4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Foto: Home & Garden

Frisker urter fra egen have løfter smagsoplevelser ved ethvert måltid. Vi har udvalgt fire såkaldte middelhavsurter, der er nemme at dyrke og som oven i købet kan klare en dansk vinter med lidt omtanke.

Valget er faldet på timian, oregano, rosmarin og persille.

Urterne opfylder smagsmæssigt en bred palet af de retter, danskerne kan lide, så er du ny i "urtefaget" er de fire gode at blive klog på. Du kan købe disse urter i dit plantecenter. De er specielt dyrket til brug på terrassen og derfor har de præcis den hårdførhed, der skal til for at "tjene" dig bedst som smagsforstærker. Planterne kan fås til ca. 25 kr. pr. stk.

1. Oregano

Oregano (merian) er en robust plante, der blomstrer overdådigt og vokser med stor frodighed. Den bliver 20-40 cm. høj og er en fantastisk bi-plante. Oregano giver god smag både til kød og grønt, den er helt uundværlig til pizza og også god som drys på focaccia brød.

2. Timian

Timian er en tæt, 20-30 cm høj og meget rigtblomstrende urt, der bl.a. er fin som bunddække i en krukke sammen med lidt højere planter. Den smager skønt sammen med både fisk, kød, fjerkræ og grønt.

Læs også:

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

3. Persille

Persille kan man næste ikke få for meget af. Det er en toårig plante, der er bedst det første år, så du skal så eller købe nye planter hvert år. Vælg mellem kruspersille og bredbladede persille, som har en mindre sød smag.

4. Rosmarin

Rosmarin er i middelhavslandene en stedsegrøn 40-60 cm høj busk, men i Danmark kan den have svært ved at overvintre, så krukken skal ind, før kulden kommer. De aromatiske nåle smager skønt til kød, fjerkræ og grønt og de træagtige stængler kan bruges som grilspyd til lam, fisk og oksekød.

Urterne er ikke specielt krævende. De elsker solen, så sæt dem gerne op af en sydvendt mur. De fire urter kan plantes i samme kasse eller krukke.

Husk, at de dufter, så en plads i nærheden af din yndlingsstol eller spisebordet på terrassen er ideel.

Når du har fundet en egnet krukke eller kasse, skal du lægge dræn i form af små sten eller lecanødder i bunden. Ovenpå kan du vælge at lægge gødningspiller el. lign. hvis du vil slippe for at tilsætte gødning efterfølgende. Og så skal kassen fyldes op med god muldjord. Urterne kan plantes sammen, men sæt dem ikke for tæt, så de kan udvikle sig.

Din urtekasse skal have vand jævnligt, og så skal du klippe eller nippe topskuddene, når du skal lave et måltid med lækre krydderier. På den måde vil urten forgrene sig og skyde igen.

Læs også:

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs og bed

Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele...

Når vi kommer længere hen på sæsonen, skal urtekassen gerne sættes i læ. Så kan du til gengæld nippe urter til langt ud på efteråret – og igen næste år, når foråret vender tilbage.

Fem gode råd til, hvordan du dyrker dine krydderurter

1. Placér altid bede, potter og krukker, hvor der er meget sol. Krydderurter elsker sol - blot de får masser af vand.

 2. Hvis du har dine krydderurter stående i en underskål, så hæld overskydende vand ud når planterne har trukket i 20 minutter.

 3. Sæt krydderurterne i en større potte, så de kan brede sig og vokse.

4. Bliver krydderurterne for store, ranglede og grimme, kan du klippe dem ned til en håndsbreddes højde. Det får dem til at skyde igen.

5. Krydderurter bør ikke stå i nærheden af frugter som æbler eller pærer, da det forkorter deres holdbarhed.

Kilde: Home & Garden og Dansk Gartneri

Læs også:

Sød kartoffel i krukkerne 2.0

Pludselig fik det en brat ende med de forskellige sorter af sød kartoffel, Ipomoea batatas, som Lotte Bjarke har været så glad for at...

1. august 2016
Mere om Køkkenhaven

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Køkkenhaven Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Køkkenhaven Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs køkkenhave til at spire og gro. Se bare her.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om bærrene og planten. Her er en kort og enkel guide med ALT, du behøver at vide om hindbær.

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...