4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.


Frisker urter fra egen have løfter smagsoplevelser ved ethvert måltid. Vi har udvalgt fire såkaldte middelhavsurter, der er nemme at dyrke og som oven i købet kan klare en dansk vinter med lidt omtanke.

Valget er faldet på timian, oregano, rosmarin og persille.

Urterne opfylder smagsmæssigt en bred palet af de retter, danskerne kan lide, så er du ny i “urtefaget” er de fire gode at blive klog på. Du kan købe disse urter i dit plantecenter. De er specielt dyrket til brug på terrassen og derfor har de præcis den hårdførhed, der skal til for at “tjene” dig bedst som smagsforstærker. Planterne kan fås til ca. 25 kr. pr. stk.

Læs også: Mynte – sådan passer og plejer du den smagfulde krydderurt

1. Oregano

Oregano (merian) er en robust plante, der blomstrer overdådigt og vokser med stor frodighed. Den bliver 20-40 cm. høj og er en fantastisk bi-plante. Oregano giver god smag både til kød og grønt, den er helt uundværlig til pizza og også god som drys på focaccia brød.

2. Timian

Timian er en tæt, 20-30 cm høj og meget rigtblomstrende urt, der bl.a. er fin som bunddække i en krukke sammen med lidt højere planter. Den smager skønt sammen med både fisk, kød, fjerkræ og grønt.

3. Persille

Persille kan man næste ikke få for meget af. Det er en toårig plante, der er bedst det første år, så du skal så eller købe nye planter hvert år. Vælg mellem kruspersille og bredbladede persille, som har en mindre sød smag.

4. Rosmarin

Rosmarin er i middelhavslandene en stedsegrøn 40-60 cm høj busk, men i Danmark kan den have svært ved at overvintre, så krukken skal ind, før kulden kommer. De aromatiske nåle smager skønt til kød, fjerkræ og grønt og de træagtige stængler kan bruges som grilspyd til lam, fisk og oksekød.

Urterne er ikke specielt krævende. De elsker solen, så sæt dem gerne op af en sydvendt mur. De fire urter kan plantes i samme kasse eller krukke.

Husk, at de dufter, så en plads i nærheden af din yndlingsstol eller spisebordet på terrassen er ideel.

Når du har fundet en egnet krukke eller kasse, skal du lægge dræn i form af små sten eller lecanødder i bunden. Ovenpå kan du vælge at lægge gødningspiller el. lign. hvis du vil slippe for at tilsætte gødning efterfølgende. Og så skal kassen fyldes op med god muldjord. Urterne kan plantes sammen, men sæt dem ikke for tæt, så de kan udvikle sig.

Din urtekasse skal have vand jævnligt, og så skal du klippe eller nippe topskuddene, når du skal lave et måltid med lækre krydderier. På den måde vil urten forgrene sig og skyde igen.

Når vi kommer længere hen på sæsonen, skal urtekassen gerne sættes i læ. Så kan du til gengæld nippe urter til langt ud på efteråret – og igen næste år, når foråret vender tilbage.

Fem gode råd til, hvordan du dyrker dine krydderurter

1. Placér altid bede, potter og krukker, hvor der er meget sol. Krydderurter elsker sol – blot de får masser af vand.

2. Hvis du har dine krydderurter stående i en underskål, så hæld overskydende vand ud når planterne har trukket i 20 minutter.

3. Sæt krydderurterne i en større potte, så de kan brede sig og vokse.

4. Bliver krydderurterne for store, ranglede og grimme, kan du klippe dem ned til en håndsbreddes højde. Det får dem til at skyde igen.

5. Krydderurter bør ikke stå i nærheden af frugter som æbler eller pærer, da det forkorter deres holdbarhed.

Kilde: Home & Garden og Dansk Gartneri

Mest læste artikler