De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hegn og hæk

Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven. Inden du køber, skal du tænke over, om hegnet skal være stedsegrønt eller løvfældende.

Ligusterhæk, thuja, kirsebærlaurbær - hvad skal det være?
Ligusterhæk, thuja, kirsebærlaurbær - hvad skal det være? Foto: Colourbox

Er du til bøgehæk, ligusterhæk, thuja eller...? 

1. Bøg (Fagus sylvatica): En hårdfør og tæt hæk, der egner sig som klippet hæk, og som med sit gulbrune efterårsløv forbliver tæt vinteren over. Hækken trives bedst i en næringsrig jord og vokser 30-50 cm om året.

2. Liguster (Ligustrum vulgare): En hårdfør, stedsegrøn hæk, som får små hvide duftende blomster i juni og juli. Om vinteren er hækken prydet med sorte bær. Hækken egner sig som klippet hæk og trives i alle jordbundsforhold. Den vokser mellem 30 og 60 cm om året.

3. Thuja (Thuja occidentalis): En hårdfør hæk, der egner sig til både klippede og uklippede hække. Den trives i stort set al slags jord og vokser cirka 15-20 cm om året.

4. Kirsebærlaurbær (Prunus laurocerasus): Denne stedsegrønne hæk lyser op i maj måned med sine hvide blomster. Den er hårdfør – dog kan den få alvorlige skader ved hård frost. Der findes flere sorter, der egner sig til henholdsvis klippede og uklippede hække. Den årlige vækst er på 25 til 30 cm.

5. Naur (Acer campestre): En meget hårdfør hæk – også over for frost – med gulgrønne blomster i løbet af maj. Den er egnet til klippet hæk og til alle typer jord og vokser mellem 30 og 50 cm om året.

Vælg den rigtige type hæk

Når du køber ny hæk, skal du være opmærksom på et par forskellige aspekter. Skal hækken være stedsegrøn eller løvfældende? Skal det være en hæk, der skal klippes eller en naturlig uklippet hæk, der blot skal beskæres let? Sidstnævnte består som regel af buske med bløde overhængende grene med blomster eller bær og kræver en del plads i bredden og er derfor som regel ikke sagen i skel, men snarere ud mod en vej.

Nogle hække kræver tålmodighed

Det tager normalt nogle år, før en nyplantet hæk er høj nok til, at du kan nyde haveprivatlivets fred. Du kan selvfølgelig vælge en hæksort, der har en kraftig vækst – som fx liguster. Den vokser ca. 20 cm det første år efter plantning og 40-50 cm året efter. Taks og buksbom er derimod eksempler på hække med en ret langsom vækst. En ny takshæk på 30 cm’s højde kan godt være 10 år om at blive 180 cm høj.

Læs også: Fjern gammel maling

En færdighæk er også en mulighed

Hvis du ikke kan vente, så er det også muligt at få rigtig høje hækplanter og helt optimalt en færdighæk, der er klippet til både på siderne og i højden, og hvor de enkelte planter med det samme danner en fin og færdig hæk i fx 180 eller 220 cm’s højde.

Barrodede - i potte eller med klump

Hækplanter fås som barrodede planter, i potte eller med klump hos planteskolerne. Planter med klump er høje og er blevet passet og plejet gennem et par år før salg og er derfor også den dyreste løsning. Den mellemdyre løsning er hækplanter i potter, og så er der barrodede planter, hvor planterne er mindre hækplanter i 15 til 150 cm’s højde.

Barrodede planter skal hurtigt i jorden

Barrodede hækplanter, der købes i bundter, er de mest plantede og også den billigste løsning. Da planterne ikke har jord omkring rødderne, er det vigtigt, at de kommer i jorden hurtigst muligt efter køb, så rødderne ikke tørrer ud. De fleste barrodede hækplanter kan plantes fra sidst i oktober og til begyndelsen af maj. Potte- og klump-planterne kan derimod plantes hele året i frostfri jord.

Læs også: Hvornår skal hækken klippes?

Forberedende jordarbejde til ny hæk er vigtigt

Uanset, om dit valg af hæk er faldet på bøg eller taks, og om planterne er barrodede eller med klump, er det vigtigt, at du gør et ordentligt forberedende jordarbejde, før du planter. Du skal grave en rende, der er så dyb, at der er plads til planternes rødder, der hvor hækken skal være. Jorden skal løsnes godt i bunden, og du skal sikre dig, at der ikke ligger et lag af stabilgrus, hvilket der ofte gør ud mod en vej, eller andet, der danner et vandspærrende lag. Fjern også større sten i jorden.

Vand rigeligt i starten

Er din jord sandet eller fattig på næringsstoffer, bør du blande godt med kompost i jorden. De nyplantede hækplanter skal vandes rigeligt flere gange om ugen i det første stykke tid. Invester eventuelt i en siveslange. Og så er det ellers bare at vente på, at planterne skyder i vejret og i bredden og danner en smuk grøn hæk.

Priser på bøgehæk

Priserne på hækplanter varierer afhængigt af, hvilken hæksort du vælger. Når det gælder fx bøg til hække, vil en plante i barrodet udgave i 80-100 cm typisk koste mellem 12 og 15 kr. pr. plante. Samme højde plante i potte ligger på 50 til 75 kr., mens en plante med klump, der typisk vil være 180 cm høj, vil koste mellem 200 og 350 kr.

Jo flere planter, du køber til hækken, desto billigere bliver det, og jo større planterne er, jo færre skal der bruges pr. løbende meter. Er bøge-hækplanten kun 30 til 50 cm høj, skal du regne med 4 til 5 planter pr. meter, mens du kun skal bruge 2,5 plante pr. løbende meter, hvis hækplanterne er 180 cm høje.

Læs også: Sådan “bøjer" du hegnsloven

15 maj 2015
0

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10...

0

Sådan beskæres de forskellige hække

En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

0

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

4

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

1

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper...

1

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

4

Flyt rundt med hegn og hæk

Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrig...

0

Have med værelser

Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

0

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

0

Pilehegn skal passes

Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

1

Flet selv et hegn af levende pil

Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.