Brændenælder er sunde og kan bruges i maden

Køkkenhaven

Brændenælder stikker, men de smager godt. Måske skulle du se lidt mildere på dem fremover, for de er lettilgængelige og de rene vitaminbomber, når du bruger dem i madlavningen. Her får du bonus-info om ukrudtet og tre gode opskrifter med den sunde urt - prøv fx brændenældepesto.

Foto: Annemette Olesen

Prøv brændenælden som nytteplante

Brændenælde er sjældent særlig velset, for når du har været i nærkontakt med den, svider og snurrer det under huden – lidt som et myggestik. Brændenælden brænder på huden og deraf navnet, men måske skulle du prøve den som nytteplante. Vi kan love dig en smagsoplevelse.

En levende vitaminpille

Som næringsmiddel overgår brændenælden nemlig alle andre urter. Der findes så mange vitaminer og mineraler i de grønne friske blade at man fristes til at kalde planten for en levende vitaminpille. Du kan tage topskuddet med de bare næver. Nulre det som en lille rund kugle og spise den på stedet (spejdervitamin).

Det er alm. viden at brændenældens høje indhold af jern og C-vitamin sikrer en bedre jernoptagelse. Er du i underskud af jern i kosten, kan du rette op på denne ubalance ved at spise eller drikke afkog af brændenælde.

Stor eller lille nælde

Der skelnes mellem stor og liden nælde. Stor nælde Urtica dioeca er en flerårig staude mens liden nælde Urtica urens er et-årig og mindre af vækst. Den store nælde har en op til 90 cm høj opret stængel med mørkegrønne blade med savtakket rand og små uanseelige blomster i nøgler. Liden nælde bliver op til 40 cm høj med bredt ægformede og savtakkede blade og med brændhår på begge sider. Den vokser gerne nær hønsegårde og er mere besværlig at indsamle, så derfor foretrækkes stor nælde når der høstes til mad.

Læs også: Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Sådan kan du bruge brændenælde

Unge skud kan dyppes i kogende vand og serveres let dampet med røræg og bacon eller pureres i suppe. sovs , eller gratin. Den kan indgå i brød og kiks eller spaghetti. Det er let at tørre de unge friske blade og derefter findele dem til et grønt pulver. Dette pulver kan stå på krydderihylden og bruges i takt med andre krydderier.

Lidt historie om brændenælden

Ordet nælde kommer af det oldnordiske ord netla, der betyder at sy, spinde eller væve. Det ældste stykke stof fundet ved udgravning, ca. 1.000 år f.k., er spundet af brændenældens fibre. I dag bruges nælden igen, økologiske skjorter er ofte vævet på brændenælde. Som medicinplante er nælden ofte brugt til gigtplagede lemmer. Tag et bundt nælder og pisk de smertende steder med bundtet. Det sætter gang i blodomløbet og derved mindskes smerterne.

Brug brændenælder som gødning

Brændenælder lagt i en spand eller et kar med rigeligt vand kan bruges som næringstilskud på roser og grøntsager. Vandet behøver ikke at stå så længe at det lugter. Et døgn i vand, si brændenælderne fra, så er gødningen klar.

Læs også: Grillet blåbærkylling

3 lækre opskrifter med brændenælde

Frisk brændenældesuppe

2 avocado
saft fra 1 citron
1 l hønsebuillon
½ tsk. chilipasta
150 g friske brændældeblade

Findel brændenælder i blender under tilsætning af bouillon. Si det. Tilsæt avocado, citron og smag til med chilipasta og salt.

Brændenældepesto
300 g unge bladskud
2 dl olivenolie
1 dl oliven uden sten
2 fed hvidløg
2 spsk. citronsaft
1 tsk. urtesalt
evt. 2 spsk. parmesan

Kom alle dele i en foodprocessor og findel massen til en fin grøn puré. Smøres på brød i stedet for smør, eller prøv den i pastaretter eller supper.

Brændenældeflutes
4 dl kærnemælk
20 g gær
1 tsk. urtesalt
1 dl hakkede friske eller tørrede brændenældeblade
ca. 300 g hvedemel
ca. 100 g grahamsmel eller havregryn.

Læs også: Grillet mørbrad

Lun kærnemælken og opløs gæren heri. Rør brændenælderne ud i væden og tilsæt urtesalt og mel.

Ælt dejen sammen. Lad den hæve i ca. 1 time. Rul ud til flutes. Pensl med olie og drys evt. med fin stødt brændenælde.
Bag ved 200° ca. 30 min.

14 maj 2013
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.