Bryg din egen te af friske blomster og urter fra haven

Smag på naturen og tryl velduftende planter og blomster om til urtete. Her er nogle af de vilde blomster og krydderurter fra haven og grøftekanten, der egner sig bedst til te. Se også guiden til, hvordan du bedst tørrer og opbevarer den vilde te.

Lav en teplantage ud af din have 

Der gemmer sig mange velsmagende og velduftende tesorter i de fleste gennemsnitlige have. Klassikere som kamilleblomster og mynteblade er velegnede i tepotten, men også morgenfrue, små friske mælkebøtteskud, gyldenris og citronmelisse kan du plukke til en velduftende buket og bruge til te. Se her, hvordan du griber arbejdet i din lille private urtete-plantage an.

Vigtigt: Tjek planterne, så du undgår de giftige

Der er mange flere planter at plukke af end de nævnte. Det er dog vigtigt, at du slår planterne op i en bog, før du brygger te af dem, da en del blomster i naturen kan være giftige i te. 

Citronmelisse fra haven til urtete.

Citronmelisse

Citronmelisse hedder også hjertensfryd og er en af de mest kendte krydderurter. Både blomster og blade har en dejlig frisk citronsmag. Klip hele planten på tværs i strimler og brug den til te.

Mynte

Mynte blomstrer i haven i august og september med lyslilla blomsteraks. Du kan bruge både blomster og blade til te. Fra mynten spirer om foråret, til den visner bort, kan du plukke friske blade til din te.
Hjulekrone til urtete

Hjulkrone

Meget kraftig smuk plante med himmelblå blomster, vokser vildt og kan dyrkes i haven som prydplante. Nip blomsterne af til din urtete. 

Mælkebøtte

Mælkebøtter findes overalt – både vildt i naturen og som ukrudt i haverne. Planten er grundlæggende ret bitter, men hvis du tager friske, unge blade og blomster og kun lader dem trække få minutter, får du en te, der smager honningagtig.

Gyldenris

Kendes som en almindelig prydblomst i danske haver – men i den form er den normalt ikke god til te. Den vokser vildt på skrænter, skovkanter og -lysninger, og det er den “vilde” sort, der skal i tepotten. Benyt både blade og blomster fra planten til te. Andre, der er gode til te: Rosmarin, salvie, timian, lavendel, kamille og hyldeblomst er blot et par af de urter, der er gode at bruge friske i teen.
Urtete af morgenfruer.

Morgenfrue

Morgenfruen er almindelig kendt i haven, men ud over at være en dejlig gul sommerblomst, er den også god til te. Morgenfruer blomstrer det meste af sommeren. Pluk de smukke blomster, og put dem direkte i din urtete.

Sådan tilbereder du te fra vilde blomster og planter

Urtete skal tilberedes direkte i en kop eller i en helt ren tepotte. Riv eller klip planterne i mindre stykker, så trænger saft og smag lettere ud i vandet. Regn med 1 tsk. tørrede urter eller ca. 1 spsk. friske urter til hver kop, hæld kogende vand over, og lad teen trække i 10-15 minutter. 

Sådan tørrer du blomster og planter til te

Spred blade, blomster og tynde stængler ud i et tyndt lag på fx køkkenrulle. Vend dem et par gange om dagen. Større plantedele kan du eftertørre i ovn med ovnlågen på klem ved ca. 45°. 

Urtete holder højst et år

Når planterne er helt gennemtørre, skal de helst findeles, så de kan bruges direkte til te. Gem dem i lufttætte dåser – husk etiket med plantenavn. Da planter mister smagen med tiden, skal du kun samle til et års forbrug.

Læs også: Bekæmpelse af padderokke

Mest læste artikler