Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte væk fra sandkassen og erstatte bouillon i suppen. Læs mere om løvstikkes mange skjulte egenskaber og én af dem er som potensmiddel. 

Løvstikke er skøn i maden. Prøv den også til at skræmme kat væk fra sandkassen.
Løvstikke er skøn i maden. Prøv den også til at skræmme kat væk fra sandkassen. Foto: iStock

Løvstikke får comeback

Man formoder, at planten stammer fra Persien, og at den er blevet bragt til Europa med datidens munke, der dyrkede urten i klosterhaven. I nogle årtier var den glemt til fordel for den koncentrerede bouillonterning, men den har fået et comeback, og flere finder ud af, at den er svær at undvære.

Kog løvstikke med kartoflerne

Nyopgravede kartofler får mere smag af kartofler med en dusk af løvstikke i kogevandet. Et par blade i stegefedtet ved frikadeller, fisk eller kød, giver også mere smag. Løvstikke er et must når der fremstilles kryddersalt, hvor salt blendes med løvstikkeblade. Det giver en forrygende god smag i sovse, supper og marinader.

Lettere at dele løvstikke end at så den

Løvstikken er ebn flerårig plante af skærmplantefamilien, og den får fjersnitdelte mørkegrønne blade, der minder om selleriens. Frø af planten kan sås om foråret, men det er lettere at dele en fuldvoksen plante. Løvstikke foretrækker en porøs, godt kalkrig og fugtig jordbund for at trives bedst. Den klarer sig lige godt i halvskygge som i fuld sol.

Løvstikke som potensmiddel

Planten blev tidligere opfattet som et potensmiddel. Hvis kvinden lagde et stykke af roden i mandens badevand, ville det gøre manden ekstra viril. Sådan har løvstikke gennem århundreder haft ry for at styrke seksuallivet, og planten hedder da også på engelsk “lovage”, på tysk “liebestock” og på russisk “ljubistok”, hvilket hentyder til plantens kærlighedsfremmende egenskaber.

Løvstikke er en god smagsgiver

I køkkenet kan alt af planten anvendes, men her bruger vi mest de grønne stærkt aromatiske blade, der hæver smagen i en hvilken som helst suppe, sovs eller kødret.
  
Smagen af lakrids i din have - med fennikel og anis
 
Løvstikke i blomst  

Løvstikke god sammen med løg

Smagen er fin sammen med løg og andre krydderurter. Friske stilke af løvstikke kan spises ligesom blegselleri, og stængler er blevet kogt med sukker og spist som slik.

Beskyt sandkassen – katte hader lugten

Den skarpe lugt af løvstikkeolier bruges sågar i parfumeindustrien. Et godt gammelt husråd anbefaler også løvstikkevand til at vande over børnenes sandkasse, da lugten afskrækker katte og hunde, der så ikke vil besørge der.

Frys løvstikke til vinteren

Når du først har fået smag for denne herlige urt, vil den hurtigt tjene sig hjem som det grønne drys, og der bliver nok at dele ud af, også til naboer og venner. Løvstikke kan fryses, - men pak den godt ind, da den ellers kan afgive lugt til andre frostvarer. 
9 april 2016
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.