Brændenælder er sunde og kan bruges i maden

Køkkenhaven

Brændenælder stikker, men de smager godt. Måske skulle du se lidt mildere på dem fremover, for de er lettilgængelige og de rene vitaminbomber, når du bruger dem i madlavningen. Her får du bonus-info om ukrudtet og tre gode opskrifter med den sunde urt - prøv fx brændenældepesto.

Foto: Annemette Olesen

Prøv brændenælden som nytteplante

Brændenælde er sjældent særlig velset, for når du har været i nærkontakt med den, svider og snurrer det under huden – lidt som et myggestik. Brændenælden brænder på huden og deraf navnet, men måske skulle du prøve den som nytteplante. Vi kan love dig en smagsoplevelse.

En levende vitaminpille

Som næringsmiddel overgår brændenælden nemlig alle andre urter. Der findes så mange vitaminer og mineraler i de grønne friske blade at man fristes til at kalde planten for en levende vitaminpille. Du kan tage topskuddet med de bare næver. Nulre det som en lille rund kugle og spise den på stedet (spejdervitamin).

Det er alm. viden at brændenældens høje indhold af jern og C-vitamin sikrer en bedre jernoptagelse. Er du i underskud af jern i kosten, kan du rette op på denne ubalance ved at spise eller drikke afkog af brændenælde.

Stor eller lille nælde

Der skelnes mellem stor og liden nælde. Stor nælde Urtica dioeca er en flerårig staude mens liden nælde Urtica urens er et-årig og mindre af vækst. Den store nælde har en op til 90 cm høj opret stængel med mørkegrønne blade med savtakket rand og små uanseelige blomster i nøgler. Liden nælde bliver op til 40 cm høj med bredt ægformede og savtakkede blade og med brændhår på begge sider. Den vokser gerne nær hønsegårde og er mere besværlig at indsamle, så derfor foretrækkes stor nælde når der høstes til mad.

Læs også: Vidundermidlet æblecidereddike er godt for både hus, krop og sjæl

Sådan kan du bruge brændenælde

Unge skud kan dyppes i kogende vand og serveres let dampet med røræg og bacon eller pureres i suppe. sovs , eller gratin. Den kan indgå i brød og kiks eller spaghetti. Det er let at tørre de unge friske blade og derefter findele dem til et grønt pulver. Dette pulver kan stå på krydderihylden og bruges i takt med andre krydderier.

Lidt historie om brændenælden

Ordet nælde kommer af det oldnordiske ord netla, der betyder at sy, spinde eller væve. Det ældste stykke stof fundet ved udgravning, ca. 1.000 år f.k., er spundet af brændenældens fibre. I dag bruges nælden igen, økologiske skjorter er ofte vævet på brændenælde. Som medicinplante er nælden ofte brugt til gigtplagede lemmer. Tag et bundt nælder og pisk de smertende steder med bundtet. Det sætter gang i blodomløbet og derved mindskes smerterne.

Brug brændenælder som gødning

Brændenælder lagt i en spand eller et kar med rigeligt vand kan bruges som næringstilskud på roser og grøntsager. Vandet behøver ikke at stå så længe at det lugter. Et døgn i vand, si brændenælderne fra, så er gødningen klar.

Læs også: Få fred for fluer med mønter og vandposer

3 lækre opskrifter med brændenælde

Frisk brændenældesuppe

2 avocado
saft fra 1 citron
1 l hønsebuillon
½ tsk. chilipasta
150 g friske brændældeblade

Findel brændenælder i blender under tilsætning af bouillon. Si det. Tilsæt avocado, citron og smag til med chilipasta og salt.

Brændenældepesto
300 g unge bladskud
2 dl olivenolie
1 dl oliven uden sten
2 fed hvidløg
2 spsk. citronsaft
1 tsk. urtesalt
evt. 2 spsk. parmesan

Kom alle dele i en foodprocessor og findel massen til en fin grøn puré. Smøres på brød i stedet for smør, eller prøv den i pastaretter eller supper.

Brændenældeflutes
4 dl kærnemælk
20 g gær
1 tsk. urtesalt
1 dl hakkede friske eller tørrede brændenældeblade
ca. 300 g hvedemel
ca. 100 g grahamsmel eller havregryn.

Læs også: 6 smarte måder, du kan bruge sugerør i hjemmet

Lun kærnemælken og opløs gæren heri. Rør brændenælderne ud i væden og tilsæt urtesalt og mel.

Ælt dejen sammen. Lad den hæve i ca. 1 time. Rul ud til flutes. Pensl med olie og drys evt. med fin stødt brændenælde.
Bag ved 200° ca. 30 min.

14 maj 2013
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...