Bryg din egen te af friske blomster og urter fra haven

Køkkenhaven

Smag på naturen og tryl velduftende planter og blomster om til urtete. Her er nogle af de vilde blomster og krydderurter fra haven og grøftekanten, der egner sig bedst til te. Se også guiden til, hvordan du bedst tørrer og opbevarer den vilde te.

Myntete er en af de
Myntete er en af de Foto: iStock

Lav en teplantage ud af din have 

Der gemmer sig mange velsmagende og velduftende tesorter i de fleste gennemsnitlige have. Klassikere som kamilleblomster og mynteblade er velegnede i tepotten, men også morgenfrue, små friske mælkebøtteskud, gyldenris og citronmelisse kan du plukke til en velduftende buket og bruge til te. Se her, hvordan du griber arbejdet i din lille private urtete-plantage an.

Vigtigt: Tjek planterne, så du undgår de giftige

Der er mange flere planter at plukke af end de nævnte. Det er dog vigtigt, at du slår planterne op i en bog, før du brygger te af dem, da en del blomster i naturen kan være giftige i te. 

Citronmelisse fra haven til urtete.

Citronmelisse

Citronmelisse hedder også hjertensfryd og er en af de mest kendte krydderurter. Både blomster og blade har en dejlig frisk citronsmag. Klip hele planten på tværs i strimler og brug den til te.

Mynte

Mynte blomstrer i haven i august og september med lyslilla blomsteraks. Du kan bruge både blomster og blade til te. Fra mynten spirer om foråret, til den visner bort, kan du plukke friske blade til din te.
Hjulekrone til urtete

Læs også:

Tre gode måder at beskære rododendronen på

Din rododendron kan rettes op ved beskæring, hvis den er blevet skæv. Men tjek først, om du skal flytte planten. Måske vil planten have...

Hjulkrone

Meget kraftig smuk plante med himmelblå blomster, vokser vildt og kan dyrkes i haven som prydplante. Nip blomsterne af til din urtete. 

Mælkebøtte

Mælkebøtter findes overalt – både vildt i naturen og som ukrudt i haverne. Planten er grundlæggende ret bitter, men hvis du tager friske, unge blade og blomster og kun lader dem trække få minutter, får du en te, der smager honningagtig.

Gyldenris

Kendes som en almindelig prydblomst i danske haver – men i den form er den normalt ikke god til te. Den vokser vildt på skrænter, skovkanter og -lysninger, og det er den “vilde” sort, der skal i tepotten. Benyt både blade og blomster fra planten til te. Andre, der er gode til te: Rosmarin, salvie, timian, lavendel, kamille og hyldeblomst er blot et par af de urter, der er gode at bruge friske i teen.
Urtete af morgenfruer.

Morgenfrue

Morgenfruen er almindelig kendt i haven, men ud over at være en dejlig gul sommerblomst, er den også god til te. Morgenfruer blomstrer det meste af sommeren. Pluk de smukke blomster, og put dem direkte i din urtete.

Læs også:

6 smarte måder at bruge babypudder i haven

Babypudder kan lette arbejdet i haven. Her er 6 fikse måder at bruge babypudder udendørs. Det er alt fra at skræmme skadedyr væk og til...

Sådan tilbereder du te fra vilde blomster og planter

Urtete skal tilberedes direkte i en kop eller i en helt ren tepotte. Riv eller klip planterne i mindre stykker, så trænger saft og smag lettere ud i vandet. Regn med 1 tsk. tørrede urter eller ca. 1 spsk. friske urter til hver kop, hæld kogende vand over, og lad teen trække i 10-15 minutter. 

Sådan tørrer du blomster og planter til te

Spred blade, blomster og tynde stængler ud i et tyndt lag på fx køkkenrulle. Vend dem et par gange om dagen. Større plantedele kan du eftertørre i ovn med ovnlågen på klem ved ca. 45°. 

Urtete holder højst et år

Når planterne er helt gennemtørre, skal de helst findeles, så de kan bruges direkte til te. Gem dem i lufttætte dåser – husk etiket med plantenavn. Da planter mister smagen med tiden, skal du kun samle til et års forbrug.

09 august 2006
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...