderurt, men engang var den vigtig til medicinsk brug, hvor den bl.a. blev brugt som gigtmiddel og mod oppustethed. Den fintrevne rod indeholder sen­­neps­glycosider, der ved iltning afgiver en kraftig smag. Peber­rod gavner som krydderi på maden, da de skarpe olier skærper appetitten og derved sikrer en bedre fordøjelse. 

Kan forebygge influenza

Det høje indhold af C-vitamin gør peberrod til en sund spise, der sikkert vil forebygge forkølelse og influenza.
  
Den skårne rod er brugt som konserveringsmiddel ved syltning og som ekstra krydderi på roastbeef, salt kød og kogt tunge. Også fiskesennep bliver rørt med revet peberrod, der gør senneppen ekstra stærk. De stærke sennepsglycosider siges at kunne rense begge bihuler i ét åndedrag.

Peberrod kan godt lide skygge

Plant gerne peberrod i et fugtigt hjørne i haven, hvor der er lidt skygge. Placer den evt. ved havens vandbassin eller i krydderurtebedet sammen med rabarber, løvstikke og kvan, som også ynder en fugtig jord. 

Opskrift på pickles med peberrod

Fotos: iStockphotoPickles
2 store blomkål
1/2 kg sylteagurker
250 g grønne tomater
250 g løg
2 gulerødder
1 dl ærter
  
Saltlage
1 liter vand
100 g salt
  
Eddikelage

250 g sukker
1 spsk. karry
6 skærme dild
100 g peberrod
1 tsk. atamon

Sådan gør du

Del blomkålene ud i små buketter. Skær agurker i stykker, skær løg i både og gulerødder i stænger. Opvarm vandet og tilsæt salt til lagen. Kom de rengjorte grøntsagsstykker i lagen og lad dem ligge og trække i lagen natten over. Næste dag hældes vandet fra og eddikelagen røres sammen og bringes til kogepunktet. Grøntsagsstykkerne kommes på skoldede rengjorte sylteglas eller krukker og den kogende lage hældes over. Alle grønsagsstykker skal være dækket for at kunne holde sig. Der tilsættes konserveringsmiddel, hvis det skal gemmes i længere tid

Nemt at få nye planter

Hvis du planter en ny peberrod i en passende urtepotte, kan du hvert efterår tage planten op af potten og fjerne den tykke ammerod. De siderødder, der er dannet, og som er blyantstykke, kan placeres i hver sin potte og blive til nye planter året efter.

“Snyd” med farve

Også mad fra Østen, har inspireret til brugen af peberrod. De populære japanske småretter, kaldet “sushi”, kræver en skarp krydderdressing, og da wasabirod kan være dyr og svær at finde, har fødevareindustrien fundet en løsning. De laver en pasta med peberrod, som bliver farvet grøn.

Gem peberroden

Om efteråret kan man grave passende rodstumper fra peberroden op og gemme i fugtigt sand for vinteren. Nogle anbefaler at rense roden og skære den i små stykker og fryse dem. Andre vil hellere gemme et stykke rod i en flaske sherry eller vodka. 
24 februar 2017
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.