Aaaaasparges!
Aaaaasparges! Foto: Anemette Olesen

Asparges i mange år

Køkkenhaven
Når aspargesplanter først har fået fat, fortsætter de ufortrødent de næste 20-30 år. Høsten begynder i maj.

Køkkenhavens dronning

Det er med fuld ret, at aspargesen kaldes for køkkenhavens dronning. Det er den første grønsag, du hvert år med kriblende forventninger kan høste af egen avl. Og så er der smagen. Der er en verden til forskel på friskplukkede, sprøde asparges fra haven og på de udenlandske, som vi køber i supermarkedet. Forklaringen er ligetil. Den ligger i transporttiden. Prøv bare at se nærmere på det nederste af stilkene. De er tørre og træede, selv om nogle forretninger sætter deres asparges i vand.
Foto: Anemette Olesen

Tålmodighed med asparges

Vælger du grønne asparges, er de meget nemme at dyrke. Men du skal have en god portion tålmodighed, for planterne er totre år om at etablere sig, før du kan begynde at høste af dem. Det er svært at holde sig i skindet, men du er nødt til at vente til tredje sæson efter plantningen for ikke at udpine rødderne. Til gengæld bliver de så ved år efter år. Først efter 20-30 år er det nødvendigt at udskifte planterne.
  
Læs også: Alt om dyrkning af asparges.

Plant asparges i let muldjord

Asparges trives bedst i en porøs muldjord. I en stiv lerjord har de sprøde skud svært ved at komme ubeskadigede igennem. Jorden bør af samme grund være uden sten og træagtige rødder. Den bør også være gennemarbejdet, næringsrig og ret kalkholdig.

Aspargesrødder ligner nærmest små blæksprutter med en knop i midten og en masse fangarme. Grav et stort hul til hver plante, så rødderne kan bredes helt ud. Det skal være så dybt, at der er plads til 5 cm jord over midterknoppen. Planter du asparges på række i køkkenhaven, skal der være 35-50 cm mellem planterne og 150 cm mellem rækkerne.

De fleste planter asparges i foråret, men de kan akkurat lige så godt plantes om efteråret.

Vanding og gødning af asparges

Efter plantningen skal der vandes omhyggeligt, så alle rødderne får god kontakt med jorden. Den første sommer skal der desuden vandes i tørre perioder, men asparges er ellers ikke drikfældige. Planter i god vækst behøver du sjældent vande, og sygdomme og skadedyr er ikke noget problem for asparges. Planterne bliver omkring en meter høje og kan have brug for støtte, hvis de ikke gror i læ. Gødningsbehovet er behersket. Men planterne vil sætte pris på et lag godt omsat kompost eller dyregødning omkring sankthans.

Tid til at høste aspages

Aspargesskuddene høstes, når de er 15-20 cm lange, og inden knopperne begynder at åbne sig. Knæk dem af i jordoverfladen, eller brug en skarp kniv. Lad længere skud sidde. De er alligevel blevet for træede.

Tredje år efter plantningen høstes meget nænsomt. Du kan tage de skud, der når at udvikle sig inden 1. juni, men derefter skal roden have fred. På ældre planter kan du høste helt frem til sankthans. Om efteråret visner den grønne top. Lad den sidde, og klip den af til marts.
Foto: Anemette Olesen

Asparges i køleskabet eller fryseren

Asparges smager bedst, hvis de kommer direkte fra jord til bord. Pluk dem, skyl dem, og snit dem rå i salatskålen, eller kog dem fem-ti minutter alt efter tykkelse. Overskydende asparges opbevares bedst i et fugtigt klæde i køleskabet. Her kan de holde sig en uge. Asparges kan også fryses efter to-tre min.s blanchering.

Grøn eller hvid?

I dag dyrkes næsten udelukkende grønne asparges i private haver. Tidligere havde man også hvide asparges. Det er den samme plante, men skuddene blev blegede, ved at man, netop som de tittede frem i overfladen, begravede dem i en jordvold. Når de igen brød gennem, stak man dem med specielle aspargesknive. Efter høst skulle jorden igen jævnes ud. Alt i alt en meget arbejdskrævende dyrkning.

07 marts 2005
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.