Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Køkkenhaven

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og du kan bruge den på forskellige måder.

Foto: Lotte Bjarke

Næringsstofferne bliver tilgængelige igen

Kompost kan laves på mange måder. Men uanset om komposteringen foregår i en bunke på jorden eller i en lukket plastikbeholder, er slutproduktet det samme. Kompost er plantemateriale, der ved hjælp af dyr og mikroorganismer er nedbrudt og omsat, så de næringsstoffer, der oprindelig var bundet i blade og andre plantedele, på ny er blevet tilgængelige.

Gødning med masser af mikroorganismer

Kompost virker som gødning, der samtidig har jordforbedrende egenskaber på grund af indholdet af organisk materiale og en hær af mikroorganismer. En ren vitamin-indsprøjtning.

Planterester, temperatur og fugtighed spiller en rolle

Komposteringsmetoden afgør, hvornår komposteringen er færdig. Planteresterne der indgår i komposten samt temperatur og fugtighed spiller også en rolle – det tager typisk et par år, før den er klar.
 Når komposten er fuldt omsat, kan du ikke længere skelne enkelte plantedele i den. Komposten ligner simpelthen jord. I helt omsat kompost er næringsstofferne klar til brug.

Læs også: Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Brug komposten i foråret

Færdigomsat kompost bør altid udbringes i foråret, når planterne er klar til at optage næringsstofferne. Ellers risikerer du, at næringsstofferne udvaskes i løbet af vinteren.

Plant ikke direkte i komposten

Færdig omsat kompost kan være temmelig kraftig, så den skal blandes med havejord, hvis den fx skal bruges i køkkenhaven. Du skal hverken plante eller så direkte i kompost, og i køkkenhaven kan du med fordel vente med at udbringe færdigomsat kompost, til frøene er spiret, og planterne begyndt at vokse.

Omkring frugttræer eller i staudebedet

I køkkenhaven fordeler du komposten i et fem cm tykt lag mellem rækkerne og bruger en kultivator til at indarbejde den i det øverste jordlag. 
Komposten kan også gøre gavn omkring frugttræer eller i staude- og rosenbede. Fordel da blot et lag kompost på jorden, og lad regnormene gøre resten af arbejdet.

Læs også: Genbrug bladene

Udnyt den videre komposteringsproces

Du behøver ikke vente, til komposten er fuldt omsat, før du kan bruge den. I knapt omsat kompost, der spredes på jorden, fortsætter komposteringsprocessen ufortrødent. Det kan du udnytte ved at sprede et 5-10 cm tykt lag kompost på den bare køkkenhavejord eller omkring roser og frugttræer i efteråret.

Gradvis tilførsel af nye næringsstoffer

Komposten fungerer som et effektivt jorddække, der beskytter jordstrukturen hen over vinteren, og nedbrydningen fortsætter, så komposten gradvist tilfører jorden nye næringsreserver. Hvis komposten er spredt i køkkenhaven, kan den indarbejdes i de øverste jordlag før såning. Andre steder i haven kan du blot lade naturen gå sin gang.

Hent kompost på genbrugspladsen

Mange genbrugspladser tilbyder kompost. Komposten er typisk meget omsat og kan dermed være meget næringsrig. Derfor skal du passe på med at bruge komposten til nyplantning og ved såning, da den kan give svidningsskader på rødderne. Bland den med havejorden.

Læs også: Sådan får du succes med persille i din køkkenhave

11 marts 2013
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.