Ann-Sofies nybegynderfejl i køkkenhaven

Køkkenhaven

Forårsvejret har for alvor sat gang i Ann-Sofies køkkenhave - radisserne, grønkålen, ærterne samt kruspersillen er allerede på vej op. Det er dog nødvendigt at hun får bugt med sine nybegynderfejl, inden det er for sent.

Foto: Ann-Sofie Ostenfeld

Status på køkkenhaven

Det er en fem ugers tid siden, at jeg sidst skrev om vores køkkenhave. Dengang såede jeg kruspersille, grønkål, radiser og gulerødder. Siden da har vi arbejdet løbende på køkkenhaven, og det vil jeg give jer et indblik i her. For små fire uger siden var vi en lørdag formiddag forbi Frederiksberg loppemarked. Her købte vi to krydderurt-planter - løvstikke og spansk kørvel - af en kvinde, der selv havde økologisk dyrket dem i sit drivhus i Vanløse. Dem plantede vi i køkkenhaven samme dag.

Læs også: 8 ting til terrassen

Små nybegynderfejl

For tre uger siden såede Rolf, med hjælp fra Johs, ærter, rødbeder og pastinakker. Samme dag lugede de to også ud i radiserne og grønkålen, som jeg i mit nybegynder-iver havde sået alt for tæt. Jeg havde simpelthen lagt alt for mange frø på et for lille stykke jord. Da jeg var overbevist om at halvdelen af frøene nok ikke blev til noget, lagde jeg dobbelt frø ned. Der tog jeg fejl.

Så da vi i bragende solskin Pinsesøndag var i haven igen, gjorde jeg meget ud af ikke at lægge flere frø på samme sted, da jeg sammen med Rolf såede flere ærter og gulerødder, samt grønne bønner.

Med denne såning blev vi færdige med køkkenhaven, som nu er helt fyldt ud med krydderurter og grøntsager. Nu handler det om at passe og pleje jorden til afgrøderne kommer op og kan høstes. Det betyder vanding på dage, hvor det ikke har regnet, og løbende lugning ud af ukrudt.  

Rosmarin, timiman, radiser, tomater...

En kort opsamling lyder på, at vi nu har plantet krydderurter; rosmarin, timian, laurbær, kruspersille, løvstikke og spansk kørvel.

Af grøntsager har vi plantet radiser, grønkål, tomater, gulerødder, ærter, rødbeder og pastinakker.

Læs også: Ann-Sofies "Projekt havemøbel"

Som du kan se på indlæggets billeder, så er radisser, grønkålen, ærterne og kruspersillen allerede på vej op. En anden vigtig ting udover vandingen og fjernelse af ukrudt er at lade være med at høste før tid. Det er faktisk den sværeste opgave, da vi næsten ikke kan vente med at invitere venner på havebesøg inklusiv vin, grill og salat lavet af egne grøntsager fra haven.

27 maj 2015
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.