Boost din basilikum

Køkkenhaven

Basilikumpesto er en vigtig ingrediens i madlavningen hjemme hos Lotte Bjarke. Derfor dyrker hun selv krydderurten i drivhuset og sørger for, at planterne ikke begynder at blomstre. Så kan der blive masser af pesto til fryseren. 

Foto: Lotte Bjarke

Basilikum er nemmest i drivhus

Her i huset er vi dybt afhængige af basilikumpesto i rå mængder, og vi foretrækker på det bestemteste den hjemmelavede version med hjemmedyrket basilikum, Ocimum basilicum. Derfor er der altid masser af basilikumplanter i drivhuset, for det er nu engang bøvlet at dyrke den kuldefølsomme plante under åben himmel, og det er også træls, hvis bladene er alt for snavsede, når der skal trylles i køkkenet.

Mange forskellige sorter

Derfor bliver der hvert år sået, kælet for og udplantet ganske mange planter for foden af tomatplanterne i drivhuset. Der findes et hav af basilikumsorter, men jeg sværger til den klassiske ’Genovese’, når det gælder råvaren til pestoproduktionen.

Læs også: sådan får du succes med basilikum i haven

Stop blomstringen

Lige nu gror planterne, så det er en lyst. De er endda ved at vise tegn på at gå i blomst, men det bliver der nu sat en stopper for. Hvis de får lov at blomstre, er det alt for hurtigt sket med bladproduktionen. Alle topskuddene er blevet klippet ned lige over et par nye sideskud, så planterne rigtig kan forgrene sig og danne endnu flere blade til den omsiggribende pestoproduktion.

Beskæringen i sig selv booster bladproduktion og dermed pestoproduktion, som fordeles i små bægre og fryses til senere brug. Ummm.

Læs også:

Startfløjt for kampen mod gråskimmel i drivhuset

Det har været et godt tomatår i år, og Lotte Bjarke høster sine i drivhuset. Men vejrskiftet har betydet en uvelkommen gæst, nemlig gråski...

02 juli 2014
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...