4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Foto: Home & Garden

Frisker urter fra egen have løfter smagsoplevelser ved ethvert måltid. Vi har udvalgt fire såkaldte middelhavsurter, der er nemme at dyrke og som oven i købet kan klare en dansk vinter med lidt omtanke.

Valget er faldet på timian, oregano, rosmarin og persille.

Urterne opfylder smagsmæssigt en bred palet af de retter, danskerne kan lide, så er du ny i "urtefaget" er de fire gode at blive klog på. Du kan købe disse urter i dit plantecenter. De er specielt dyrket til brug på terrassen og derfor har de præcis den hårdførhed, der skal til for at "tjene" dig bedst som smagsforstærker. Planterne kan fås til ca. 25 kr. pr. stk.

1. Oregano

Oregano (merian) er en robust plante, der blomstrer overdådigt og vokser med stor frodighed. Den bliver 20-40 cm. høj og er en fantastisk bi-plante. Oregano giver god smag både til kød og grønt, den er helt uundværlig til pizza og også god som drys på focaccia brød.

2. Timian

Timian er en tæt, 20-30 cm høj og meget rigtblomstrende urt, der bl.a. er fin som bunddække i en krukke sammen med lidt højere planter. Den smager skønt sammen med både fisk, kød, fjerkræ og grønt.

Læs også:

Lav dine egne bath bombs til et dejligt karbad

Opgradér det traditionelle karbad med lækre badebomber i forskellige farver og med forskellige dufte. Du kan let lave dem selv - se bare...

3. Persille

Persille kan man næste ikke få for meget af. Det er en toårig plante, der er bedst det første år, så du skal så eller købe nye planter hvert år. Vælg mellem kruspersille og bredbladede persille, som har en mindre sød smag.

4. Rosmarin

Rosmarin er i middelhavslandene en stedsegrøn 40-60 cm høj busk, men i Danmark kan den have svært ved at overvintre, så krukken skal ind, før kulden kommer. De aromatiske nåle smager skønt til kød, fjerkræ og grønt og de træagtige stængler kan bruges som grilspyd til lam, fisk og oksekød.

Urterne er ikke specielt krævende. De elsker solen, så sæt dem gerne op af en sydvendt mur. De fire urter kan plantes i samme kasse eller krukke.

Husk, at de dufter, så en plads i nærheden af din yndlingsstol eller spisebordet på terrassen er ideel.

Når du har fundet en egnet krukke eller kasse, skal du lægge dræn i form af små sten eller lecanødder i bunden. Ovenpå kan du vælge at lægge gødningspiller el. lign. hvis du vil slippe for at tilsætte gødning efterfølgende. Og så skal kassen fyldes op med god muldjord. Urterne kan plantes sammen, men sæt dem ikke for tæt, så de kan udvikle sig.

Din urtekasse skal have vand jævnligt, og så skal du klippe eller nippe topskuddene, når du skal lave et måltid med lækre krydderier. På den måde vil urten forgrene sig og skyde igen.

Læs også:

Japansk 'kattetrøje' er et kæmpe hit

Et japansk firma har opfundet en virkelig hyggelig trøje, som giver dig mulighed for at bære din kat på maven.

Når vi kommer længere hen på sæsonen, skal urtekassen gerne sættes i læ. Så kan du til gengæld nippe urter til langt ud på efteråret – og igen næste år, når foråret vender tilbage.

Fem gode råd til, hvordan du dyrker dine krydderurter

1. Placér altid bede, potter og krukker, hvor der er meget sol. Krydderurter elsker sol - blot de får masser af vand.

 2. Hvis du har dine krydderurter stående i en underskål, så hæld overskydende vand ud når planterne har trukket i 20 minutter.

 3. Sæt krydderurterne i en større potte, så de kan brede sig og vokse.

4. Bliver krydderurterne for store, ranglede og grimme, kan du klippe dem ned til en håndsbreddes højde. Det får dem til at skyde igen.

5. Krydderurter bør ikke stå i nærheden af frugter som æbler eller pærer, da det forkorter deres holdbarhed.

Kilde: Home & Garden og Dansk Gartneri

Læs også:

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

01 august 2016
Mere om Køkkenhaven

Årets første rabarber kan nu høstes

Køkkenhaven Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

Børnenes favoritgræskar

Køkkenhaven Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Køkkenhaven Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Køkkenhaven Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og du kan bruge den på forskellige måder.

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Køkkenhaven Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

Kanter i køkkenhaven

Køkkenhaven Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

Hvidløg er nemme at dyrke

Køkkenhaven Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de grønne spirer spises som purløg imens. Og når hvidløgene høstes, har du midlet mod tømmermænd. 

Rabarber - havens nemmeste plante

Køkkenhaven Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Køkkenhaven Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

Sprøde bønner i bunkevis

Køkkenhaven Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Køkkenhaven Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

Læggekartofler skal vækkes blidt

Køkkenhaven Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Køkkenhaven Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til dyrkning af hvidløg i din egen have.

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

Køkkenhaven De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Køkkenhaven Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...