John byggede sin egen østrigske pavillion i Herning

John Sørensen har ingen tømrerbaggrund OVERHOVEDET, men han satte sig for at bygge en ni-kantet østrigsk inspireret pavillon fra bunden.  


Pavillonen er inspireret af et gasthaus i Østrig

– Vi havde en pergola som var ved at rådne op, og der skulle laves noget nyt. Vi var på sommerferie i Westendorf i Østrig, hvor vi på et gasthaus så en pavillon og var enige om, at sådan en måtte vi bygge i stedet for pergolaen. Vi var også enige om, at den ikke bare skulle være firekantet men nærmest rund – og den endte med at blive ni- kantet, fortæller John Sørensen, der er ansat ved retten i Herning som it-medarbejder.
Han brugte en hel vinter på udregninger, og det var ikke de simple af slagsen:
– De lange vinter aftner brugte jeg på at prøve på at regne ud, hvad jeg skulle bruge af materialer og hvor meget. Det var ikke nemt, da jeg jo ikke havde noget tegning at gå efter, men kun det, jeg kunne forestille mig oppe i hovedet. Det mest grove med stolper, overliggere, spær og brædder til at lave tag af kunne jeg regne nogenlunde ud, og alt det andet kom hen af vejen. Jeg prøvede at lave en tegning, men det blev ikke godt, så alt er lavet efterhånden som jeg er kommet frem, fortæller han.

Hvert nyt råd betød tusindekronesedler ud af lommen 

John fik en smed til at lave beslaget, som holder spærene sammen i midten af huset, og gik for alvor i gang med opførelsen, da foråret kom, og vejret var godt at arbejde i. Pavillonen skulle være 4 meter i diameter, ca. 12,5 kvadratmeter.
De gode råd fra familie og venner føg ham om ørene, og det var herligt, men …
– Hver gang der kom nye råd, røg der jo også nogle flere tusindkronersedler ud af pungen.

Opført med Hardyplank i stedet for træ

Det var først meningen, at pavillonen skulle bygges helt i træ, men John kom til at tænke på, at det ville kræve for meget vedligeholdelse. Derfor blev den opført med såkaldt Hardyplank
– Jeg byggede det hele selv. Kun, når der var tunge ting som spær, vinduer og dør, havde jeg hjælp fra en nabo og en svoger. Desuden havde jeg et firma til at brænde tagpap på taget og en elektriker til at lave el arbejdet. Min svigersøn som er vvs-mand lavede tagrenden.

John brugte hele foråret og det meste af sommeren på at bygge pavillonen, og hans hustru var ikke altid lige begejstret for hans nye østrigske ven i haven. Og tingene blev jo ikke nemmere af, at der skulle laves ni kanter …
Pris for hele herligheden: et sted mellem 30 og 40.000 kr.
– Man kan jo også købe nogle billige samlesæt, men det er ikke så sjovt, slutter John.

Johns råd til andre, der har lyst til at bygge en pavillon:

  • Husk at spørge kommunen, om I må bygges en pavillion
  • Overvej, om I vil bruge så mange timer og penge på byggeriet – om I magter opgaven.
  • Find ud af, om den skal være lukket eller åben, og om man også vil bruge den om vinteren 
  • Overvej nøje placeringen i haven i forhold til sol, skygge og læ, specielt læ, hvis den ikke skal være helt lukket
  • Sørg for, at I har nogle naboer, venner eller andre, som vil og kan give en hånd med.

Mest læste artikler