Ann-Sofies nybegynderfejl i køkkenhaven

Køkkenhaven

Forårsvejret har for alvor sat gang i Ann-Sofies køkkenhave - radisserne, grønkålen, ærterne samt kruspersillen er allerede på vej op. Det er dog nødvendigt at hun får bugt med sine nybegynderfejl, inden det er for sent.

Foto: Ann-Sofie Ostenfeld

Status på køkkenhaven

Det er en fem ugers tid siden, at jeg sidst skrev om vores køkkenhave. Dengang såede jeg kruspersille, grønkål, radiser og gulerødder. Siden da har vi arbejdet løbende på køkkenhaven, og det vil jeg give jer et indblik i her. For små fire uger siden var vi en lørdag formiddag forbi Frederiksberg loppemarked. Her købte vi to krydderurt-planter - løvstikke og spansk kørvel - af en kvinde, der selv havde økologisk dyrket dem i sit drivhus i Vanløse. Dem plantede vi i køkkenhaven samme dag.

Læs også: 8 ting til terrassen

Små nybegynderfejl

For tre uger siden såede Rolf, med hjælp fra Johs, ærter, rødbeder og pastinakker. Samme dag lugede de to også ud i radiserne og grønkålen, som jeg i mit nybegynder-iver havde sået alt for tæt. Jeg havde simpelthen lagt alt for mange frø på et for lille stykke jord. Da jeg var overbevist om at halvdelen af frøene nok ikke blev til noget, lagde jeg dobbelt frø ned. Der tog jeg fejl.

Så da vi i bragende solskin Pinsesøndag var i haven igen, gjorde jeg meget ud af ikke at lægge flere frø på samme sted, da jeg sammen med Rolf såede flere ærter og gulerødder, samt grønne bønner.

Med denne såning blev vi færdige med køkkenhaven, som nu er helt fyldt ud med krydderurter og grøntsager. Nu handler det om at passe og pleje jorden til afgrøderne kommer op og kan høstes. Det betyder vanding på dage, hvor det ikke har regnet, og løbende lugning ud af ukrudt.  

Læs også: Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Rosmarin, timiman, radiser, tomater...

En kort opsamling lyder på, at vi nu har plantet krydderurter; rosmarin, timian, laurbær, kruspersille, løvstikke og spansk kørvel.

Af grøntsager har vi plantet radiser, grønkål, tomater, gulerødder, ærter, rødbeder og pastinakker.

Læs også: Ann-Sofies "Projekt havemøbel"

Som du kan se på indlæggets billeder, så er radisser, grønkålen, ærterne og kruspersillen allerede på vej op. En anden vigtig ting udover vandingen og fjernelse af ukrudt er at lade være med at høste før tid. Det er faktisk den sværeste opgave, da vi næsten ikke kan vente med at invitere venner på havebesøg inklusiv vin, grill og salat lavet af egne grøntsager fra haven.

27 maj 2015
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...