Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Køkkenhaven

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og du kan bruge den på forskellige måder.

Foto: Lotte Bjarke

Næringsstofferne bliver tilgængelige igen

Kompost kan laves på mange måder. Men uanset om komposteringen foregår i en bunke på jorden eller i en lukket plastikbeholder, er slutproduktet det samme. Kompost er plantemateriale, der ved hjælp af dyr og mikroorganismer er nedbrudt og omsat, så de næringsstoffer, der oprindelig var bundet i blade og andre plantedele, på ny er blevet tilgængelige.

Gødning med masser af mikroorganismer

Kompost virker som gødning, der samtidig har jordforbedrende egenskaber på grund af indholdet af organisk materiale og en hær af mikroorganismer. En ren vitamin-indsprøjtning.

Planterester, temperatur og fugtighed spiller en rolle

Komposteringsmetoden afgør, hvornår komposteringen er færdig. Planteresterne der indgår i komposten samt temperatur og fugtighed spiller også en rolle – det tager typisk et par år, før den er klar.
 Når komposten er fuldt omsat, kan du ikke længere skelne enkelte plantedele i den. Komposten ligner simpelthen jord. I helt omsat kompost er næringsstofferne klar til brug.

Læs også:

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper...

Brug komposten i foråret

Færdigomsat kompost bør altid udbringes i foråret, når planterne er klar til at optage næringsstofferne. Ellers risikerer du, at næringsstofferne udvaskes i løbet af vinteren.

Plant ikke direkte i komposten

Færdig omsat kompost kan være temmelig kraftig, så den skal blandes med havejord, hvis den fx skal bruges i køkkenhaven. Du skal hverken plante eller så direkte i kompost, og i køkkenhaven kan du med fordel vente med at udbringe færdigomsat kompost, til frøene er spiret, og planterne begyndt at vokse.

Omkring frugttræer eller i staudebedet

I køkkenhaven fordeler du komposten i et fem cm tykt lag mellem rækkerne og bruger en kultivator til at indarbejde den i det øverste jordlag. 
Komposten kan også gøre gavn omkring frugttræer eller i staude- og rosenbede. Fordel da blot et lag kompost på jorden, og lad regnormene gøre resten af arbejdet.

Læs også:

Staudebedet skal have en forfriskende forårskur

Brug en dejlig forårsdag til at give staudebedet en forårskur. En god start gør, at stauderne næsten passer sig selv. Der skal klippes...

Udnyt den videre komposteringsproces

Du behøver ikke vente, til komposten er fuldt omsat, før du kan bruge den. I knapt omsat kompost, der spredes på jorden, fortsætter komposteringsprocessen ufortrødent. Det kan du udnytte ved at sprede et 5-10 cm tykt lag kompost på den bare køkkenhavejord eller omkring roser og frugttræer i efteråret.

Gradvis tilførsel af nye næringsstoffer

Komposten fungerer som et effektivt jorddække, der beskytter jordstrukturen hen over vinteren, og nedbrydningen fortsætter, så komposten gradvist tilfører jorden nye næringsreserver. Hvis komposten er spredt i køkkenhaven, kan den indarbejdes i de øverste jordlag før såning. Andre steder i haven kan du blot lade naturen gå sin gang.

Hent kompost på genbrugspladsen

Mange genbrugspladser tilbyder kompost. Komposten er typisk meget omsat og kan dermed være meget næringsrig. Derfor skal du passe på med at bruge komposten til nyplantning og ved såning, da den kan give svidningsskader på rødderne. Bland den med havejorden.

Læs også:

Kompost beskytter haven i vinterhalvåret

Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for...

11 marts 2013
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...