Asparges i haven

Køkkenhaven

Grønne asparges er nemme at dyrke i haven, og noget af det lækreste, du kan servere. Bliv en mester til at dyrke asparges i din have med denne enkle indføring i den - indrømmet - ret særprægede plante.

Du kan selv så aspargesplanter, men det er en fordel at købe planter til udplantning.
Du kan selv så aspargesplanter, men det er en fordel at købe planter til udplantning. Foto: Lotte Bjarke

Værd at vente på

Når asparges ligger i den dyre prisklasse, skyldes det ikke, at de er svære at dyrke. Problemet for de professionelle dyrkere er, at høsten kræver håndarbejde, og det er som bekendt dyrt. 

Høst asparges i årvis på én såning

En af de helt store fordele ved at dyrke asparges er, at du kun skal plante bedet til én gang for at høste i årevis. Altså ikke noget med at så år efter år.
Det sværeste er faktisk, at der først for alvor må høstes asparges efter to år. Hvis du ikke kan dy dig, udmarves planterne, der i værste fald risikerer at gå til. Af samme grund skal du sørge for at stoppe årets høst ved sankthans-tid, selv om der stadig myldrer nye skud frem.

Høst asparges indtil sankthans

Planten skal bruge en vis skudmasse for at samle energi til næste sæson, og det kan den ikke, hvis du fortsætter høsten. Indtil sankthans gælder heldigvis den omvendte regel. Jo mere du høster, jo flere nye, lækre skud dannes der. 
Foto: Lotte Bjarke  
Asparges foretrækker let, løs og gerne sandet jord.  

En pryd i haven

Det kan være svært at lade de lækre aparges blive stående, men til gengæld kan du så glæde dig over, at planterne er smukke, når skuddene får lov at udvikle sig i stedet for at blive spist. På den måde er asparges en gevinst for haven.
Let og sandet jord bedst til asparges

Aspargesplanten bliver meterhøj og omfangsrig, så hvis du vil anlægge et aspargesbed, skal du finde et sted, hvor der er god plads og lunt og solrigt.
  Foto: Lotte Bjarke
  Aspargesplanterne er meget sarte.

Plante eller så asparges?

Før du planter i foråret, er det en god idé at løsne jorden i dybden med en spade, så de dybtgående rødder får let ved at etablere sig. Du kan selv så dine aspargesplanter, men det er absolut en fordel at købe planter til udplantning.
Hvis du sår selv, går der fem år, før du kan høste din første asparges. Hvis du planter aspargesplanter ud, kan du smage næste år, og efter to år kan du for alvor begynde at høste.

Køb af aspargesplanter

Aspargesplanterne er ret sarte og meget følsomme over for udtørring. Derfor opbevares de normalt på køl i havecentret, så du skal spørge efter dem. Aspargesplanter ser temmelig besynderlige ud. De ligner nærmest blegbrune blæksprutter med rødder, der forgrener sig ud til alle sider. 
Det er vigtigt, at de ikke udsættes for udtørring, før de bliver plantet. Opbevar dem derfor et køligt, skyggefuldt sted og i plastpose, til de er klar til at komme i jorden.

Forskel på hvide og grønneasparges

Botanisk set er hvide og grønne asparges det samme. Der kan være sortsforskelle, men grundlæggende er det dyrkningsmetoden, der afgør, om man høster hvide eller grønne asparges. Hvide asparges er mere arbejdskrævende end grønne, da de dyrkes i en jordvold, der skal “sættes op” hvert år og udjævnes igen efter høst.

Høstes før de bryder frem i lyset

Skuddene på den hvide asparges er på nødt til at arbejde sig op gennem jordvolden og kan ikke danne det grønne farvestof, fordi de ikke får lys. De hvide asparges høstes, før de bryder frem i lyset, og de skal skrælles, før de kan spises.

Sådan planter du asparges 

sådan planter du asparges=

De mærkelige aspargesplanter kræver en lidt speciel planteteknik. Se med her. 
  • Begynd med at grave en ca. 20 cm dyb rende.
  • Med 30 cm’s mellemrum dannes en lille tue af et par håndfulde jord.
  • Spred forsigtigt en plantes rødder ud omkring jordtuen, så knoppen i midten vender opad.
  • Knoppen skal være 10 cm under jordoverfladen.
  • Når alle planterne er plantet, fyldes jord i renden.
  • Slut af med at vande hele bedet grundigt.
plantning af asparges

Hvor kommer asparges fra?

Asparges er oprindelig hjemmehørende ved kysterne og flodbredderne i Europa, Vestasien og Nordafrika. Den vokser også vildt i Danmark, fortrinsvis på Sydsjælland og Lolland-Falster samt langs Jyllands sydøstkyst.

Opskrifter med aspages

Dyrkning af asparges ligner ikke ret meget andet arbejde i haven, og det indledende arbejde kan være lidt besværligt. Men har du anlagt dit højbed med asparges korrekt, så behøver du som nævnt ikke at plante efter de næste 5 år.
Og så åbner der sig et skattekammer af lækre asparges-retter, som du kan blive ved med at lave indtil sankthans uden at blive ruineret af priserne på denne luksusgrøntsag: Høns i asparges, asparges-suppe, asparges med bacon - fortsæt selv listen.
9 april 2008
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.