De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hegn og hæk

Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven. Inden du køber, skal du tænke over, om hegnet skal være stedsegrønt eller løvfældende.

Ligusterhæk, thuja, kirsebærlaurbær - hvad skal det være?
Ligusterhæk, thuja, kirsebærlaurbær - hvad skal det være? Foto: Colourbox

Er du til bøgehæk, ligusterhæk, thuja eller...? 

1. Bøg (Fagus sylvatica): En hårdfør og tæt hæk, der egner sig som klippet hæk, og som med sit gulbrune efterårsløv forbliver tæt vinteren over. Hækken trives bedst i en næringsrig jord og vokser 30-50 cm om året.

2. Liguster (Ligustrum vulgare): En hårdfør, stedsegrøn hæk, som får små hvide duftende blomster i juni og juli. Om vinteren er hækken prydet med sorte bær. Hækken egner sig som klippet hæk og trives i alle jordbundsforhold. Den vokser mellem 30 og 60 cm om året.

3. Thuja (Thuja occidentalis): En hårdfør hæk, der egner sig til både klippede og uklippede hække. Den trives i stort set al slags jord og vokser cirka 15-20 cm om året.

4. Kirsebærlaurbær (Prunus laurocerasus): Denne stedsegrønne hæk lyser op i maj måned med sine hvide blomster. Den er hårdfør – dog kan den få alvorlige skader ved hård frost. Der findes flere sorter, der egner sig til henholdsvis klippede og uklippede hække. Den årlige vækst er på 25 til 30 cm.

5. Naur (Acer campestre): En meget hårdfør hæk – også over for frost – med gulgrønne blomster i løbet af maj. Den er egnet til klippet hæk og til alle typer jord og vokser mellem 30 og 50 cm om året.

Vælg den rigtige type hæk

Når du køber ny hæk, skal du være opmærksom på et par forskellige aspekter. Skal hækken være stedsegrøn eller løvfældende? Skal det være en hæk, der skal klippes eller en naturlig uklippet hæk, der blot skal beskæres let? Sidstnævnte består som regel af buske med bløde overhængende grene med blomster eller bær og kræver en del plads i bredden og er derfor som regel ikke sagen i skel, men snarere ud mod en vej.

Nogle hække kræver tålmodighed

Det tager normalt nogle år, før en nyplantet hæk er høj nok til, at du kan nyde haveprivatlivets fred. Du kan selvfølgelig vælge en hæksort, der har en kraftig vækst – som fx liguster. Den vokser ca. 20 cm det første år efter plantning og 40-50 cm året efter. Taks og buksbom er derimod eksempler på hække med en ret langsom vækst. En ny takshæk på 30 cm’s højde kan godt være 10 år om at blive 180 cm høj.

Læs også: Så en ny græsplæne, og undlad at vande den

En færdighæk er også en mulighed

Hvis du ikke kan vente, så er det også muligt at få rigtig høje hækplanter og helt optimalt en færdighæk, der er klippet til både på siderne og i højden, og hvor de enkelte planter med det samme danner en fin og færdig hæk i fx 180 eller 220 cm’s højde.

Barrodede - i potte eller med klump

Hækplanter fås som barrodede planter, i potte eller med klump hos planteskolerne. Planter med klump er høje og er blevet passet og plejet gennem et par år før salg og er derfor også den dyreste løsning. Den mellemdyre løsning er hækplanter i potter, og så er der barrodede planter, hvor planterne er mindre hækplanter i 15 til 150 cm’s højde.

Barrodede planter skal hurtigt i jorden

Barrodede hækplanter, der købes i bundter, er de mest plantede og også den billigste løsning. Da planterne ikke har jord omkring rødderne, er det vigtigt, at de kommer i jorden hurtigst muligt efter køb, så rødderne ikke tørrer ud. De fleste barrodede hækplanter kan plantes fra sidst i oktober og til begyndelsen af maj. Potte- og klump-planterne kan derimod plantes hele året i frostfri jord.

Læs også: Vinterstiklinger til nye buske

Forberedende jordarbejde til ny hæk er vigtigt

Uanset, om dit valg af hæk er faldet på bøg eller taks, og om planterne er barrodede eller med klump, er det vigtigt, at du gør et ordentligt forberedende jordarbejde, før du planter. Du skal grave en rende, der er så dyb, at der er plads til planternes rødder, der hvor hækken skal være. Jorden skal løsnes godt i bunden, og du skal sikre dig, at der ikke ligger et lag af stabilgrus, hvilket der ofte gør ud mod en vej, eller andet, der danner et vandspærrende lag. Fjern også større sten i jorden.

Vand rigeligt i starten

Er din jord sandet eller fattig på næringsstoffer, bør du blande godt med kompost i jorden. De nyplantede hækplanter skal vandes rigeligt flere gange om ugen i det første stykke tid. Invester eventuelt i en siveslange. Og så er det ellers bare at vente på, at planterne skyder i vejret og i bredden og danner en smuk grøn hæk.

Priser på bøgehæk

Priserne på hækplanter varierer afhængigt af, hvilken hæksort du vælger. Når det gælder fx bøg til hække, vil en plante i barrodet udgave i 80-100 cm typisk koste mellem 12 og 15 kr. pr. plante. Samme højde plante i potte ligger på 50 til 75 kr., mens en plante med klump, der typisk vil være 180 cm høj, vil koste mellem 200 og 350 kr.

Jo flere planter, du køber til hækken, desto billigere bliver det, og jo større planterne er, jo færre skal der bruges pr. løbende meter. Er bøge-hækplanten kun 30 til 50 cm høj, skal du regne med 4 til 5 planter pr. meter, mens du kun skal bruge 2,5 plante pr. løbende meter, hvis hækplanterne er 180 cm høje.

Læs også: Multihavemaskinen indtager haven

15 maj 2015
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

0

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

4

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

1

Få et kig ind i en oase af pileflet

Som en del af vores serie om haver i hele Norden, besøger vi her Eva og Åke Mathiasson i Sverige. De har indrettet en personlig have med...

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Havelågen er husets visitkort

Byd velkommen til dit hjem med et skilt, smukke blomster eller en smuk havelåge. Der er mange måder at udforme og udføre husets visitkort:...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...